Aktualizujte systém, pojďte do kina! Festival Jeden svět začíná v Praze dnes večer

Praha, 5. 3. – Dnes večer začíná v Praze jubilejní 20. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Pod heslem „Aktualizace systému“ reaguje festival letos na informační přetížení a všudypřítomné dezinformace a vybízí – dejme si na zpracování informací čas, třeba v kině. Jeden svět promítne 128 filmů a přiveze více jak stovku mezinárodních hostů, od režisérů a režisérek přes protagonisty filmů s výjimečnými životními příběhy až po odborníky.

Zahajovacím filmem festivalu, který se dnes večer promítne pro veřejnost v kině Světozor, jsou Čističi režiséra Moritze Riesewiecka, který také film v Praze osobně uvede. Čističi nás zavádí mimo jiné na Filipíny, kde v bezejmenných kancelářských budovách sedí lidé rozhodující o tom, co my všichni uvidíme na své facebookové nebo twitterové zdi. Cenzura, hodnota informací, ale i hodnota lidské práce jsou tématy, na něž se ve filmu dostane.

Od úterý pak na další týden Jeden svět ovládne celkem osm promítacích míst v Praze. Vybírat z programu je možné podle data a času promítání nebo také podle tématických kategorií, kterých je celkem patnáct, z toho tři soutěžní. Navíc ještě festival nabídne jednu retrospektivu, letos věnovanou uznávané britské dokumentaristce Kim Longinotto.

Z celkových 128 filmů se jich 107 bude v České republice promítat poprvé a 20 filmů bude mít na Jednom světě mezinárodní premiéru. Českou premiéru si odbyde třeba snímek Jana Geberta Až přijde válka, který zaujal publikum už při světové premiéře na Berlinale, světovou premiéru pak bude mít třeba Bohu žel režiséra Saši Dlouhého o stále aktuálním tématu postoje české společnosti k uprchlíkům.

Novinkou letošního Jednoho světa je program nazvaný Mluvící kino. Přinese šest témat, které hýbou společností, čtyři duely a dva samostatné talky mezinárodních odborníků. Hned v úterý 6. 3. zahájí Mluvící kino česká premiéra filmu Město duchů, který pojednává o odvážné práci občanských novinářů z aktivistické skupiny Rakka je v tichosti vyvražďována (Raqqa is Being Slaughtered Silently), kteří se navzdory nebezpečí a propagandě snaží podat světu objektivní zprávu o válce v Sýrii. Protagonisté filmu Mohamad Almusari a Rose Al Youssef Alnajem přijedou do Prahy. Po filmu pak bude následovat debata s novinářem a autorem knihy „Válka ve 140 znacích“ Davidem Patrikarakosem a německým specialistou na fact-checking a novinářem Alexem Sängerlaubem. Další Mluvící kina se zaměří na téma populismu na obou stranách Atlantiku, dostupnost bydlení, aktuální situaci v Barmě a velmi aktuální téma prediktivní kriminalistiky, bezpečnosti a ochrany dat. Do Prahy tak dorazí třeba mezinárodně uznávaná barmská politická aktivistka Wai Wai Nu nebo zakladatelka polského hnutí Cziarny protest Marta Lempart. Spolupořadatelem Mluvícího kina je Goethe Institut v Praze.

Mezi festivalovými hosty budou tak různorodé osobnosti jako sloupkařka týdeníku Charlie Hebdo a kritička islámu Zineb El Rhazoui, budhistický mnich a protagonista filmu Kambodžské jaro ctihodný Sovath Luan, dvojnásobný vítěz festivalu Sundance režisér Talal Derki (O otcích a synech), saúdskoarabská básnířka Hissa Hilal, osmdesátiletá houževnatá vzpěračka a antropoložka Gwendolyn Leick nebo třeba Irmela Mensah-Schramm, německá důchodkyně a protagonistka filmu Bojovnice s nenávistí, která se proslavila neúnavným ničením rasistických nápisů a symbolů ve veřejném prostoru.

Pro ty, kteří si budou potřebovat odpočinout od sezení v kině, nabídne Jeden svět i bohatý doprovodný program – rozhýbat se je možné třeba při společném běhu, doprovodné akci k filmu Ultra. Do Prahy také přijedou dva kontroverzní hudebníci a zároveň protagonisté filmů – íránský hudebník Shahin Najafi, na kterého byla díky jeho provokativním textům v Iránu uvalena fatwa a švédska rapperka a LGBT aktivistka Silvana Imam. Shahin vystoupí 10. března večer v experimentálním prostoru NOD a Silvana zahraje 6. 3. v klubu Futurum.

Projekty virtuální reality jsou na Jednom světě už jako doma, ale letos poprvé budou mít návštěvníci možnost zažít opravdové VR kino pro třicet diváků. Kategorie Jeden svět interaktivně je zavede do Arktidy, Amazonského pralesa, do světa domorodců nebo do kůže uprchlíka.

Ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu probíhá paralelně s Jedním světem také East Doc Platform – program zaměřený na filmové profesionály a mladé nadějné tvůrce. Nabídne ale i zajímavé masterclasses a podnětné diskuzní panely otevřené veřejnosti.

Vstupenky jsou dostupné jak v online rezervačních systémech kin, tak přímo na pokladnách vždy den předem. Odpolední projekce do 17:00 včetně jsou za 60 Kč, večerní projekce pak za 100 Kč.

Divácké centrum festivalu se letos nachází v prostorách Tibet Open House ve Školské ulici, otevřeno bude každý všední den od 14 hodin, o víkendu pak už od 10:00 do 21:00.