Tržby Universal Robots vzrostly o 72 % v roce 2017

Vyšší poptávka po dostupných, bezpečných a uživatelsky přívětivých kolaborativních robotech (cobotech) zvýšila tržby společnosti na 170 milionů dolarů

PRAHA, 8. března 2018 – Společnost Universal Robots, globální dodavatel kolaborativních robotů, ohlásila finanční výsledky za rok 2017, ve kterém dosáhla tržeb ve výši 170 milionů dolarů (1,125 miliardy dánských korun).  Rekordních výsledků bylo dosaženo zejména díky čtvrtému čtvrtletí 2017, které bylo s 54 miliony dolarů tržeb a jejich 61% nárůstem oproti stejnému období roku 2016 nejlepším kvartálem v historii firmy. Míra provozního zisku se v roce 2017 zdvojnásobila na 19 % oproti 9 % v roce 2016.

„Náš 72% meziroční růst přičítáme stále se zvyšujícímu povědomí o ekonomických výhodách kolaborativní robotiky v širokém spektru aplikací, a schopnostem pracovníků Universal Robots a jejich partnerů představit coboty Universal Robots jako ideální technologii,“ řekl Jürgen von Hollen, prezident společnosti Universal Robots. „Výjimečné čtvrté čtvrtletí, kterého jsme dosáhli, jsou skutečně týmovým výsledkem. Jeho ovocem je i rozrůstající se komunita Universal Robots, jejímž hlavním úkolem je podpora pracovníků, partnerů a našich zákazníků s cílem společného úspěchu.“

V roce 2018 společnost očekává další nárůst nejméně o 50 %. Trh s coboty poroste a v příštích několika letech bude motorem růstu trhu s automatizačními technologiemi. Společnost Universal Robots předpokládá, že si i v roce 2018 bude upevňovat svou pozici na trhu a poroste nejméně stejným tempem či vyšším než celkový trh s kolaborativními roboty. K dosažení tohoto cíle se zaměří na zvýraznění svého technologického náskoku, rozšiřování platformy Universal Robots+ a další geografické rozšíření svého obchodu a služeb.

Globální expanze

Jako důkaz vyšších investic do globálního rozvoje společnost otevřela dvě servisní centra mimo Dánsko, ve Spojených státech a v Číně, aby byla blíže svým zákazníkům. „Naši zákazníci si nemohou dovolit jakoukoliv ztrátu produktivity, takže se chceme za každou cenu vyhnout odstávkám. Nechceme, aby jakýkoliv cobot naší firmy čekal nefunkční na opravu či doručení náhradních dílů,“ dodal Jürgen von Hollen.

Universal Robots rovněž nedávno otevřel nové zařízení v americkém Bostonu, které je prvním krokem k rozšíření globálního řízení mimo Dánsko. Nové centrum v Bostonu pomůže získat přístup k více zdrojům a vysoce kvalifikovaným zaměstnancům. Rozšíření organizace především v oblasti výzkumu a vývoje, a obchodu a služeb bude klíčovým úkolem firmy v roce 2018. Se dvěma obchodními a vývojovými centry bude schopna rychleji a atraktivněji reagovat při náboru talentovaných a kvalifikovaných uchazečů.

Společnost se bude i nadále orientovat na rozvoj ekosystému Universal Robots+ a onlinové Universal Robots Academy, která celosvětově oslovila již 20 000 uživatelů.

Universal Robots má dnes přes 470 zaměstnanců ve 22 kancelářích a v 15 zemích. Centrála společnosti sídlí v Dánsku, regionální kanceláře jsou v USA, Německu, Francii, Španělsku, Itálii, České republice, Turecku, Číně, Indii, Singapuru, Japonsku, Jižní Koreji, Tchajwanu a v Mexiku. Společnost disponuje silnou distribuční sítí s více než 300 partnery po celém světě.

O Universal Robots

Universal Robots je výsledkem mnohaletého intenzivního výzkumu v robotice. Produktové portfolio zahrnuje kolaborativní robotická ramena UR3, UR5 a UR10, pojmenovaná podle své nosnosti v kilogramech. Od vstupu prvního robota UR na trh v prosinci 2008 dosahuje společnost výrazného růstu a její robotická ramena se dnes prodávají ve více než 50 zemích po celém světě. V současné době je globálně instalováno přes 18 500 robotů UR, průměrná doba návratnosti nákladů na pořízení robotů UR je nejrychlejší v odvětví a činí pouhých 195 dní. Společnost má sídlo v dánském Odense, kde se odehrává i veškerý vývoj a produkce. Více naleznete na https://www.universal-robots.com/cs/.