Přechod na bezhotovostní platby by Praze přinesl 33 miliard korun, ukazuje studie Visa

Bezhotovostní platby by pražským spotřebitelům, obchodníkům i veřejným institucím přinesly přes 33 miliard korun. Tak společnost Visa vyčíslila potenciální přínosy přesunu od hotovosti k bezhotovostním platbám v rámci studie, která proběhla ve stovce měst po celém světě. 26 miliard korun by ušetřily v Praze firmy a podnikatelé, 6 miliard veřejné instituce a více než miliardu korun čistého zisku by vydělali samotní spotřebitelé. Hlavními zdroji zisku by byla úspora času, menší administrativní zátěž, zrychlený růst ekonomiky i snížení kriminality spojené s hotovostí.

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 27. března 2018 – Visa Inc. (NYSE: V) publikovala ve spolupráci s Roubini ThoughtLab studii Bezhotovostní města, ukazující benefity nástupu bezhotovostního placení ve stovce měst světa. Zvýšení podílu digitálních plateb na dosažitelnou úroveň ve všech zkoumaných metropolích by přineslo čistý zisk 470 miliard dolarů za rok. Praha samotná by mohla ušetřit přes 33 miliard korun.

V České republice provádíme 91 procent všech plateb kartou bezkontaktně, což nás staví na druhou příčku na světě hned za Austrálii. Rezervy ale máme v celkovém počtu obchodních míst, kde lze platit kartou nebo mobilem. Naše studie pak ukazuje, jak obrovský ekonomický potenciál bezhotovostní platby kartou, mobilním zařízením či přes internet mohou mít,“ říká Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa pro Českou republiku a Slovensko.

Jen Praze mohou digitální platby přinést:

  • 26 miliard korun pro podnikatele a firmy díky úsporám času při zpracovávání příchozích i odchozích plateb, i zvýšení počtu zákazníků a tržeb (v online prostředí a kamenných prodejnách).
  • 6 miliard veřejnému sektoru na základě vyšších příjmů z daní, podpory ekonomického růstu, nižší administrativní zátěže i menších nákladů na řešení kriminality spojené s hotovostí.
  • 1 miliardu korun čistého zisku pro spotřebitele v důsledku úspor času při provádění bankovních transakcí, platbách v obchodech a dopravě, a díky snížení kriminality spojené s hotovostí.

Nástup digitálních plateb bude mít podle Visy zásadní vliv na hospodářský růst města, zejména z dlouhodobé perspektivy. Během 15 let by měly bezhotovostní platby v Praze podpořit:

  • 0,24 % zvýšení růstu HDP
  • 1,20 % nárůst zaměstnanosti
  • 0,20 % růst mezd
  • 0,20 % zvýšení produktivity práce

Základním předpokladem pro nástup bezhotovostních plateb je však rozšíření akceptační sítě. V České republice je stále prostor pro přibližně 90 tisíc nových akceptačních míst.

Ve světě očekáváme až desetinásobný nárůst akceptačních míst a podobně by se měl vyvíjet i trh v České republice. Objem karetních transakcí u nás tvoří sice více než 20 procent útrat domácností, naším cílem je ale přiblížit se Skandinávii, kde je to 60 procent. Řada obchodníků a institucí ale už do lepšího zákaznického zážitku investuje, a tak věříme, že i v tomto ohledu brzy severské země a západ dostihneme“, uvádí Gajdoš.

###

O společnosti Visa Inc.

Visa Inc. (NYSE: V) je světovou jedničkou v oblasti digitálních plateb. Jejím posláním je propojit svět prostřednictvím inovativní, spolehlivé a bezpečné platební sítě, umožňující jednotlivcům, podnikům a ekonomikám prosperovat. Společnost provozuje jednu z nejvyspělejších procesingových sítí na světě – VisaNet. Ta umožňuje bezpečný a spolehlivý průběh plateb po celém světě a dokáže zpracovat více než 65 tisíc transakcí za sekundu. Soustavné zaměření společnosti na inovace je katalyzátorem rychlého růstu connected commerce a hnací silou v cestě za bezhotovostní budoucností pro každého a na jakémkoli místě. V době, kdy svět přechází z analogového systému na digitální, společnost Visa paralelně digitalizuje vlastní značku, produkty a procesingovou síť tak, aby formovala budoucnost placení v digitálním světě. Pro více informací navštivte www.visaeurope.com, blog Visa Vision (www.vision.visaeurope.com) a @VisaInEurope.