V průběhu pěti let pomohlo Nadání a dovednosti 620 dětem z dětských domovů nastartovat jejich kariéru a úspěšně vstoupit do samostatného života

Rozhled, Burza práce, Můj byt nebo Happy End, to jsou stěžejní projekty, které už několik let realizuje nezisková organizace Nadání a dovednosti o.p.s. pro děti v dětských domovech a pěstounských rodinách. Těmto dětem pomáhá v kariérním a osobním rozvoji, motivuje je k výběru vhodného povolání, radí, jak zvládnout pracovní pohovory a připravuje je na vstup do samostatného života. V loňském roce se do projektů zapojilo na 220 dětí z 57 dětských domovů a jednoho pěstounského klubu ze 13 krajů České republiky.

Ačkoliv Nadání a dovednosti již pět let intenzivně v rámci svých projektů dělá osvětu a pomáhá dětem v dětských domovech řešit jejich budoucnost, není stále většina z nich připravena na život mimo domov. Často nehledají práci a ani nevědí, co by chtěly dělat, nemají bydlení a základní znalosti o tom, co všechno pak budou muset zvládat sami. Loni se do tří kol projektu Rozhled zapojilo 178 dětí. Téměř 76 procent z nich nemělo a neumělo vypracovat svůj životopis. Na 48 procent uvedlo, že studuje školu, která je nebaví a 35 procent, že nemá žádnou pracovní zkušenost. „Všechny děti absolvovaly workshop Otevři dveře svoji kariéře, který byl zaměřen na pracovní trh. Poté jsme s 49 z nich pracovali intenzivněji. Zúčastnily se exkurzí, kariérního poradenství a stínování pracovních pozic ve firmách,“ uvedla Linda Hurdová, ředitelka neziskové organizace Nadání a dovednosti o.p.s.

Nezisková organizace spolupracuje s 57 dětskými domovy z celé republiky, celkem je u nás 143 těchto zařízení. Letos v září by mělo oněch 57 dětských domovů, podle průzkumu Nadání a dovednosti, opustit na 250 dětí. „Chceme těmto dětem pomoci a to buď při výběru dalšího studia, nebo povolání, aby se postavily na vlastní nohy. Bude pokračovat projekt Rozhled, do kterého by se mělo zapojit na 100 dětí, dále Burza práce a na duben plánujeme uspořádání Veletrhu pracovních příležitostí,“ dodala Linda Hurdová.

Bilance Nadání a dovednosti za rok 2017:

Do tří kol projektu Rozhled se zapojilo 178 dětí.

Projekt Happy End, který je zaměřený na úplné osamostatnění jednotlivce, absolvovali dva chlapci, Pavel a Michal.

Pracovní pobyt v zahraničí prostřednictvím projektu LONDON Job&Fun si vyzkoušeny dvě dívky, Denisa a Sandra.

Deset dětí se učí za kuchaře.

Spotřebiče do bytu dostalo 20 dětí.

Osm dětí bylo zaměstnáno.

Do všech projektů se zapojilo celkem 220 dětí.

Nadání a dovednosti o.p.s.:

Nadání a dovednosti o.p.s. je nezisková organizace, jejímž posláním je pomáhat dětem z dětských domovů a pěstounských rodin s kariérním rozvojem a s prvními kroky do samostatného života. V rámci vzdělávacího programu Rozhled pomáhá již téměř pět let zprostředkovat dětem první kontakt s pracovním světem. Rozhled úspěšně absolvovalo 333 dospívajících. Celkem jejich projekty prošlo již 618 dětí.

Více na: www.nadaniadovednosti.cz.