„Doktor v kapse“: 66 % dotazů služby uLékaře.cz se týká specializovaných oborů, 73 % dotazů je od lidí mimo Prahu

Česká republika je jednou ze 13 členských zemí Světové zdravotnické organizace, která dosud nemá národní eHealth politiku či strategii. Řadíme se tak po bok Španělska, Portugalska či Slovenska. I přesto zde, díky silné veřejné poptávce, vznikají start-upy zajišťující Čechům služby, jež staví na principu telemedicíny, tedy medicíny provozované na dálku.

„Obdobná situace je například v Německu, kde na úrovni spolkových zemí působí samostatné projekty, které reagují na daný kontext. Hlavním tématem je v současnosti dostupnost lékařské rady v režimu 24/7, zejména v oblastech mimo velká města, kde cesta k lékaři může znamenat celodenní program,“ říká chirurg Tomáš Šebek, spoluzakladatel služby uLékaře.cz. Bez ohledu na existenci politického konsenzu tak služby jako například uLékaře.cz nabízejí způsob, jak lze efektivně vyřešit konkrétní problém, který nemá urgentní charakter.

Z analýzy dat služby uLékaře.cz vyplývá, že vzdálených konzultací lékaře se nejrychleji naučili využívat mileniálové. Čtyři z deseti zdravotních dotazů pokládají lidé ve věku 25–34 let. Zároveň se 66 % otázek týká specializovaných oblastí, jako jsou například urologie, ortopedie, chirurgie či kardiologie. Data tak vyvrací obecné mínění, že pomocí internetu je možné řešit zejména dermatologické či gynekologické problémy. Na potenciál využití telemedicíny i mimo hranice hlavního města ukazuje fakt, že 73 % dotazů, položených lékařům pochází od lidí mimo Prahu. Na prvních třech příčkách se po Praze umístily kraje Středočeský (11 %), Jihomoravský (10 %) a Moravskoslezský (9 %).

„Každý měsíc nám lidé pošlou v průměru na 2800 dotazů, ročně tedy očekáváme přes 33 tisíc dotazů. Z toho je jasně patrné, že Češi aktivně hledají důvěryhodné zdroje informací, které jim podají kvalitní služby, na něž se budou moci spolehnout,“ říká CEO služby uLékaře.cz Daniel Soukup a dodává:Patnáct hlavních okruhů témat z celkových 66, které rozlišujeme, představuje svým objemem 79 % dotazů. Vedle dermatologie a gynekologie jde zejména o vnitřní lékařství, urologii a neurologii.“

Mileniálové seznamují s telemedicínou své rodiče

Ve věkovém rozpětí od 15 do 44 let směřuje na službu uLékaře.cz 83 % dotazů. On-line konzultací lidé využívají, aby se s lékaři na dálku radili o svých aktuálních zdravotních problémech. „Například z únorových dat je jasně patrná nastupující chřipková sezona. Zaznamenali jsme třetinový nárůst dotazů v tématu ‚uši, nos, krk‘. Dlouho trvající zimní období se promítlo i do desetiprocentního nárůstu dotazů na téma psychiky,“ komentuje rozpětí témat v poradně uLékaře.cz Daniel Soukup.

TOP 5 „skokanů“ uLékaře.cz
Téma únor 2018
uši, nos, krk 27 %
oči 19 %
psychika 10 %
chirurgie 7 %
dětské nemoci 5 %
vnitřní lékařství 5 %
Zdroj dat: uLékaře.cz; období 02/2018

Pozitivní zkušenost s konzultací zdravotních problémů po internetu získává postupně i starší generace. Lidé starší 45 let se nejvíce ptají na témata z oblasti ortopedie (záda a páteř), neurologie (mozek, nervy, paměť) či kardiologie (srdce a cévy). „Přidanou hodnotou naší služby je možnost objednání ke konkrétnímu specialistovi. Pacientovi díky tomu odpadá zdlouhavé shánění informací o dostupných lékařích nebo hledání termínů a orientace v současném ne zcela průhledném zdravotnickém systému,“ doplňuje Daniel Soukup.

