ABB na veletrhu AMPER slaví 150 let inovací a představí technologie budoucnosti

Společnost ABB na letošním ročníku brněnského veletrhu AMPER oslaví 150 let inovací v České republice a vedle toho představuje nová řešení pro chytré domácnosti, budovy, města nebo průmyslové provozy. Začátek veletrhu byl ve znamení unikátní módní přehlídky, kde hrála hlavní roli nová, již sedmnáctá, designová řada vypínačů Levit®M. Nepřehlédnutelnou součástí expozice pak je nabíjecí stanice pro elektrobusy nebo robot YuMi.

Společnost ABB vystavuje na stánku číslo 4.08 v hale P, který je největší v rámci celého veletrhu AMPER 2018. Ten probíhá až do 23. března 2018 na brněnském výstavišti.

Přestože jde o veletrh plný nejmodernějších technologií, ABB originálně začala výstavu módní přehlídkou. Šaty z vypínačů navrhla módní návrhářka Kristina Synek a prostřednictvím modelek se tak široké veřejnosti představily nové barevné variace vypínačů Levit®M doslova v celé své kráse.

Hlavní novinky představované na veletrhu AMPER:

Chytré budovy? Inteligentní, komfortní a úsporné

Chytré budovy díky využití nejmodernějších technologií zvyšují energetickou účinnost až o 50 % a jejich udržitelný charakter je zárukou jejich připravenosti na budoucnost. ABB nabízí vhodná řešení pro širokou škálu budov od hotelů, kanceláří, nemocnic, letišť, muzeí až po datová centra a mnoho dalších.

Navštivte virtuální pivovar

Prohlédnout si virtuální pivovar lze pomocí brýlí pro virtuální realitu Oculus Rift nebo brýlí Holo Lens. Virtuální realita umožňuje uživateli si téměř reálně „osahat” a projít pivovar vytvořený ve 3D prostředí. To s sebou přináší nové možnosti, jak projekt, a je jedno, jestli je to pivovar nebo třeba cukrovar, lépe propracovat, jak lépe simulovat a vyzkoušet vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými provozy továrny.

Digitální řešení pro továrny budoucnosti

ABB řešení pro „Smart Industry“ přinášejí velkou řadu výhod pro zařízení továren. Mezi ty nejzásadnější patří především o 30% nižší náklady na provoz i údržbu, prodloužení životnosti zařízení díky prediktivní údržbě, o 50 % kratší doba uvedení do provozu díky automatizovanému sběru a analýze dat. Lepší ceny za vyrobenou energii a optimalizovanou interní výrobu bude mít továrna s tímto řešením i díky centrálnímu řízení.

Chytrá domácnost pro každého

Řešení ABB pro inteligentní domácnost umožňují ovládat nejen teplotu a osvětlení, ale i nastavení žaluzií nebo světelných scén, a to prostřednictvím mobilního telefonu nebo počítače s možností nastavení parametrů na dálku. V sortimentu inteligentní elektroinstalace ABB-free@home® navíc přibývají prvky pro ovládání osvětlení, stmívání, žaluzií i pokojové teploty, které nepotřebují připojení sběrnicového kabelu. Jednoduše tak lze nahradit stávající vypínač v domácnosti bezsběrnicovým prvkem ABB-free@home® a ovládat osvětlení, žaluzie a vytápění pohodlně pomocí tabletu, chytrého telefonu nebo PC.  Pro milovníky designu bude zajímavé i provedení prvků systému ABB-free@home® v designové řadě Levit® a Levit®M.

Chytrá města jsou blíže, než si myslíme

Města na celém světě stojí před úkolem zvládnout vzrůstající počet obyvatel a zajistit jim přijatelné a udržitelné podmínky k životu. Výrobky a řešení ABB se podílejí na vytváření klíčové infrastruktury měst a jako prvky s velkou spolehlivost hrají významnou roli jak při zavádění a podpoře e-mobility, tak při zajišťování dodávek energie, vody či tepla a automatizaci výroby i budov.

Robot YuMi opět na scéně

Expozice ABB by nebyla úplná bez ikonického robota YuMi, prvního skutečně spolupracujícího robota na světě. Tento průmyslový robot se dvěma pažemi je určen především pro montáž drobných součástek, ale umí dirigovat i operu. Již několik let je úspěšně využíván nejen ve výrobních závodech ABB.

Jak dlouho trvá nabít elektrobus? Tři až šest minut!

Poprvé v České republice bude představeno řešení pro rychlé dobíjení městských elektrobusů s otevřeným rozhraním OppCharge, které již spolehlivě slouží v mnoha evropských městech. Díky krátké době nabíjení, typicky 3–6 minut v konečných zastávkách, lze tento systém snadno integrovat do stávajícího provozu MHD.  Řešení využívá princip otočeného pantografu, který je součástí sdílené infrastruktury, čímž se snižují náklady na provoz, ale například i váha vozidla a velikost baterií jednotlivých elektrobusů. S každým dalším vozidlem se tak stává celý systém ještě více efektivní.

Přijďte se inspirovat a oslavit s námi 150 let inovací ABB v ČR na stánek číslo 4.08 v hale P!

Společnost ABB

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oborech elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 130 let tradice inovací dnes společnost ABB tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. Jako titulární partner Formule E, mezinárodní kategorie závodů FIA pro vozidla s výhradně elektrickým pohonem, ABB posouvá hranice e-mobility a přispívá k udržitelné budoucnosti. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 135 000 zaměstnanců. www.abb.com

Více na new.abb.com/cz/amper2018