Saxo Bank oznámila hospodářské výsledky za rok 2017

Saxo Bank ohlásila vyšší zisky díky tomu, že řada nových soukromých i firemních klientů dosáhla rekordních zisků.

Skupina Saxo Bank („Skupina“) oznámila za rok 2017 kladný čistý zisk ve výši 401 milionů DKK, což představuje 33% nárůst ve srovnání s rokem 2016. Kolaterální vklady klientů nadále rostly až na 103,6 mld. DKK a provozní příjmy Skupiny dosáhly 3,0 mld. DKK, což je tříprocentní nárůst proti předchozímu roku.

Skupina Saxo Bank nadále posiluje svou kapitálovou pozici s celkovým poměrem kapitálu Skupiny ve výši 22,7 % na konci roku 2017 ve srovnání s 19,5 % na konci roku 2016, takže si udržuje bezpečnou rezervu.

Přehled klíčových údajů roku 2017 (2016)

 

  • Provozní výnosy: 3,0 mld. DKK (2,9 mld. DKK)
  • EBITDA: (zisk): 931,6 milionů DKK (845 milionů DKK)
  • Upravený EBITDA*: 1,0 mld. DKK (954,5 milionů DKK)
  • Čistý zisk: 401,1 milionů DKK (302,4 milionů DKK)
  • Kolaterální vklady klientů: 103,6 mld. DKK (92,3 mld. DKK)
  • Celkový kapitál: 4,6 mld. DKK (4,2 mld. DKK)

 

* údaj EBITDA upravený o příjmy a výdaje nepovažované za cyklické a mající významný dopad na čistý zisk Skupiny.

Generální ředitel Saxo Bank a jeden z jejích zakladatelů, Kim Fournais, k výsledkům řekl:

  • Výsledky za rok 2017 dále potvrzují schopnosti a sílu obchodního modelu Saxo Bank a naší pozici jako finančně-technologického a regulatorně-technologického odborníka zaměřeného na multi-asset obchodování a investice pro nezávislé klienty i jako poskytovatele kompletních bankovních služeb firemním klientům. I přes nízkou volatilitu trhu dokázala investiční banka Saxo Bank dosáhnout rekordních výsledků u nových soukromých i firemních klientů. Nové maximum v objemu kolaterálních vkladů dále potvrzuje, že Saxo Bank poskytuje multi-asset nabídku umožňující klientům obchodovat ve všech fázích tržního cyklu.
  • Díky silné kapitálové základně můžeme pokračovat v investicích a zlepšování našeho uživatelského prostředí a technologií nabízejících služby našim klientům tak, abychom zůstali přední technologickou společností zaměřující se na digitalizaci klientského rozhraní.
  • Hospodářské výsledky potvrzují, že Saxo Bank zvolila správnou cestu. Prioritou pro nás zůstává pokračující vývoj nejlepších technologií s cílem poskytnout našim klientům a partnerům ty nejlepší produkty, platformy, ceny a služby díky našim špičkovým obchodním zkušenostem.

V únoru 2018 Saxo Bank oznámila prodej dceřiné společnosti Saxo Privatbank, což je plně licencovaná maloobchodní banka s pobočkami po celém Dánsku dánské skupině Alm. Brand poskytující finanční služby zaměřené na neživotní pojištění, bankovnictví a životní a penzijní pojištění. Současně vstupuje Saxo Bank do partnerství s Alm. Brand Bank, které klientům nabídne obchodování a investice do akcií, dluhopisů, ETF a vzájemných fondů prostřednictvím oceňované platformy Saxo Bank SaxoTraderGO.

V říjnu 2017 bylo oznámeno, že společnost Geely International Hong Kong, pobočka Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd („Skupina Geely“), nabídla odkup 51,5 % akcií Saxo Bank, a přední severská finanční skupina Sampo Group odkoupí 19,9% podíl. Obchodní transakce čekají na schválení regulačních orgánů a předpokládá se, že k jejich schválení dojde v prvním pololetí roku 2018.

Celou zprávu si můžete přečíst zde: https://www.home.saxo/about-us/investor-relations

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. 

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. 

Saxo Bank, která byla založena roku 1992 a svou první online obchodní platformu představila v roce 1998 ještě předtím, než se výraz finančně technologická společnost vůbec ujal, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Singapuru, Šanghaje, Tokia, Londýna, Paříže, Curychu, a Dubaje.