Hi-res audio – hudba z nahrávacího studia rovnou do uší

Význam vysokého rozlišení u televizorů dnes už chápe téměř každý. Pojem Hi-Res audio je naproti tomu zapsán v našem povědomí mnohem méně. Co znamená Hi-Res audio a co je třeba, abychom si mohli takto označovaný zvuk náležitě vychutnat? Pojďme se společně se společností Pioneer podívat pod pokličku hudby s vysokým rozlišením.

Praha, 28. února 2018 – Hi-res, high resolution nebo český ekvivalent vysoké rozlišení je označení, které souvisí s technologickým pokrokem. Rychle a zjednodušeně řečeno, stále používanější pojem Hi-Res audio představuje kvalitnější nahrávky hudby, než jaké známe z originálních CD disků. Ale pěkně postupně.

Abychom lépe porozuměli, co přesně „Hi-res audio“ znamená, použijeme analogii s mnohem známější oblastí – s obrazem. Zde si vysoké rozlišení spojujeme s označením Full HD nebo dnes již mnohem populárnějším 4K nebo UHD (Ultra HD). Jedná se o obraz s vyšším počtem bodů, než jaký byly schopny zobrazit dřívější televizory. Proto také „vysoké rozlišení“. Abychom měli z takového obrazu plný užitek, musíme mít doma nejen televizor s adekvátním rozlišením, ale také do něj pustit odpovídající zdroj signálu. Pokud na 4K televizi pustíme film v nízké kvalitě stažený z internetu, nemůžeme očekávat plnohodnotný zážitek. Elektronika televizí se sice snaží obraz vylepšit, ale chybějící detaily lze jen velmi těžko rekonstruovat.

Hudbu dnes posloucháme v horší kvalitě než dříve

U zvuku je situace velmi podobná, i když vlastně trochu komplikovanější. Hudební nahrávky dělíme na analogové a digitální. Nejznámějším a velmi kvalitním představitelem analogové cesty jsou dnes znovu populární vinyly. Před pár lety byly však nejrozšířenějším zdrojem hudby CD disky. Nahrávky na nich jsou dodnes právem považovány z běžně dostupných digitálních zdrojů hudby za kvalitní. Poté však přišla éra mobilních zařízení (MP3 přehrávačů a smartphonů) s relativně malým datovým prostorem. A tak jsme začali poslouchat hudbu v komprimovaných, tedy méně kvalitních formátech, jejichž nejznámějším zástupcem je již zmíněný MP3. Pravda je, že pro přehrávání z malinkých reproduktorů mobilních telefonů nebo základních sluchátek je lepší zvuk zbytečný, ale řada posluchačů si takto hudbu plně nevychutná. Proto se také populárními i při mobilním využití stávají velká sluchátka.

Hudba z nahrávacího studia

V nahrávacích studiích vznikají mnohem lepší nahrávky, než jaké známe z CD disků. Pozorný posluchač najde rozdíl – slyší detaily, které v běžném záznamu prostě nejsou, protože byly v rámci snížení datové velikosti vypuštěny. Ano, „rozlišení“ bylo sníženo. Paměti, paměťové karty a pevné disky pojmou dnes při snižující se velikosti mnohem víc dat. A tak je zde doba, kdy si konečně můžeme dovolit mít doma nebo dokonce i na cestách hudbu tak kvalitní, jak vznikla ve studiu. A jsme u jádra věci – přesně tohle je Hi-res audio. Hudba kvalitnější, než ji známe z CD.

Je nutné zachovat kompletní řetězec

Pokud chceme ale slyšet nahrávky tak, jak mají skutečně znít, musíme zachovat všechny části řetězce v odpovídající kvalitě. Tedy samotnou nahrávku, přehrávač a reproduktory nebo sluchátka. Výsledný zvuk bude odpovídat nejhoršímu článku v řetězci. Když použijeme studiovou nahrávku a špičková sluchátka, ale pro přehrávání zvolíme mobilní telefon s obecně nekvalitním zesilovačem, o Hi-res přijdeme.

