Nejbělejší tvrzený kámen na světě je z Česka. Vyrábí se v Hradci Králové

Tisková zpráva – Hradec Králové – 27. února 2018 – Nejbělejší tvrzený kámen světa se jmenuje Crystal Absolute White a podařilo se ho vyrobit královéhradecké společnosti Technistone. Ta v Hradci Králové působí přes 21 let a zaměstnává přes 220 pracovníků.

Nejbělejší tvrzený kámen světa se prodává do 90 zemí světa a reprezentuje tak Česko na výbornou. Bělost hradeckého tvrzeného kamene nebyla stále překonána.  „Výrobek z materiálu TechniStone®  je z více jak 88% složen z přírodních surovin, což ví pořád málo lidí. O čistě bílé barvě jsme přemýšleli několik let. Dlouho jsme hledali vhodnou přírodní surovinu, která by nám ho pomohla vytvořit. Samotný vývoj započal už v roce 2011 a trval 2 roky. Pracovalo na něm zhruba 10 lidí z celého našeho hradeckého týmu“, říká za tým výzkumníků společnosti Technistone Pavlína Filipovová.

Tvrzený kámen kombinuje vybrané kvalitní přírodní suroviny s nejmodernějšími technologiemi mísení a lisování. Vzniká tak produkt, který svoji odolností překonává tradiční přírodní materiály. Crystal Absolute White vznikl zejména kvůli poptávce klientů mít co nejbělejší kuchyňskou pracovní desku. Tým výzkumníků hledal především správnou a dostupnou kombinaci surovin k vytvoření toho nejvíce bílého odstínu na trhu. Cílem byl výrobek s čistě „ledově“ bílým odstínem, bez jakýchkoliv rušivých nažloutlých nebo našedlých tónů. „Vyzkoušeli jsme zhruba 40 různých surovin, než jsme nalezli tu finální a jedinečnou. Náš tým například porovnával kvalitu křemenných drtí z celého světa. Crystal Absolute White má jedinečnou a absolutně bílou barvu díky uplatnění použití speciální ultra čisté křemenné hmotě z Indie, jež svoje do té doby hlavní uplatnění nalézala v japonském elektrotechnickém průmyslu.“ říká Pavlína Filipovová.

V roce 2011 vznikly první zkušební vzorky, kterým byly měřeny technické vlastnosti a na kterých byly provedeny první výrobní testy. Vzorky pak byly distribuovány vybraným zákazníkům po celém světě a ti zpětně hodnotili užité vlastnosti a design nejbělejšího tvrzeného kamene na světě. Ohlasy na něj byly nadstandardně pozitivní s očekáváním ihned spustit výrobu. Velkou komplikací při výrobě nejbělejšího tvrzeného kamene na světě se ukázala potřeba naprosté čistoty celé výrobní linky. Ta musí být důkladně vyčištěna, aby se minimalizovalo jakékoliv znečištění, které by rušilo čistě bílý charakter kamene. I tento problém firma po provozních testech zvládla. „Za celý proces vývoje nejbělejšího tvrzeného kamene společnost Technistone zaplatila zhruba 3 miliony korun, včetně 17 tisíc nalétaných kilometrů za vhodnými surovinami a celkově bylo do procesu vloženo tisíce hodin společné práce“, dodává Pavlína Filipovová.

Výroba tvrzeného kamene se dělí na dvě základní části. Přípravu polotovarové desky a její následné opracování na finální výrobek. Samotná deska vznikne o rozměrech 305 x 144 centimetrů, v tloušťkách 12, 20 a 30 milimetrů. Polotovarová deska je vyráběna kontinuálním procesem mísení, lisování a vytvrzení, kdy v rámci jedné šarže se připraví až 300 kusů desek denně. Vibrační lisování za přísného vakua trvá zhruba minutu a půl, deska je poté v polymerační peci za teploty vyšší než 100 stupňů Celsia vytvrzena. Dále se již opracovává prakticky stejně jako přírodní žula, kalibrací a leštěním speciálními diamantovými nástroji. Tyto procesy jsou opět kontinuální a probíhají výhradně pod vodou. Tím je docíleno vysokého zrcadlového lesku. Následuje pečlivá kontrola kvality, sofistikované proměření barevného odstínu a označení každého jednotlivého kusu štítkem s kódem a potiskem spodní strany.

Crystal Absolute White byl poprvé představen veřejnosti začátkem roku 2012 a stal se nejprodávanějším bílým tvrzeným kamenem na světě. Bělost českého tvrzeného kamene zatím nebyla překonána. Český výrobce TechniStone® patří mezi deset nejsilnějších světových hráčů tvrzeného kamene na světě.

O společnosti:

 

Společnost Technistone s originální italské technologii Bretonstone byla založena v Hradci Králové v roce 1997. Navázala tak na dosavadní hradeckou produkci tvrzeného kamene firmou Bohemiastone existující od roku 1992. Centrála společnosti je v Hradci Králové. Světové pobočky se nacházejí v USA, JAR, Austrálii, Rusku a Polsku. Společnost se specializuje na výrobu odolného tvrzeného kamene ve formě desek, které jsou následně zpracovány ve zpracovatelských kapacitách po celém světě na individuální výrobky pro interiérové využití v podobě zejména exkluzivních pracovních desek do kuchyní, koupelen, ale i dalších stavebních prvků, jako jsou schodiště, podlahy či obklady stěn. Mezi významné projekty a realizace patří hlavně ty zahraniční. Ty jsou k vidění i na mezinárodním letišti Johna F. Kennedyho v USA, terminálu 5 na letišti Heathrow ve Velké Británii, Shopping Mallu Milenium v Číně, v hotelu Capisani v Itálii a v designovém studiu automobilky Porsche ve Weissachu v Německu nebo v mnoha luxusních hotelích v Dubaji.