Od krychle plné soutěží po tenkou placku, v níž sledujeme, co chceme, kdy chceme aneb Historie televizní zábavy od 90. let

Ostrava, 21. března 2018 – Zatímco v 90. letech 20. století se obvykle sešla v určenou dobu celá rodina u jediného televizoru, aby se pobavila u seriálu či televizní soutěže, dnes své oblíbené pořady můžeme sledovat třeba ve vlaku na displeji chytrého telefonu. Pevně daný televizní program už dávno není naším pánem, díky internetové televizi se můžeme na prošvihnutý filmový trhák podívat i několik dní zpětně nebo zkouknout celou řadu seriálu naráz. A do budoucna se můžeme těšit i na virtuální realitu či vrcholově interaktivní prostředí holografického obrazu.

Od dob, kdy se na televizi chodilo hromadně dívat k šťastným sousedům s jediným televizorem v celém paneláku a ke spokojenosti i úžasu diváka stačilo, že se v „kouzelné“ bedničce něco hýbalo, se televizní zábava proměnila k nepoznání. Její prudký rozvoj u nás nastal zejména po roce 1989, kdy na obrazovky vtrhly nové televizní stanice a nový poskytovatelé. Pro srovnání: zatímco v roce 1990 bylo evidováno 50 televizních stanic, v roce 2012 jich bylo dle Českého statistického úřadu již 334 a počet odvysílaných hodin se mezi lety 1989–2013 zvýšil zhruba 170krát na průměrných 1,3 milionu.

Soutěžní devadesátky a v novém tisíciletí vzhůru do „reality“

Průlomovým byl pro českou televizní scénu rok 1994, kdy začala vysílat první komerční televize TV Nova. „Železného televize“ si záhy získala mnoho diváků a roku 1997, kdy začalo měření sledovanosti, držela Nova dle agentury TNS 50% podíl sledovanosti. Na obrazovky přinesla třeba známé zahraniční seriály, například Pobřežní hlídku, Dallas, M.A.S.H. či kultovní Akta X, a přidala i vlastní produkci, třeba seriály Nováci nebo Hospoda. Sledovalo se samozřejmě na klasických CRT televizorech, které ovšem řadě lidí slouží i dnes. Dle výzkumné agentury Nielsen byla CRT televizí ještě v roce 2014 vybavena více než třetina českých domácností.

Co se pořadů týče, dala by se 90. léta nazvat dobou televizních soutěží. Názvy jako Bingo, Kolotoč, Riskuj, Kufr, O poklad Anežky České, Pyramida, Hip hap hop, zahraniční Pevnost Boyard nebo hudební DO-RE-MI a Rozjezdy pro hvězdy má řada lidí dodnes v živé paměti. Roky druhého milénia pak přinesly nový trend v podobě reality show a rozjela se i česká seriálová produkce počínaje Četnickými humoreskami či Pojišťovnou štěstí přes Ordinaci v růžové zahradě a Ulici až po dnes populární kriminální seriály.

Rok 2015: 8 z 10 domácností již vyměnilo „bednu“ za „placku“

A jak se proměnila televizní zábava po technické stránce? Možná překvapí, že první plazmová televize přišla na trh již v roce 1996 a první komerční set-top box pro příjem digitální televize byl navržen o rok později. Na začátku nového tisíciletí se objevují DVD přehrávače, jež během pár let zcela vytlačí VHS kazety. Hned v roce 2000 se v tuzemsku začalo experimentovat s pozemním digitálním vysíláním DVB-T, které začalo naostro vysílat roku 2005. Analogové vysílání bylo ukončeno v roce 2011, ovšem v současné době již zvoní hrana i vysílání DVB-T, jež má roku 2021 nahradit nový standard DVB-T2.

Po roce 2005 začala strmě stoupat popularita plasmových plochých televizorů a v následujících letech se objevují i LCD a LED televizory. Televize s plochou obrazovkou postupně vytlačují ty klasické a v roce 2015 dle statistik zaujímají již 82% podíl všech televizorů. Dle průzkumu NMS Market Research z roku 2016 vlastní každá druhá domácnost dva či více televizorů, převládá přitom formát Full HD (53 %), HD Ready se vyskytuje jen na 7 % českých zařízení a Ultra HD televize tvoří jen 5 % formátů. Co se velikosti televizoru týče, nejčastěji v českých obývácích najdeme „telku“ s úhlopříčkou mezi 82 a 125 cm (63 %). Podle výzkumu Nielsen Admosphere z roku 2017 vlastní televizor již 95 % českých domácností a za posledních deset let se průměrná doba sledování televize prodloužila o 31 minut na celkové 3 hodiny a 45 minut denně.

Holografická TV: Ne zas tak vzdálená budoucnost

V polovině první dekády 21. století začalo být televizní vysílání dostupné i na internetu. V roce 2005 odstartoval fenomén YouTube a známý Netflix začal nabízet možnost streamingu dva roky nato. Po roce 2010 pak vtrhly na trh Smart televizory s integrovaným internetovým připojením. Kabelové televizi tak v posledních letech šlape na paty internetová televize (IPTV). Začalo být jasné, že trendem budoucnosti bude proměna pasivního diváka v aktivního uživatele, a to právě prostřednictvím internetového připojení. „Zejména mladí lidé v dnešní době ztrácejí zájem o pevně daný program televizních stanic a dávají přednost možnosti podívat se na pořady v dobu, kterou si sami zvolí. Čím dál sílícím trendem bude dle předpovědí odborníků též takzvaný bing-watching, tedy sledování alespoň šesti dílů seriálu či televizního pořadu ‚na jeden zátah‘. Lidé též budou chtít sledovat své oblíbené pořady na celé škále zařízení, televizí a osobním počítačem počínaje a chytrým telefonem konče,“ vysvětluje Pavel Górecki, jednatel společnosti goNET, která provozuje IPTV platformu Lepší.TV. Ta již nyní přináší uživatelům pokročilé funkce, jež jim klasická kabelová televize nenabízí, například možnost přetáčení pořadů či nahrávání hned několika pořadů najednou. Na trend časové flexibility a vlastního sestavení programu pak Lepší.TV odpovídá jedinečnou nabídkou až třicetidenního zpětného sledování pořadů.

Další metou interaktivity televizní zábavy je pak 360stupňové video, virtuální realita a holografický obraz. Virtuální a rozšířenou realitu si někteří nadšenci díky zařízením jako Oculus Rift či Samsung Gear VR mohou užít již dnes. Holografický obraz pak dle odborníků může do našich obývacích pokojů přijít klidně už za deset let.

O LEPŠÍ.TV

Lepší.TV přináší divákovi moderní sledování televize přes internet. Stačí si objednat Lepší.TV BOX či samotnou službu Lepší.TV, kterou můžete používat na Smart TV a dalších chytrých zařízeních. Lepší.TV funguje na jakémkoliv internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele s rychlostí alespoň 3 Mb/s. Nabízí vysílání více než 70 stanic (z toho přes 30 v HD), nejdelší zpětné sledování pořadů, neomezené nahrávání či výběr z rozsáhlé filmotéky. Sledované pořady lze navíc pauzovat či přetáčet.