Zlaté ručičky: Tři z pěti Čechů se považují za kutily

Praha, 14. března 2018 – Češi rádi a často kutí, a to muži i ženy srovnatelnou měrou. Jde o celonárodní kratochvíli provozovanou napříč všemi socioekonomickými skupinami, jak vyplývá z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.

V rámci výzkumu Raiffeisen stavební spořitelny oslovila agentura NMS Market Research tisíc Čechů a Češek s otázkou, zda se považují za kutily. 24 procent mužů a 13 procent žen odpovědělo, že rozhodně ano, přičemž „spíše ano“ odpověděli dva z pěti dotázaných. Záporně se vyjádřilo 33 procent mužů a 45 procent žen. Poměr kutilů kolem 60 procent zůstává zachován napříč věkovými i příjmovými skupinami.

Typickým všeumělem je člověk nad 55 let, který žije v rodinném domě. Mladší lidé se doma do různých oprav a úprav pouští méně často, stejně jako obyvatelé paneláků. Několikrát za týden kutí 16 procent respondentů. Několikrát za měsíc se do práce v domě či na bytě pustí dva z pěti dotázaných.

„Kutilství jako typicky český fenomén kvete i v jednadvacátém století. Stojí přitom za pozornost, že vylepšování domácnosti se věnují muži i ženy srovnatelnou měrou,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny, a dodává: „Více než 60 procent respondentů se už někdy při kutění zranilo. Přesto se mezi lidmi stále jedná o oblíbenou činnost, kterou si zpestřují svůj volný čas.“

Zajímavé jsou i odpovědi na otázku, kde respondenti hledají inspiraci. Jednoznačně nejoblíbenějším zdrojem je internet, s odstupem potom přátelé či známí. Cenné tipy a návody lidé také čerpají z tematických pořadů v televizi nebo z časopisů.

Zdroj dat: NMS Market Research, reprezentativní vzorek internetové populace ve věku 18 až 65 let, 1 000 respondentů

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.