Nordic Telecom jako první spouští pilotní provoz v síti 3,7 GHz

Nordic Telecom spustil v prvních vybraných lokalitách v České republice nekomerční pilotní provoz vysokorychlostního pevného internetu vzduchem. V Praze, Vinoři a Dobříši je v reálných podmínkách dosahováno rychlostí přes 400 Mbps. Vyšší rychlosti umožňují nejnovější technologie LTE a šířka přenosového pásma na kmitočtech 3,7 GHz, kde Nordic Telecom oproti konkurenci vlastní dvojnásobek spektra. Díky této technologii můžeme dosahovat vyšší rychlosti a stability připojení, než dnes nabízí ostatní operátoři na technologii LTE nebo WiFi. „Rychlost budeme nadále zvyšovat, zatím jsme zdaleka nevyužili všech technologických možností sítě,“ říká Martina Lovčíková, ředitelka divize pro koncové zákazníky.  

Celkové investice se plánují ve výši 750 mil. Kč. „Budujeme novou síť zejména ve středně velkých a menších městech, kde je velký prostor pro zlepšení kvality pevného internetu,“ dodává Lovčíková.

Nordic Telecom tak letos přinese jako první na českém trhu pevný internet vzduchem na bezdrátové technologii LTE – Fiber Like Experience, který bude kvalitou srovnatelný s optickou sítí. Testují se technologie od čtyř dodavatelů s cílem síť nejen optimalizovat, ale také připravit pro nové služby určené převážně různým typům uživatelů v rámci domácnosti, kteří internet potřebují ke komunikaci, zábavě, ovládání chytrého domácího vybavení či k práci z domova.