Pohodlí na 18 m2: Z bývalé prádelny vznikl designový apartmán v srdci Brna

Berou si do parády zdánlivě neobyvatelné prostory, pro které ostatní nevidí využití, a vytváří z nich luxusní byty na těch nejatraktivnějších adresách. Tak by se dal popsat projekt Living Showroom, který architektonické studio Adam Rujbr Architects rozjelo před pěti lety. Nyní představují už třetí neobvyklou přestavbu – byt v centru Brna pro designové fajnšmekry o rozloze pouhých 18 m2.

Koncept Living Showroom představuje způsob, jak opuštěný nebytový prostor proměnit na kompletně zařízený moderní byt. „Cílem projektu je nejen oživit nevyužitá místa v atraktivních lokalitách, ale také ukázat co nejvíce lidem, jak na to. Proto všechny Living Showroomy fungují jako ubytování typu airbnb, které si může kdokoliv rezervovat online. Jsou tak ideální pro milovníky kvalitní moderní architektury a vůbec pro každého, kdo na cestách hledá nejen ubytování, ale i originální zážitek,“ představil projekt jeho tvůrce architekt Adam Rujbr.

Nejnovější Living Showroom vyrostl v podkroví bytového domu v jedné z nejživějších lokalit Brna – na ulici Běhounská v bezprostřední blízkosti Jakubského náměstí. S výměrou pouhých 18 m2 jde o nejmenší ze všech dosavadních realizací. „Dříve tu bývala prádelna se sušárnou, proto jsme se rozhodli zachovat „pracovní“ industriální ráz prostoru. Najdete tu surové materiály v podobě dřevěné špalíkové podlahy, plechové pracovní skříňky či barel místo umývadla. To vše v kombinaci s čistými bílými plochami a nepřímým ambientním osvětlením,“ popsal neobvyklý prostor Rujbr.

Kompaktní, ale vzdušný prostor vznikl vybouráním všech původních dělících příček. Nyní mu dominuje prostorné dvoulůžko sousedící s pracovním koutem, sofa rozložitelné na další plnohodnotné lůžko a kuchyňská linka z tmavého plechu se zabudovaným krbem. Samostatné WC a prostorný sprchový kout doplňuje umyvadlo v podobě barelu, který je možné otevřít a využít jako úložný prostor. Na celou šíři čela koupelny se rozprostírá okno s výhledem na funkcionalistickou budovu Janáčkova divadla. Celému apartmánu dominují masivní posuvná vrata ze stařeného dřeva, díky nimž lze prostor variabilně rozdělovat, a vytvořit tak další samostatnou ložnici, ukrýt do soukromí sprchový kout a WC nebo naopak jejich odsunutím celý prostor proslunit.

Objekt na Běhounské má ještě další prvenství – jde o první Living Showroom, který vznikl jako franšíza. Jeho nynějšího majitele zaujal tento projekt natolik, že se rozhodl vybudovat společně s Adam Rujbr Architects svůj vlastní Living Showroom. „S tímto konceptem jsem se setkal v odborném časopise krátce po otevření prvního Living Showroomu a jako milovníka architektury mě zaujal na první pohled. Když jsem si pak vyzkoušel v něm i přenocovat, měl jsem jasno, že bych do toho chtěl jít taky. Líbí se mi ta myšlenka najít nějaký unikátní prostor, který leží ladem bez využití, a vdechnout mu nový život a význam,“ popsal svoji cestu k Living Showroomu Michal Chládek, který má prostor v pronájmu. Do dva roky trvající přestavby investoval 800 tisíc korun. Úsilí ani peněz ale nelituje a věří, že se mu investice do jeho „srdečního“ projektu vrátí.

Koncept Living Showroom je postavený na energeticky úsporném provozu, využití obnovitelných zdrojů a soběstačnosti, ale také důmyslných hi-tech řešeních. Byt na Běhounské je proto vytápěný pomocí tepelného čerpadla vzduch–vzduch, přičemž vytápění i chlazení lze spustit na dálku pomocí mobilní aplikace. Díky systému self-check-inu se mohou hosté ubytovávat sami, a to třeba jen pár minut poté, co provedou online rezervaci.

Podobné „vychytávky“ nabízí i další dva Living Showroomy. Ten první na Lidické ulici v Brně vznikl v roce 2013, taktéž na místě bývalé prádelny. Druhý byt, který architektonické studio otevřelo v roce 2016 na ulici Jakubská v centru Prahy, dříve sloužil jako maštal či pivní šenk.

Více informací o projektu Living Showroom naleznete na www.livingshowroom.cz

 

FOTO & VIDEO

  • Fotografie realizace v tiskové kvalitě (ke stažení):

http://www.livingshowroom.cz/pro-media/  

  • Video s prohlídkou Living Showroomu Běhounská:

https://www.youtube.com/watch?v=cAGqq4eeCew&feature=youtu.be

  • Video s prohlídkou Living Showroomu Běhounská (ke stažení):

http://www.uschovna.cz/zasilka/WA2KDD2A7VJ3BYPP-544/

O studiu ADAM RUJBR ARCHITECTS

Architektonické studio Adam Rujbr Architects se sídlem v Brně a pobočkou v Praze se skládá z týmu osmi stálých pracovníků a devadesáti externích spolupracovníků. Vizí ateliéru je prostřednictvím staveb šetrných k životnímu prostředí zkvalitňovat veřejný prostor, stejně jako vnitřní prostředí budov.

Za 14 let svého působení nasbíralo studio četné zkušenosti s projektováním staveb pro kulturu, zdravotnictví i výrobu. Samostatnou specializací jsou nízkoenergetické a pasivní domy, které studio navrhuje už od roku 2000.

Adam Rujbr Architects vnímá architekturu nejen jako technickou disciplínu, ale především jako umění, a to nejen ve smyslu důrazu na tvořivost, originalitu a individualitu umělce. Umění je i schopnost prosadit se ve dnešní době výběrových řízení, kdy z architektonických soutěží vzniká jen nepatrný zlomek stavební produkce.

Další informace o studiu a jeho realizacích naleznete na stránkách www.arachitects.cz.