Piráti budou žádat vysvětlení ve věci zproštění služby ředitele GIBS

Praha, 27. března 2018 – Piráti budou dnes na mimořádné schůzi Sněmovny požadovat vysvětlení  postupu premiéra Andreje Babiše ve věci kázeňského řízení s ředitelem GIBS Michalem Murínem. Podle Babiše se měl dopustit přestupku. Babiš ho proto vyzval k rezignaci, což Murín odmítl. Nyní ho chce dočasně zprostit výkonu služby. Svolání mimořádné schůze podpořily opoziční strany TOP 09, ČSSD, Piráti, KDU-ČSL a STAN. Schůze se uskuteční, pokud se podaří schválit program.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš připomněl, že Piráti se dotazovali premiéra na jeho počínání vůči řediteli GIBS Michalu Murínovi již před měsícem: „Jako první jsme se začali dotazovat inženýra Babiše, co se děje v kauze Murín, a to dávno před medializací kauzy. Měl jsem informace, a dokonce potvrzené panem ředitelem Murínem, že mu bylo vyhrožováno skandálem, pokud neodejde. V den, kdy premiér v demisi poslal na GIBS kontrolu Ministerstva financí ČR, jsem se rozhodl řešit problém přímo. Andreje Babiše jsem interpeloval ústně ve Sněmovně a na mé konkrétní otázky jsem se odpovědí nedočkal. Dnešní schůze se bude tímto tématem opět zabývat, ale obávám se, že dopadneme podobně jako v případě výroků Tomia Okamury a vystoupí pouze poslanci s přednostním právem. Schůze pak bude ukončena předčasně pro neschválení programu. Své otázky zopakuji, neboť občané nedostali akceptovatelné odpovědi ani od PR oddělení premiéra.“

Předseda Pirátů Bartoš rovněž upozorňuje na fakt, že si Babiš týden po interpelaci vyžádal informace o práci GIBS od státního zástupce Pavla Zemana, a to na jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu. „Kauza se vleče už dva měsíce. První, dle mého názoru účelovou kontrolu hospodaření GIBSu, premiér dosud nevysvětlil a mlží. Nyní byl zveřejněn dopis státního zástupce, ve kterém kritizuje některé nedostatky, za které je údajně Murín zodpovědný. Proč se neobjevil dopis státního zástupce Zemana na začátku kauzy? Tehdy ho premiér v ruce neměl, možná měl nějaké specifické informace anebo je to skutečně politicky motivované odvolání. I když jsem osobně s činností GIBS ve věci vyšetřování excesů policistů nespokojen, kauza je nebezpečná převážně v souvislostí se stíháním pana Faltýnka, Babiše a členů jeho rodiny. Pokud stíhaní veřejně útočí na vyšetřujícího policistu a jeho důvěryhodnost, je odvolávání šéfa kontroly práce policie nebezpečný signál ohrožující nezávislost a autonomii orgánů činných v trestím řízení,“ dodal Bartoš.