Noční běhy pro Světlušku jsou za dveřmi, registrace už začaly

Letošní Noční běhy pro Světlušku odstartují už 15. března v Plzni, poběží se opět s rozsvícenými čelovkami na hlavách. Následovat bude běh v Praze (12.4.), Brně (19.4.), Olomouci (26.4) a Jihlavě (3.5.). Výtěžek ze startovného jde na pomoc lidem s těžkým zrakovým postižením. Registrace jsou otevřené široké veřejnosti.

Série nočních běhů letos začne v Plzni v areálu DEPO2015 od 19 hodin. V Plzni se poběží vůbec poprvé. Před každým během je připraven i doprovodný program, v Plzni například zahraje DJ Missing words, v Praze vystoupí kapela Zrní, v Brně kapela Poetika a v Olomouci Michael Foret. Kromě toho budou moct lidé na akcích potkat například nevidomé maséry nebo si poslechnout na pódiu příběhy úspěšných osobností z řad nevidomých a vystoupení nevidomých hudebníků. Jako hosté se zúčastní i někteří úspěšní čeští olympionici a paralympionici z posledních her.

„Výtěžek ze série nočních běhů použije Světluška na podporu lidí s těžkým zrakovým handicapem. Proto jsme rádi, že počet závodníků stále roste. Zájemci se na jednotlivé běhy mohou registrovat už nyní na webu behprosvetlusku.cz. Dostanou k tomu startovní balíček s plátěným vakem na záda a čelovkou, kterou pak při startu všichni účastníci symbolicky rozsvítí na cestu,“ říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který Noční běh pro Světlušku organizuje.

Běhů se zpravidla v hojném počtu účastní nejen veřejnost, ale i známé osobnosti. V Plzni například poběží kajakářka Anna Kožíšková, která si poprvé vyzkouší tzv. trasování, čili vedení běžícího nevidomého závodníka. „Na běh se velmi těším, zvláště na trasování, to bude moje premiéra. Je to docela příhodné, protože jsem sama měla šest a půl dioptrie a astigmatismus, který mi způsoboval nepřesné či zamlžené vidění. Teď už je to díky operaci téměř dobré, ale ráda pomůžu překonat trasu někomu, kdo takové štěstí neměl,“ říká česká několikanásobná medailistka.

Minulého ročníku se zúčastnilo přes 6000 běžců a na projekt pomáhající lidem se zrakovým handicapem putovalo 2,6 milionů korun. S běháním potmě začala Světluška před šesti lety v Praze. Popularita sportovní akce rychle rostla, a tak si Světluška nazula kecky a vyrazila i do regionů.   

Sledujte novinky na webu www.behprosvetlusku.cz, www.svetluska.net nebo FB Světlušky.  

Poděkování partnerům Světlušky Nadačního fondu Českého rozhlasu

Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky a společnosti HERBADENT, která je hlavním partnerem. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 17 lety založil a je jeho velkou oporou.

Noční běh pro Světlušku by nemohl existovat bez laskavé pomoci a zapojení generálního partnera projektu společnosti Isostar a hlavního partnera projektu firmy Hannah. Světluška děkuje za mediální partnerství Českému rozhlasu a České televizi. Světluška by se neobešla také bez zapojení velkého počtu dobrovolníků a firem, které se rozhodly projekt podpořit. Konkrétně jde o ČSOB,  ČSOB Leasing, Herbadent, Coca-Cola, IDSYS, Dachser Intelligent Logistcs, Pebal, Asociace TOM a Dědina.