IT platforma Techloop.io dobývá Slovensko a Maďarsko

7. března 2018 – Rok 2017 byl pro Techloop ve znamení mnoha úspěchů a novinek. Jednou z oblastí, kde firma zabodovala, byl její růst na nových trzích v Maďarsku a na Slovensku. Techloop v těchto zemích překročil hranici 15 000 uživatelů a opět se přiblížil svému cíli – stát se největší platformou pro nábor IT profesionálů v Evropě.

Rok 2017 byl silně poznamenán expanzí Techloop na Slovensko a do Maďarska. V obou zemích Techloop spatřuje obrovský potenciál, co se týče množství talentovaných IT odborníků i počtu firem, které hledají IT talent. Na platformě bylo ke konci února zaregistrováno více než 8 000 slovenských a 7 000 maďarských IT profesionálů a více než 400 společností napříč těmito zeměmi. 22 % uchazečů jsou ženy.

„Těší nás, že se Techloop stává populární také na našich nových trzích. Již za tuto krátkou dobu v nás vložili důvěru klíčové společnosti jako DECENT, Siemens nebo Accenture,“ říká Joao Duarte, spoluzakladatel společnosti Techloop.

Aby tato míra mezinárodního úspěchu byla vůbec možná, musel Techloop samozřejmě rozšířit svůj tým o slovenské a maďarské kolegy. V současné době Slováci a Maďaři představují přibližně třetinu týmu Techloop, který se během roku 2017 více než ztrojnásobil. Kromě Čechů, ale celý tým sestává i z členů britské, portugalské, argentinské, americké, švédské i holandské národnosti.

Nejčastější obory a specializace Slováků a Maďarů na Techloop

Nejčastěji se slovenští i maďarští IT profesionálové využívající Techloop zaměřují na software development, druhou nejtypičtější profesí jsou systémoví administrátoři. Průměrná délka jejich praxe v oboru jsou necelé 3 roky.

V rámci vývoje softwaru jsou mezi slovenskými i maďarskými IT specialisty nejčastěji uváděnými programovacími jazyky HTML a CSS, za kterými následuje PHP, Java a JavaScript (frontend). Popularita těchto jazyků je v Maďarsku i na Slovensku analogická, jediným významnějším rozdílem je dle dostupných dat větší výskyt zkušeností s JavaScriptem v Maďarsku oproti Slovensku, kde vede Java.

Ve srovnání s Českou republikou je tato top pětka specializací v rámci specialistů na vývoj softwaru velmi podobná, blíží se ovšem o něco více situaci v Maďarsku, než té na Slovensku.

Srovnání výše platů IT pozic v ČR a na Slovensku

Data ukazují, že v Česku i na Slovensku si o největší ohodnocení v medianu říkají IT profesionálové na pozici Development Manager, což do jisté míry vyplývá z předpokládané seniority na této pozici.

„Hrubé poptávané měsíční platy se na Slovensku pohybují o něco níže než v sousedním Česku, v průměru o přibližně 20 %. Mnoha slovenským vývojářům a dalším IT profesionálům se proto může vyplatit porozhlédnout se po pracovních nabídkách firem v České republice, které si IT experty ze Slovenska velmi pochvalují,“ komentuje rozdíly v platech Joao Duarte.

U dalších specializací už lze pozorovat rozdílné trendy, které jsou ovlivněny  senioritou uživatelů Techloop na Slovensku oproti České republice a odlišnou strukturou trhu a jeho poptávkou.

Podle zkušeností týmu Techloop si většina slovenských kandidátů představuje cca o 10 % vyšší ohodnocení, než jim nabízí firmy, většinou však najdou kompromis. České firmy jsou o něco ochotnější připlatit si za potřebnou expertízu, ale mj. i proto, že na Techloop mají oproti svým slovenským protějškům možnost výběru z většího množství IT odborníků, obvykle oslovují pouze ty uživatele, jejichž poptávaný plat se pohybuje nad max 10 – 15 % pro firmu ideální částku.

2017 byl pro Techloop velmi úspěšným rokem, ale firma má v úmyslu své loňské úspěchy letos významně překonat. Techloop již expanduje do Švédska a Nizozemí a k těmto zemím brzy připojí i několik dalších. Jeho nově se rozrostlý vývojářský tým připravuje významná zlepšení platformy, jak pro vývojáře, tak pro firmy. A samozřejmě, celý tým Techloop se letos významně rozroste – do konce roku plánuje počet členů zvýšit ze současných 47 na přibližně 120 lidí.

 

O společnosti

Techloop je úspěšný startup založený týmem zkušených profesionálů z oblasti personalistiky a IT. Cílem společnosti je vytvořit platformu šitou na míru vývojářům, kde se mohou přirozeně setkávat s firmami a dostávat nabídky se zajímavými projekty. Zakladatelé Joao Duarte, Paul Cooper a Andrew Elliott mohou nabídnout mnoho let zkušeností v oblasti lidských zdrojů a náboru. Tento tým má za sebou již založení úspěšné personální agentury Hagen Human Capital.