Kybernetické útoky DDoS: na českém internetu více než padesátkrát denně

Praha, 27. února 2018 – Společnost net.pointers, poskytovatel řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti, přináší ve spolupráci se společností Arbor Networks nejnovější data o útocích DDoS v České republice a na Slovensku.

Sledovaným obdobím je posledních šest měsíců, tedy srpen 2017 až leden 2018. „V České republice bylo za uplynulý půlrok zaznamenáno 25krát více útoků DDoS než u našich východních sousedů: v Česku hackeři útočili v průměru dvakrát za hodinu, na Slovensku pouze dvakrát za den,“ říká Martin Půlpán, ředitel společnosti net.pointers. A zatímco v České republice pochází více než čtvrtina útoků typu DDoS od domácích původců, na slovenské počítače se útočilo téměř výhradně ze zahraničí.

V České republice bylo za poslední půlrok zaznamenáno celkem 1600 útoků DDoS, tedy 51 napadení denně a 2 každou hodinu. Nejčastěji byly údery na české počítače a další zařízení vedeny z České republiky (27,32 % z celkového počtu útoků), z Velké Británie (26,12 %), z Číny (24,14 %) a Německa (22,41 %). Nejsilnější útok byl zaznamenán v polovině ledna: jeho intenzita dosáhla 14,4 Gb za vteřinu. Vzhledem k tomu, že v posledních letech nejsou výjimkou ani napadení o síle přes 100 Gb za vteřinu, jednalo se v globálním měřítku spíše o slabší případ. „Jakýkoliv útok DDoS přináší napadené společnosti, která kvůli němu nemůže poskytovat své služby, velkou ztrátu. Proto bývají tyto údery často nástrojem konkurenčních bojů. K největšímu množství útoků došlo na českém internetu na podzim a úplného vrcholu bylo dosaženo v říjnu. To pravděpodobně souvisí s předvánočními nákupy a rostoucí popularitou nakupování v e-shopech,“ říká Půlpán.

Na Slovensku bylo od srpna 2017 do ledna 2018 evidováno jen 64 útoků typu DDoS. Nejčastěji byly zdrojem napadení Spojené státy americké (32,74 % všech případů), Čína (26,55 %), Austrálie (20,35 %) a Japonsko (20,35 %). Stejně jako v Česku, také na Slovensku byl nejsilnější DDoS útok zaznamenán v polovině ledna 2018. Jeho intenzita byla o trochu větší než v České republice: dosáhla 17,4 Gb za vteřinu.

Co je kybernetický útok DDoS?

Útok DDoS, plným názvem „Distributed Denial of Services“, patří mezi nejčastější kybernetické hrozby pro firmy i jednotlivce. Jeho podstata spočívá v zahlcení serveru oběti nezvládnutelným množstvím požadavků a v jeho následném vyřazení z provozu. Oprávněným uživatelům je tak dočasně nebo trvale znemožněn přístup k webu nebo internetové službě.

Útoky typu DDoS v minulosti dokázaly vyřadit z provozu celou řadu významných služeb a internetových obchodů. Na podzim 2016 světem otřáslo výjimečně silné napadení tohoto druhu, které na několik hodin ochromilo internetové služby Twitter, Guardian, Netflix, Spotify, Amazon, CNN a mnoho dalších. V českém prostředí došlo v roce 2013 k sérii útoků na největší zpravodajské servery, elektronické portály většiny bank i weby některých státních institucí. V posledních dvou letech začali hackeři zneužívat k útokům DDoS kromě počítačů také internet věcí, například kamery, DVD rekordéry, domácí routery, chytré televize nebo ledničky. Rozšíření škály zotročených zařízení umožnilo vést útoky o bezprecedentní síle (až 1200 Gb za vteřinu).

O net.pointers

Ryze česká společnost net.pointers, s.r.o., se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost a oblast unified communications. Působí ve střední Evropě, na Blízkém východě a v asijsko-pacifickém regionu. Firma disponuje zkušenostmi v oblastech prevence a ochrany komunikačních sítí proti kybernetické kriminalitě, ochrany proti útokům DDoS, forenzních analýz, unified communications a vzdělávání v kybernetické bezpečnosti. Poskytované služby zahrnují profesionální zákaznickou podporu, zavádění technologií, managed security services a kontinuální vývoj softwaru, včetně vývoje vlastních aplikací a SW nadstaveb.