Skupina MOL oznámila zisk za rok 2017, který je nejvyšší za desetiletí

 

  • Skupina MOL oznámila zisk před zdaněním, úroky a odpisy očištěný o náklady související s přeceněním zásob (clean CCS EBITDA) ve výši 2,45 miliardy USD, díky zvýšenému podílu všech segmentů
  • Volné hotovostní prostředky meziročně vzrostly o 21 % na úroveň 1,41 miliardy USD, přičemž pohodlně převýšily roční plány
  • Čistý zisk dosáhl 1,11 miliardy USD, s meziročním nárůstem o 18 %

 

Budapešť, 20. února 2018 – Skupina MOL dnes zveřejnila finanční výsledky za rok 2017. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) zvýšila o 14 % a pohodlně tím překonala svůj cíl na rok 2017 s podporou všech segmentů, které dosáhly vynikající finanční a provozní výsledky.

Organické kapitálové náklady zůstaly na úrovni 1,04 miliardy USD v souladu se sníženým cílem, mírně víš, než v předchozím roce. Skupina MOL i nadále generovala obrovské množství hotovostních prostředků, které vytvořily solidní finanční rámec k pokrytí ambiciózních transformačních projektů.

Divize Upstream dosáhla EBITDA ve výši 854 milionů USD, což představuje nárůst o 26 % ve srovnání s rokem 2016 způsobený vyššími cenami ropy Brent a zemního plynu. Z důvodu pevné nákladové disciplíny tento segment téměř zdvojnásobil výši volných hotovostních prostředků na úroveň 14 USD za každý vyprodukovaný barel, čímž byl jeho podíl na tvorbě hotovosti Skupiny v roce 2017 jedním z nejvyšších. Průměrná denní produkce byla 107 400 barelů ropného ekvivalentu, tedy mírně pod ročním plánem, což bylo způsobeno nižším podílem Spojeného království.

Divize Downstream znovu vykázala vynikající výsledky a udržela si tak významný podíl na příjmech dosahující téměř polovinu zisku před zdaněním, úroky a odpisy očištěného o náklady související s přeceněním zásob (clean CCS EBITDA) ve výši 1,18 miliardy USD. Segment zvýšil svůj podíl o 2 % oproti již tak hodně vysokému základu, a to díky interním programům pro zvýšení efektivity a nadále podpůrnému externímu prostředí.

Služby zákazníkům i nadále pokračovaly ve svém působivém dvojciferném růstu, k čemuž přispěla zvyšující se spotřeba paliva (4 % nárůst v roce 2017 ve střední a východní Evropě) a vysoké marže. Tento segment vykázal EBITDA ve výši 358 milionů USD, což je meziroční nárůst o 17 %, a nyní je na dobré cestě k dosažení cíle pro EBITDA ve výši 450 milionů USD do roku 2021. Díky dalšímu rozšíření nepalivového konceptu Fresh Corner Skupiny MOL nárůst nepalivové marže i nadále převyšuje palivovou marži, přičemž její podíl na celkové maloobchodní marži dosáhl v posledním kvartálu 2017 nové maximum ve výši 26 %.

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy divize Gas Midstream se meziročně zvýšil o 15 %, kdy dosáhl 223 milionů USD, a to díky silné podpoře prudce rostoucích objemů domácí přepravy, které dokázaly nahradit nepříznivé změny tarifů.

Předseda představenstva a generální ředitel Skupiny MOL Zsolt Hernádi výsledky okomentoval takto: „S radostí můžu říct, že rok 2017 byl dalším rokem, kdy jsme dosáhli vynikajících finančních výsledků, ale neméně důležité je to, že to byl také rok viditelného pokroku na naší transformační cestě vytyčené v rámci strategie MOL 2030. Pohodlně jsme překonali zvýšené příjmové cíle, a to díky rostoucímu podílu všech odvětví. Divize Upstream více než zdvojnásobila svůj podíl na volných hotovostních prostředcích; zisk před zdaněním, úroky a odpisy divize Downstream oproti již tak vysokému základu ještě narostl, zatímco divize Služby zákazníkům si udržela svůj dvojciferní růst příjmů. Ohledně strategické transformace jsme dosáhli významného posunu v našem vlajkovém projektu v oblasti chemikálií (polyolů), a nyní spouštíme nové, inovativní služby související s mobilitou. Rok 2018 otvíráme se silným potenciálem rozvoje, s několika zásadními investičními rozhodnutími před námi. Letos očekáváme dosažení zisku před zdaněním, úroky a odpisy ve výši přibližně 2,2 miliard USD, což nám umožní financovat naše transformační projekty a zvyšující dividendy pro naše akcionáře.“

O Skupině MOL

Skupina MOL je integrovaná, mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v maďarské Budapešti. Aktivně působí ve více než 30 zemích, kde disponuje dynamickou mezinárodní pracovní silou 25 000 lidí a zkušenostmi a výsledky, které v odvětví získala za 100 let své historie. Průzkumné a výrobní aktivity MOL vycházejí z více než 80 let získávání zkušeností v oblasti uhlovodíků. V současné době se výrobní činnosti realizují v 8 zemích a aktiva sloužící k vyhledávání přírodních zdrojů jsou k dispozici ve 13 zemích. Skupina MOL provozuje čtyři rafinérie a dvě petrochemická zařízení v rámci integrovaného řízení dodavatelského řetězce v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku, a vlastní síť 2000 čerpacích stanic v 10 zemích střední a jihovýchodní Evropy.