CESNET se zúčastní linuxové konference InstallFest

Praha 23. února 2018. Odborníci sdružení CESNET vystoupí na letošním ročníku tradiční linuxové konference InstallFest, který proběhne v sobotu 3. března a v neděli 4. března v budově E Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí. Konference nabídne řadu přednášek a workshopů na témata spojená s Linuxem, programováním, správou serverů či počítačovými sítěmi. CESNET je partnerem akce.

Sdružení má zastoupení v sobotním i nedělním bloku. Tomáš Čejka si na sobotu připravil prezentaci nazvanou nmap: jeden ze síťařových švýcarských nožů. Bude v ní mluvit o tom, jak fungují nejznámější používané komunikační protokoly, a ukáže, k čemu je vhodný open source nástroj nmap.

V neděli Ondřej Caletka nejdříve přispěje přednáškou Netiketa v e-mailové komunikaci. Bude se v ní zabývat současnými nešvary, jakými jsou top posting, krádeže vláken anebo špatné adresování výzev o odhlášení z konference. Připomene třeba i to, jaký je rozdíl mezi poli To: a Cc:.

Poté Ondřej Caletka povede workshop s názvem Analýza měření RIPE Atlas v Pythonu, který je určen spíše zkušenějším administrátorům a vývojářům. RIPE Atlas je distribuovaný systém na měření základních parametrů Internetu, jakými jsou doba odezvy, traceroute nebo DNS. Účastníci semináře si zkusí naprogramovat zajímavou analýzu dat, proto by měli mít vlastní počítač a měli by být schopni psát jednoduché programy v jazyce Python.

Podrobný program konference najdete na: https://installfest.cz/if18/. Na stejném místě se můžete i bezplatně zaregistrovat.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro vědu, výzkum a vzdělávání, která zahrnuje počítačovou síť, výpočetní gridy, datová úložiště i prostředí pro spolupráci a nabízí širokou škálu služeb univerzitám, vědecko-výzkumným pracovištím i dalším institucím. Sdružení se zabývá také vlastním výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií a reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT. Více na: www.cesnet.cz