TOP 5 nejčastěji konzultovaných oblastí uLékaře.cz
Cílová skupina Podíl z celku TOP 5 témat Podíl v CS
45–54 8 % ortopedie 13 %
neurologie 9 %
gynekologie 8 %
kožní obtíže 8 %
vnitřní lékařství 8 %
55–64 4 % ortopedie 12 %
vnitřní lékařství 10 %
záda, páteř 7 %
urologie 6 %
neurologie 6 %
65+ 4 % vnitřní lékařství 13 %
kardiologie 10 %
neurologie 8 %
ortopedie 8 %
kožní obtíže 7 %
Zdroj dat: uLékaře.cz; Období: 09/2017 – 02/2018

Radu lékaře vyhledávají lidé z celé ČR

Telemedicína, stejně jako všechny obory stojící na technologii, se na svém počátku začíná uplatňovat zejména ve velkých, krajských městech. V období od září roku 2017 konzultovalo svůj problém prostřednictvím služby uLékaře.cz nejvíce lidí z Brna, Ostravy a Olomouce. Praze, která má i v telemedicíně své specifické postavení, náleží téměř třetina všech konzultací. „Zajímavé pro nás je, že nezanedbatelný podíl dotazů přichází z Moravskoslezského, Ústeckého či Jihočeského kraje, které figurují od čtvrté příčky žebříčku, a právě v nich je. dostupnost specializovaných ordinací reálně odlišná od Prahy či Brna,“ komentuje Daniel Soukup.

TOP 15 měst na počet dotazů Podíl dotazů dle kraje
# Město Podíl Kraj Podíl
1 Praha 27 % Praha 27 %
2 Brno-město 5 % Středočeský kraj 11 %
3 Ostrava-město 3 % Jihomoravský kraj 10 %
4 Olomouc 2 % Moravskoslezský kraj 9 %
5 Frýdek-Místek 2 % Ústecký kraj 6 %
6 České Budějovice 2 % Jihočeský kraj 5 %
7 Česká Lípa 2 % Královéhradecký kraj 4 %
8 Karviná 2 % Olomoucký kraj 4 %
9 Kladno 2 % Zlínský kraj 4 %
10 Zlín 2 % Plzeňský kraj 4 %
11 Chomutov 2 % Pardubický kraj 4 %
12 Plzeň-město 1 % Liberecký kraj 4 %
13 Hradec Králové 1 % Vysočina 4 %
14 Pardubice 1 % Karlovarský kraj 2 %
15 Liberec 1 % Celkem 100 %
Zdroj dat: uLékaře.cz; Období: 09/2017 – 02/2018

 

Pro editory:

Telemedicína v praxi uLékaře.cz

  • První a největší telemedicínská služba uLékaře.cz existuje 8 let.
  • Spolupracuje s více než 250 lékaři a sestrami po celé ČR.
  • Měsíčně na webu hledá pomoc cca 1 600 000 unikátních uživatelů.
  • Každý měsíc lékaři zodpoví v průměru na 2 800 dotazů, ročně pak okolo 33 tisíc.
  • Až ke konkrétnímu specialistovi jsou objednány desítky pacientů.
  • Tato data každý měsíc násobně rostou.

Jak uLékaře.cz funguje:

Zpoplatněná je část konzultační, tedy položení dotazu. Čas lékaře je vzácný a drahý, i přesto uLékaře.cz drží odborné konzultace na velmi nízké cenové hladině a zároveň je poskytuje velmi transparentně a v té nejvyšší kvalitě. Lidé si mohou vybrat ze tří cenových pásem, od 39 do 199 Kč, podle toho, jak rychle chtějí odpověď.

V první fázi odpovídá praktický lékař, který je k dispozici v režimu 24/7. V případě potřeby pošle otázku relevantnímu specialistovi. Ten odpověď upřesní, popřípadě doporučí návštěvu ordinace. To vše probíhá v rámci jednoho dotazu. Lidé se mohou obracet také přímo s požadavkem o objednání k lékaři, které je bezplatné. Sestry jim pomůžou zajistit vše potřebné a objednají je ke konkrétnímu specialistovi v místě, jež je pro pacienta dostupné.

Lidé se na službu uLékaře.cz mohou obracet prostřednictvím formuláře na webu uLékaře.cz nebo pomocí aplikace, která je k dispozici pro mobilní zařízení Android a iOS.

Anonymizovaná data služby uLékaře.cz pocházejí z období 09/2017–02/2018. Po prvních šesti měsících proběhlo vyhodnocení vzorku 7100 dotazů.