Zlato: Moderní western o zlatokopech z Francouzské Guyany na AXN

P R A H A,  1. BŘEZNA 2018 – Od tohoto týdne běží na kanálu AXN francouzský seriál Zlato, který se natáčel ve Francouzské Guyaně. Televizní diváci mají jedinečnou příležitost podívat se do amazonského pralesa či zlatých dolů na pozadí děje, který nabízí náležitou dávku dobrodružství, akce i kriminálních zápletek. To vše za doprovodu originální hudby a podmanivých latinoamerických rytmů.

Vincent Ogier (Mathieu Spinosi) je 20letý student geologie z Paříže, který se rozhodne odjet do Francouzské Guyany, aby tam absolvoval stáž u společnosti těžící zlato. Dostane se pod ochranná křídla místního kmotra Antoina Serry (Olivier Rabourdin), který jej zasvětí do mnohem lukrativnějšího a nebezpečnějšího světa obchodu se žlutým kovem. Od Serry, který se k němu chová jako otec, se Vincent dozví o tomto podnikání vše, co potřebuje vědět. Jenže v gangu nejsou noví příchozí vítáni – Louisovi (Issaka Sawadogo), Serrově pravé ruce, se Vincent nezdá.

Vincent a Serra začnou stavět tábor, aby prozkoumali zlatý důl, ale napětí mezi nimi a jejich brazilskými konkurenty se změní v nelítostnou válku. Vše se navíc zkomplikuje, když Vincent zjistí, že mytické pověsti o dolu Sarah Bernhard nejsou jen legendou. Guyanská džungle je svět, kde se setkávají podnikatelé, gangsteři, geologové a vojáci, aby pro pár gramů drahého kovu zabíjeli.

Scénář napsal Fabien Nury (známý především jako autor komiksů – Once Upon a Time in France; Ztratili jsme Stalina; scénář Tygrova brigáda), seriál režíroval Kim Chapiron (za Psí útulek dostal v roce 2010 na filmovém festivalu Tribeca Cenu pro nejlepšího nového režiséra hraných filmů).

Chtěli jsme natočit moderní western. Proto jsme se jeli podívat, jak to v místních zlatých dolech doopravdy vypadá a setkali jsme se se skutečnými prospektory. Základem příběhu je, jaké to je hledat zlato,“ uvádí Kim Chapiron.

V hlavní roli Vincenta dostal svou velkou hereckou příležitost mladý francouzský herec Mathieu Spinosi (Můj život v Neuilly; Příliš brzy), v roli Antoina Serry uvidíme známého Oliviera Rabourdina (O bozích a lidech; Nikdo odnikud), podezíravého parťáka Louise si zahrál Issaka Sawadogo (Zpěv písku; Spolu).

Seriál Zlato vyrobil v roce 2016 francouzský televizní kanál Canal+ a u diváků měl takový úspěch, že v listopadu minulého roku začalo natáčení jeho druhé řady.

V České republice seriál vysílá kanál AXN patřící od Sony Pictures Television. Diváci jej na AXN mohou sledovat v českém znění každou středu ve 21:00, v repríze pak každý pátek ve 22:50 (od 9. března v noci z pátku na sobotu v 00:50). První řada má celkem osm dílů. Jednotlivé díly budou po odvysílání dostupné též online na webu AXN: https://www.axn.cz/axn-player.

Oficiální trailer na YouTube (ve francouzštině):

https://www.youtube.com/watch?v=jT80CeqnZOE

Osoby a obsazení:

Vincent Ogier – Mathieu Spinosi

Antoine Serra – Olivier Rabourdin

Louis – Issaka Sawadogo

Claudio – Maurillo Nunes de Melo

Soupe – Rony Bravard

Anita – Flora Bonfanti

Laetitia Serra – Tia Diagne

Junior – Belisong Kwadjani

Nathalie Berg – Anne Suarez

Silva – Stany Coppet

a další

Zajímavosti:

  • Ve francouzském originále má seriál název Guyane, v anglické verzi dostal název Ouro. (Neplést si s filmem pod stejným názvem Zlato, v anglickém originále Gold režiséra Stephena Gaghana).
  • V seriálu je spousta detailních záběrů na faunu i floru amazonského pralesa. Na své si však mohou přijít i ornitologové – v seriálu má totiž své místo i louskač menší (francouzsky un picolette), který tvoří součást téměř každé domácnosti. Místní tyto zpěvavé ptáky mají natolik v oblibě, že mezi nimi pořádají soutěže ve zpěvu.
  • V listopadu 2017 se začala natáčet druhá řada seriálu. Bude mít rovněž 8 epizod a na francouzských obrazovkách by se měla objevit na konci roku 2018. Natáčení je plánováno na čtyři měsíce a opět probíhá celé ve Francouzské Guyaně. Na produkci druhé řady seriálu se podílí celkem 150 lidí (70 z nich jsou profesionálové z Guyany). Z celkových 50 hereckých rolí je 39 z nich hráno místními herci a herečkami. – U první řady seriálu se uvádí zhruba 90procentní obsazení místními herci a herečkami.
  • K seriálu existuje řada doprovodných videí pod názvem „Guyana – Mezi fikcí a realitou“ (ve francouzštině).
  • AXN zakoupilo k seriálu Zlato licenci pro země střední a východní Evropy – nyní tedy kromě České republiky paralelně běží premiérově také v Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Kosovu, Makedonii, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Slovinsku.
  • Zasazení děje do Francouzské Guyany není náhodné – podle některých zdrojů země přímo „leží“ na zlatě. „Legální, licencovaná, těžba vynáší ročně zhruba okolo sedmi tun, ovšem nelegální těžba zahrnuje objem až čtyřiceti tun zlata ročně a je řízena organizovanými gangy, narkomafií atd.,uvádí například specialistka na životní prostředí Kateřina Březová.
  • Zlato bylo ve Francouzské Guyaně objeveno roku 1855, píše se na webu Přírodovědecké fakulty UP.
  • Perlička: Hledat zlato odjel do Francouzské Guyany i jeden Čech.

Další informace:

https://www.axn.cz/

SONY PICTURES TELEVISION

Sony Pictures Television (SPT) je jednou z největších světových televizních produkčních společností a jedním z největších distributorů TV pořadů všech žánrů. Kromě jednoho z největších archivů oceňovaných filmů a televizních pořadů se SPT může chlubit stávající programovou nabídkou, která zahrnuje vysoce hodnocené televizní filmy a televizní soutěže, kultovní seriály, původní animované seriály a dále celovečerní snímky, komedie a televizní filmy. SPT produkuje více než 6000 hodin programové zábavy ročně ve více než 70 zemích světa. Mezinárodní televizní portfolio SPT zahrnuje 120 kanálů dostupných ve 159 zemích, s dosahem více než 543 milionů domácností. SPT také vytváří původní obsah a řídí streamingovou síť Crackle. Kromě toho SPT vlastní americkou produkční společnost Embassy Row a je částečným vlastníkem kabelové stanice Game Show Network (GSN). SPT patří k předním americkým prodejcům inzerce, zisky generují také přidružené společnosti, jako jsou Rural Media Group a DoctorOZ.com.