Piráti jsou proti přenosu odpovědnosti za nelegální obsah na provozovatele webů

Praha, 13. března 2018 – Piráti na jednání Výboru pro evropské záležitosti poukázali na rizika spojená se sdělením Evropské komise s názvem Boj proti nezákonnému obsahu online. Cílem dokumentu je zvýšit odpovědnost online platforem jako je Facebook nebo Seznam za nezákonný obsah, který nahrají uživatelé.

Dokument Evropské komise je nezávazný a Vláda ČR iniciativu ve svém stanovisku vítá. Piráti ale v usnesení výboru apelují na to, aby orgány činné v trestním řízení vymáhaly stávající legislativu, namísto přenášení odpovědnosti na provozovatele. Největší problém Piráti spatřují v tom, aby o (ne)zákonnosti obsahu rozhodovaly tzv. „důvěryhodní oznamovatelé“.

„Příspěvky nabádající k terorismu nebo rasistické výroky by měla primárně vyhledávat a prošetřovat policie, nikoliv zaměstnanci provozovatelů online platforem,“říká poslanec František Kopřiva, který je zpravodajem tohoto dokumentu. „Mimo to je zcela nepřípustné, aby úřady či nevládní organizace suplovaly soud a rozhodovaly o tom, zda například příspěvek na sociální síti porušuje zákon.“

Piráti varují, že pokud by se uvedená doporučení stala v budoucnu závaznými, znamenala by neadekvátní zátěž pro menší firmy provozující online platformy. Některá doporučení navíc nemusí být v současné době technicky proveditelná.

„Návrh například nebere v úvahu to, že opětovnému nahrávání nezákonného obsahu nelze v praxi 100% zamezit. Automatizované nástroje si stále ještě neporadí s jednoduchými modifikacemi takového obsahu,“ dodává Kopřiva.