Ruku v ruce s možnostmi získání nahrávek ve studiové kvalitě se proto rozmáhá nová kategorie Hi-res produktů. Jedná se o zařízení, která dokáží zprostředkovat uším adekvátní zážitek. Jedním z průkopníků této kategorie je například společnost Pioneer, která dodává na trh většinu klíčových prvků řetězce – stolní i mobilní přehrávače a streamery pro přehrávání nejkvalitnějších dostupných nahrávek z internetu s vysoce kvalitními vestavěnými zesilovači a také sluchátka s vyrovnaným zvukem v celém slyšitelném spektru a schopností reprodukovat vysoký frekvenční rozsah, tedy i nejhlubší basy a nejvyšší tóny.

Abyste pochopili význam Hi-res audio, nemusíte být audiofil. Stačí si poslechnout vaše oblíbené a dobře známě hudební album v nejvyšší dostupné kvalitě na odpovídajícím zařízení. Uslyšíte hloubku a detaily, o kterých jste vůbec nevěděli. O pojmu Hi-res audio určitě v budoucnu uslyšíte mnohem více než nyní. Ale pozor, pokud máte hudbu opravdu rádi a jednou si osobně poslechnete nahrávku ve vysokém rozlišení, možná už nebude cesta zpátky.

——-

Produktové tipy

Hi-res Sluchátka Pioneer SE-MS5
Uzavřená sluchátka Pioneer řady SE-MS tvoří cenově zajímavou vstupní bránu do světa zvuku označovaného jako Hi-Res. Ve spojení s kvalitním zdrojem signálu zajišťují široký frekvenční rozsah, vynikající kvalitu reprodukce a odpovídající basový podkres. Základní model SE-MS5 využívá pro připojení k přehrávači výhradně kabel. Provedení SE-MS7 BT umožňuje kromě toho v mobilních podmínkách kabel odpojit a využít bezdrátového poslechu s Bluetooth.
Cena Pioneer SE-MS5 1 790 Kč
Cena Pioneer SE-MS7 BT 3 890 Kč

Kapesní Hi-res přehrávač Pioneer XDP-30R
Hi-Res přehrávač Pioneer XDP-30R má vestavěn audiofilský zesilovač na zcela jiné úrovni než běžně používané přenosné přístroje. Kromě všudypřítomného 3,5 mm sluchátkového výstupu na nich najdete také symetrický 2,5 mm výstup se samostatným uzemněním každého kanálu a dva sloty pro paměťové karty Micro SD. Případný bezdrátový poslech umožňuje Bluetooth rozhraní s podporou A2DP. Kromě poslechu hudby uložené v přehrávači umožňuje s využitím vestavěného Wi-Fi adaptéru také streamování z internetu v nejvyšší aktuálně dostupné kvalitě. Přehrávač podporuje všechny nahrávky uložené až v původní studiové kvalitě
Cena Pioneer XDP-30R 11 990 Kč

O společnosti Pioneer:

Pioneer Electronics (USA) Inc. se sídlem v Kalifornii a více než 75letými zkušenostmi, je předním výrobcem nejmodernějších technologických řešení v oblasti elektroniky. Největší popularitu získala v oblasti zvuku a obrazu, na kterou nyní navazuje řada vysoce kvalitních a profesionálních audio produktů. Pobočka Pioneer Automotive Technologies, Inc. (PAT) je klíčovým dodavatelem systémů automobilového zábavního průmyslu. Aktivity společnosti se také rozšiřují do cyklistického sportovního průmyslu, když navrhla měřiče výkonu světové úrovně či cyklistické počítače pro profesionální i rekreační sportovce.

O společnosti BaSys:

Společnost BaSys je předním distributorem prémiové audio a video techniky se sídlem ve Švýcarsku a s distribučními společnostmi v několika zemích Evropy. Od roku 1990, kdy byla společnost založena, zastupuje světové značky, jako Pioneer, Bose, Loewe, Elac, Marantz, beyerdynamic, Neutrik, Bugera, Behringer, Monster, TC electronics, Midas, KlarkTeknik, Turbosound, Cordial, Rean.