ESET představuje ESET Smart TV Security, bezpečnostní aplikaci pro chytré televizory s Androidem

Novinka ochrání uživatele chytrých televizorů s operačním systémem Android před narůstajícími útoky malwarem, včetně ransomwaru

Mobile World Congress, Barcelona 26. února 2018 – Bezpečnostní společnost ESET představila na veletrhu Mobile World Congress, který probíhá tento týden v Barceloně,  vlastní aplikaci na ochranu chytrých televizorů s operačním systémem Android TV. ESET Smart TV Security představuje pokročilejší technologii pro ochranu Smart TV připojených k internetu před různými druhy útoků malwarem.

Do roku 2020 by se mělo podle statistik připojit k internetu až 30 miliard chytrých zařízení. Na jednu stranu tato zařízení přináší řadu výhod, ale zároveň představují pro své uživatele každodenní hrozbu. Zvláště pak chytré televizory vybavené integrovanými mikrofony, kamerami a USB porty se stávají stále častějším cílem útoků malwaru. Prostřednictvím napadnutého chytrého televizoru mohou kyberzločinci proniknout i do jiných zařízení připojených do stejné domácí sítě, ale také provádět špionáž a shromažďovat citlivé osobní údaje.

„Vzhledem k rizikům, jež představují ohrožení bezpečnosti a soukromí, musí uživatelé řešit ochranu chytrých zařízení v domácnosti stejným způsobem, jako chrání své notebooky, tablety nebo mobilní telefony – nemohou k nim přistupovat jako k obyčejným televizím, varným konvicím nebo hodinkám,“ konstatuje Branislav Orlík, Mobile Security Product Manager společnosti ESET.

Chytré televizory s operačním systémem Android TV se nepochybně stávají terčem nechvalně proslulého vyděračského ransomware určeného pro zařízení s Androidem, který se již řadu let zaměřuje na tablety a chytré mobilní telefony. Hrozba se nyní rozšířila i na televizory s tímto operačním systémem, což vedlo k případům zašifrovaných obrazovek a požadavkům na výkupné za jejich odšifrování.

Aplikace ESET Smart TV Security využívá při ochraně diváků různé bezpečnostní funkce, mezi něž patří:

  • Antivirová ochrana, jež brání v průniku rostoucímu počtu škodlivého softwaru určenému pro zařízení s Androidem.
  • Nástroj Anti-ransomware, který chrání před zašifrováním obrazovky. Pokud již do televizoru proniknul ransomware a zašifroval data, doporučuje se divákům vypnout a znovu zapnout chytrou televizi, provést aktualizaci virové databáze a spustit skenování malwaru. Pokud ESET Smart TV Security detekuje ransomware, doporučí uživateli odinstalovat malware. Po potvrzení jeho odinstalování bude ransomware vymazán.
  • Skenování více zařízení na přítomnosti škodlivého softwaru, včetně těch, která se k chytré televizi připojují prostřednictvím USB.
  • Antiphishing na ochranu uživatelů před pokusy o krádež citlivých osobních dat. Tato funkce bude k dispozici pouze v prémiové verzi aplikace ESET Smart TV Security.

Bezpečnostní aplikaci ESET Smart TV Security lze stáhnout prostřednictvím obchodu Google Play pouze na televizním přijímači s Androidem. Po její instalaci jsou uživatelé chráněni bezpečnostním řešením společnosti ESET na všech televizních zařízeních s Androidem.

„Uživatelé se musí cítit bezpečně a vědět, že mohou sledovat své oblíbené pořady a prohlížet si internet na svých chytrých televizích, aniž by se museli obávat, že je někdo bude sledovat nebo ohrožovat jejich osobní data,“ vysvětluje Orlík. „Společnost ESET je špičkovým poskytovatelem bezpečnostních řešení pro zařízení s operačním systémem Android, proto jsme pro zákazníky jasnou volbou ve chvíli, kdy chtějí zajistit, aby všechna zařízení v domácnosti, která shromažďují citlivá data, byla chráněna.“

Bezpečnostní experti společnosti ESET odprezentují novou bezpečnostní aplikaci ESET Smart TV Security na dnešní akci MobileFocus Global společnosti PEPCOM, jež se uskuteční od 19:00 hod. v hotelu Fairmont Rey Juan Carlos I. ESET představí toto bezpečnostní řešení také na Mobile World Congressu, konkrétně na stánku v hale 7. Více informací naleznete na speciální internetové stránce věnované účasti společnosti ESET na Mobile World Congressu 2018.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.