Režisér Feras Fayyad přijede do Prahy na festival Jeden svět uvést na Oscara nominovaný film „Poslední v Aleppu”

Syrský režisér Feras Fayyad, autor oceňovaného dokumentu „Poslední v Aleppu”, který pojednává o příbězích humanitárních pracovníků a občanských aktivistů z hnutí Bílé helmy a jedná se o první syrský film v historii nominovaný na Oscara, dnes potvrdil svou návštěvu Prahy. Fayyad přijede na pozvání festivalu Jeden svět a v Praze osobně uvede dvě projekce filmu.

Dokument „Poslední v Aleppu” se dostal na první stránky světových médií nejenom kvůli filmovým kvalitám a drsné realitě každodenního života ve válečném konfliktu, který zachycuje, nebo kvůli oceněním z festivalů (kromě oscarové nominace má na kontě také Velkou cenu poroty ze Sundance), ale také kvůli dezinformační kampani, která byla proti filmu i proti samotnému Fayyadovi vedena nejenom na sociálních sítích. Po oznámení oscarových nominací se režisér stal terčem mnoha útoků, jejichž cílem bylo zdiskreditovat jeho práci — film je mimo jiné označován za „propagandistický film Al-Káidy” a jeho režisér za sympatizanta s terorismem.

Rusko chce hacknout Oscary stejně jako hacknuli americké volby”, vyjádřil se k dezinformační kampani sám režisér pro britský Guardian. Jeho cesta na vyhlášení cen Americké filmové akademie navíc nebyla jednoduchá — díky zákazu cestování pro obyvatele několika převážně muslimských zemí nebylo do poslední chvíle jasné, zda se předávání bude moci účastnit producent filmu Kareem Abeed. Akademie dokonce vydala společné prohlášení na jeho podporu a Abeed nakonec na poslední chvíli vízum dostal. Do USA však nebyl vpuštěn jeden z protagonistů filmu Mahmoud Al-Hattar.

FIlm se odehrává v Aleppu, jednom z měst nejvíce postižených syrskou válkou, přesto se však někteří obyvatelé rozhodli zůstat. Fayaad podává svědectví o každodenní práci tisíců dobrovolníků organizace Bílé helmy, kteří svou neúnavnou činností zachránili životy sta tisíců civilistů. Hlavními protagonisty filmy jsou dělník Khaled a bývalý student filozofie Mahmoud. Fayaadovi trvalo několik měsíců, než získal jejich důvěru a předsvědčil je, že jeho cílem je ukázat je jako lidské bytosti, které mají své přání, sny a představy o životě a ne jako oběti nebo superhrdiny. Oba protagonisté se shodují, že práce pro Bílé helmy je pro mladé lidi příležitostí, jak změnit společnost a pomoct v nejvíce postižených místech, aniž by museli narukovat do armády nebo ze země emigrovat.

Sám Feras musel ze Sýrie utéct poté, co byl dvakrát uvězněn — vězení mu způsobil i jeho předchozí film „On the other side/ Na druhé straně” z roku 2015, který pojednává o syrském básníkovi nyní žijícím v Praze. Na filmu se podíleli i čeští tvůrci. Feras nyní žije s rodinou v Dánsku.

Festival Jeden svět uvede film „Poslední v Aleppu” v sobotu 10.3. Od 20:30 ve velkém sále kina Lucerna a v neděli 11.3. od 20:45 v malém sále kina Světozor. Počítá se s účastí režiséra na pofilmových debatách. Feras Fayyad zůstane v Praze do úterního rána.