Taylor Wessing zahajuje už VI. ročník celorepublikové literární soutěže pro studenty všech vysokých škol spolu s Českým rozhlasem

06.03.2018 – Advokátní kancelář Taylor Wessing Praha ve spolupráci s Českým rozhlasem, veřejnoprávním rozhlasovým médiem, vyhlašuje další, již šestý ročník studentské literární soutěže určené studentům nejen právnických  fakult českých vysokých škol, se sídlem v České republice. Díky spolupráci s Českým rozhlasem a jeho úspěšným projektem Ježíškova vnoučata se tentokrát budou moci do soutěže zapojit i studenti ostatních vysokých škol. Téma literární eseje je „ Společenská odpovědnost a role studenta v ní“. Porota bude sestavena z právníků, novinářů a studentů organizace ELSA Česká republika.

Aby se soutěže mohlo zúčastnit více studentů, než jenom z právnických fakult jako v uplynulých ročnících, bude možné se v rámci hlavního tématu vyjádřit ve dvou kategoriích, a to v sekcích:

A / právní:

Soutěž je určena studentům práv, budoucím právníkům. Jejich úkolem bude napsat právní esej o rozsahu minimálně 2 normostrany a maximálně 4 normostrany. Pro již VI. ročník této soutěže, která proběhne v akademickém roce 2017/2018, bylo zvoleno hlavní téma „Společenská odpovědnost a role právníka v ní“.

Cílem je vypracovat literární esej na téma: Projekt Ježíškova vnoučata a ochrana seniorů ve společnosti. Kde vidíte svou roli z pohledu budoucího advokáta. O jaké změny byste se zasadil/a Vy?

Podmínkou soutěže bude sepsání úvahy v anglickém jazyce, aby se tak prověřily studentovy jazykové schopnosti. Nejlepší studenti budou mít rovněž navíc za úkol tuto práci ústně v anglickém jazyce obhájit v advokátní kanceláři Taylor Wessing Praha.

B / studenti ostatních VŠ:

Soutěž je určena studentům všech vysokých škol. Jejich úkolem bude napsat esej o rozsahu minimálně 2 normostrany a maximálně 4 normostrany. Pro již VI. ročník této soutěže, která proběhne v akademickém roce 2017/2018, bylo zvoleno hlavní téma „Společenská odpovědnost a vaše role v ní“.

Cílem je vypracovat literární esej na téma: Projekt Ježíškova vnoučata a ochrana seniorů ve společnosti. Kde vidíte svou roli z pohledu občana. O jaké změny byste se zasadil/a Vy?

Podmínkou soutěže bude sepsání úvahy v českém jazyce. Cílem je posoudit kvalitu zamyšlení nad současnou situací seniorů v České republice. Nejlepší studenti budou mít rovněž za úkol tuto práci ústně obhájit.

Novinkou šestého ročníku literární soutěže je také zvýšení počtu odměn. Celkem bude moci býti odměněno 6 literárních prací. Jak právníci z advokátní kanceláře Taylor Wessing Praha, tak i redaktoři Českého rozhlasu budou posuzovat doručené eseje ze svého pohledu a doporučí své kandidáty na první tři místa. Jeden student z právní sekce na prvním místě získá měsíční placenou stáž v pražské pobočce advokátní kanceláře a student na prvním místě ve druhé sekci získá možnost natočit svou esej v Českém rozhlase. Dále jim bude poskytnuta finanční odměna deset tisíc korun každému a šance ověřit si své znalosti u renomovaných odborníků. Odměnu získají i další čtyři studenti, a to na druhém místě každý pět tisíc korun a na třetím místě každý dva tisíce korun.

“Téma jsme nezvolili náhodně,” říká Erwin Hanslik, vedoucí partner advokátní kanceláře Taylor Wessing Praha a dodává: “a jsme rádi, že jsme se mohli spojit s tak významným partnerem, který nás o Vánocích doslova uchvátil svým zajímavým projektem. A proč nepodpořit společenskou odpovědnost i u našich studentů? Myslím si, že začít u mládeže je ze všeho nejdůležitější. A jsme rádi, že jsme tento projekt mohli s Českým rozhlasem propojit a odstartovat.”

A Martin Ondráček, šéfredaktor Zpravodajství a publicistiky Českého rozhlasu a vedoucí projektu Ježíškova vnoučata ke spolupráci s advokáty i celé soutěži dodává: “Velké množství dárců v našem projektu jsou vysokoškolští studenti, tohle je příležitost, jak se mohou na téma stárnutí podívat trochu jinak. Jsme zvědaví, co se dozvíme.”

Po ukončení soutěže vyhodnotí tříčlenná porota složená ze zástupců obou uvedených společností a také studentů ze studentské organizace ELSA Česká republika, jednotlivé práce, které musí být vypracovány v sekci A/právní v anglickém jazyce. V sekci B/ se tato povinnost nevyžaduje.

Časový plán soutěže je možné si ověřit na FB stránkách. Vyhlášený šestý roční dává studentům prostor se na uvedené téma soustředit až do 19. dubna 2018. Texty je možné zasílat pouze elektronicky na e-mailovou adresu sosna.direct@taylorwessing.com a zpráva musí být označena předmětem „Literární soutěž/sekce A“ nebo „Literární soutěž/sekce B”. Plné znění soutěžních podmínek účastníci naleznou na stránkách https://www.facebook.com/events/2041415489516735/

Nejzazší termín pro zaslání soutěžní práce na výše uvedenou adresu je 19. duben 2018, vyhlášení oceněných proběhne kolem 14. května 2018. Studentská stáž v sekci A proběhne přibližně v letních měsících. Natočení vítězné eseje v sekci B proběhne také v letních měsících.

O Taylor Wessing:

Taylor Wessing je mezinárodní advokátní kancelář poskytující svým klientům celosvětově kompletní servis ve všech odvětvích jejich podnikání. Více než 1 200 právníků přistupuje k poradenství cílevědomě a o obchodních záležitostech klientů přemýšlí inovativně, čímž jim pomáhá uspět zejména v rychle se rozvíjejících oblastech. Taylor Wessing podporuje své klienty všude tam, kde chtějí podnikat. Celkem 33 kanceláří v Evropě, na Středních východě a v Asii, stejně tak dvě kanceláře v USA, nejsou jen symbolickým zastoupením;  jedná se o týmy se znalostí místního obchodního, průmyslového a kulturního prostředí, ale zároveň s mezinárodní zkušeností, která advokátní kanceláři umožňuje vždy poskytovat efektivní a integrovaná řešení.

O Českém rozhlase :

Český rozhlas (ČRo) je český veřejnoprávní rozhlasový subjekt zřízený zákonem. V současnosti Český rozhlas provozuje čtyři celoplošné stanice (RadiožurnálDvojkaVltava a Plus), ve všech krajích také regionální vysílání, digitální stanice (Rádio JuniorRadio WaveD-durJazz) a internetové streamy (Rádio Junior a příležitostně Rádio Retro). Český rozhlas provozuje na objednávku státu také zahraniční vysílání Českého rozhlasu – Radio Praha. Signál je šířen prostřednictvím pozemních vysílačů analogového rozhlasového vysílání, prostřednictvím DVB-T (všechny celoplošné stanice a 4 digitální jsou vysílány v digitálním multiplexu č. 1), dále jsou jeho stanice šířeny v kabelových televizích (DBV-C), prostřednictvím IPTV, nekódovaně na satelitu Astra 3A (DBV-S), na internetu a v DAB+. Od roku 2013 používá jako logo symbol R, který je tvořen čtyřmi vodorovnými pruhy v tmavě modré barvě.