Internetové televizní vysílání je na vzestupu. Počet uživatelů české platformy Lepší.TV se meziročně zčtyřnásobil

Možnost zhlédnout televizní pořady zpětně, přístup k rozsáhlé filmotéce, pauzování sledovaného pořadu, přetáčení reklam či neomezené nahrávání – internetové televize nabízejí svým uživatelům oproti těm kabelovým zvýšenou flexibilitu a komfort. Jejich popularita roste, což dokládá i čtyřnásobný meziroční nárůst uživatelů české internetové IPTV (Internet Protocol TV – televize přes internetový protokol) platformy Lepší.TV. Tu si lze přes aplikaci naladit v osobním počítači, mobilu, tabletu či Smart TV. K běžnému televizoru pak jednoduše stačí připojit set-top box.

Klasické sledování televize s pevně daným harmonogramem pořadů je zejména u mladší generace diváků výrazně na ústupu. Patrné je to například z výzkumu sociální sítě Facebook uskutečněného v prosinci 2016. Ten ukázal, že zatímco z preferovatelů klasického kabelového vysílání je jen 12 % lidí z generace mileniálů, u internetového streamingu tvoří mladí lidé 71 % diváků. Pro mladou generaci je totiž čím dál důležitější mít možnost sledovat vybrané pořady v dobu, kterou si sami určí. Tohoto trendu v poslední době využívají výrobci smart televizorů a na vzestupu je též nabídka takzvaných IPTV – internetových televizí. Ty se v současné době těší rostoucí oblibě.

„Počet domácností, které využívají služeb naší internetové televize, se v meziročním srovnání zvedl v únoru čtyřnásobně. Naši uživatelé tráví u vysílání 90 hodin měsíčně a nejčastěji začínají se sledováním kolem 19.00,“ prozrazuje Pavel Górecki, jednatel společnosti goNET, která platformu Lepší.TV provozuje. Ta nabízí českým divákům sledování 71 televizních stanic včetně několika zahraničních, a to prostřednictvím aplikace v chytrých zařízeních či set-top boxu. „Neplatí přitom, že by internetová televize byla přímo výsadou mladších ročníků, věkový průměr našich uživatelů je totiž 49 let,“ dodává Górecki.

IPTV platforma Lepší.TV je v provozu od prosince 2016 a českým divákům přináší oproti kabelové televizi zvýšenou flexibilitu konzumace TV obsahu. Přes set-top box ji připojíte ke kterékoliv televizi s HDMI či AV vstupem, přes aplikaci je pak možné ji sledovat jak na Smart televizorech, tak i na PC, v mobilu či tabletu. „Svým uživatelům se snažíme poskytnout co nejlepší služby, které se shodují s moderními trendy konzumace audiovizuálního obsahu. S Lepší.TV se jim dostane možnost pauzovat sledované pořady, přetáčet je – například aby se vyhnuli reklamám –, sledovat je zpětně, a to u vybraných stanic až o 30 dní, či si je nahrávat. Nahrávání je neomezené a pro zajímavost mohu uvést, že nejnahrávanějším pořadem měsíce února se stala Ordinace v růžové zahradě s více než 800 záznamy,“ popisuje Pavel Górecki.

V pestré nabídce poskytovaných televizních stanic nechybějí kanály filmové, dětské, sportovní či erotické. Poslední jmenované se přitom těší poměrně vysoké oblibě, alespoň jednou měsíčně si je naladí více než pětina uživatelů Lepší.TV. Sledovat lze též několik zahraničních stanic, kupříkladu slovenské, polské a německé nebo francouzskou France24, ruskou 1TV a britskou BBC World News. Více než 30 stanic je k dispozici v HD kvalitě, pro vysílání je navíc používán modernější kodek H.265. Ten zajišťuje stabilnější obraz i v případě pomalejšího internetového připojení. Uživatelé mají navíc k dispozici bohatou filmotéku obsahující stovky českých i zahraničních filmů. Přes set-top box je rovněž možné se pohodlně dostat i k veškerému obsahu na YouTube nebo surfovat na internetu.

O LEPŠÍ.TV

Lepší.TV přináší divákovi moderní sledování televize přes internet. Stačí si objednat Lepší.TV BOX či samotnou službu Lepší.TV, kterou můžete používat na Smart TV a dalších chytrých zařízeních. Lepší.TV funguje na jakémkoliv internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele s rychlostí alespoň 3 Mb/s. Nabízí vysílání více než 70 stanic (z toho přes 30 v HD), nejdelší zpětné sledování pořadů, neomezené nahrávání či výběr z rozsáhlé filmotéky. Sledované pořady lze navíc pauzovat či přetáčet.