INSPO 2018 ve znamení větší nezávislosti pro lidi se zrakovým postižením

Praha, 28. března 2018 – Na konferenci INSPO, která se koná 7. dubna v Kongresovém centru Praha, budou jako každoročně představeny nejnovější pomůcky, aplikace a programy usnadňující život lidem s různým zdravotním postižením. Letošní 18. ročník však bude výrazněji zaměřen na řešení posilující zejména větší nezávislost lidí se zrakovým postižením. A zaslouží se o to významně i zahraniční přednášející z Izraele, Slovenska a Španělska.

Omer Elad z Izraele předvede OrCam MyEye, což je světově nejpokročilejší nositelné zařízení, které zprostředkovává umělé vidění pro nevidomé a slabozraké osoby a pro lidi s poruchami čtení.

Toto revoluční zařízení, které bude brzy k dispozici i v České republice, umožňuje okamžité a diskrétní přečtení tištěných či digitálních textů z jakéhokoli povrchu, rozpoznávání totožnosti osob a identifikování produktů, barev a bankovek.

Celé zařízení je uloženo v malé nositelné pomůcce o velikosti prstu, která se magneticky připíná na jakékoli brýle. Uživatel si může snadno věci přečíst tak, že na ně ukáže prstem nebo se dotkne zařízení, informace jsou předávány prostřednictvím miniaturního reproduktoru HD.

Zařízení přečte jakýkoli tištěný nebo digitální text, například noviny, knihy, jídelní lístky v restauracích, značky, označení výrobků, displeje počítačů a chytrých telefonů. Umožňuje rovněž zaznamenat podobu přátel, rodinných příslušníků či spolupracovníků a ohlásit uživateli totožnost příslušné osoby, jakmile se dostane do záběru kamery.

OrCam MyEye 2.0 obsahuje databázi o milionech čárových kódů zboží a může zaznamenat až 150 produktů, což umožňuje zvýšenou nezávislost při nakupování.

Jaume Cunill ze Španělska představí dva zajímavé přístroje. The Box One4ALL je přístroj malých rozměrů vybavený snímači umožňujícími získávat a analyzovat informace z okolí a předávat je uživatelům prostřednictvím jejich chytrého telefonu.  

Přístroj umožňuje čtení barev, měření teploty předmětu na dálku (například teplotu trouby nebo oleje při vaření), měření tělesné teploty. Mimo jiné umí v několika vteřinách označit jakýkoli typ předmětu, identifikovat předměty jednotlivých členů rodiny, zaznamenávat pokyny k používání nebo třeba počáteční a konečné datum doby užívání léku a jeho dávkování, obsah sklenice nebo balíčku mražených potravin, v práci pak umožňuje identifikovat složky, CD a další předměty.

Druhým přístrojem je UFO (Universal Finder One). Toto malé zařízení napojené na chytrý telefon umožňuje lokalizovat lidi, vytvářet hrací plochy, identifikovat místa a vůbec poprvé také vytvářet řešení na míru přesně podle potřeb uživatele, a to na pouhá tři kliknutí.

Corvus je název pro systém pro telefony s Androidem, který velmi usnadňuje nevidomým uživatelům práci s dotykovými telefony. Vývojáři slovenské organizace Stopka jej představili na konferenci INSPO již předloni, tentokrát přicházejí s řadou novinek.

Celkem zazní na konferenci 23 přednášek a ve výstavní části předvedou tři desítky organizací širokou škálu kompenzačních pomůcek, aplikací a programů pro uživatele s různým zdravotním postižením, jakou nelze nikde jinde v České republiky zhlédnout a vyzkoušet na jednom místě. V relaxační zóně budou připraveni zbavit účastníky bolesti či únavy nevidomí maséři.

Na všech přednáškách konference bude zajištěno pro účastníky se sluchovým postižením tlumočení do znakového jazyka a simultánní přepis. Mohou si také vypůjčit tablet pro sledování přepisu a účastníci se zbytky zraku na něm mohou sledovat prezentaci promítanou na plátno.

Účast na konferenci je za symbolický poplatek 300 Kč (platí se u prezence), který zahrnuje i průběžné občerstvení a oběd. Účastníci, kteří mají průkaz TP, ZTP nebo ZTP/P, zaplatí pouze 200 Kč, pro osobní asistenty je účast zdarma.

Program konference i registrační formulář najdou zájemci na www.inspo.cz/inspo-2018.

Generálním partnerem konference INSPO 2018 je Nadace Vodafone, partnery jsou AutoCont CZ, ČSOB, Teiresiás, mediálními partnery ČTK Protext a portál Helpnet, záštitu poskytl Magistrát hl. m. Prahy.  Konferenci organizuje BMI sdružení. Další informace o konferenci najdete na www.inspo.cz.