Pirát Bartoš: eIDENTITA – Evoluce v digitalizaci nestačí. Potřebujeme skutečnou revoluci

Praha, 28. března 2018 – Předseda Pirátů Ivan Bartoš včera zahájil seminář zabývající se elektronickou identitou pořádaný pod záštitou Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který ve Sněmovně řídí. Setkání organizované nezávislým časopisem eGovernment se v netradičním prostoru klubu Malostranské besedy zúčastnilo na 200 návštěvníků. Tématem byla nejen jednotná indentifikace občanů v rámci online služeb státní správy, ale také přicházející implementace legislativy GDPR pro ochranu dat, která je oříškem jak pro státní, tak pro soukromý sektor.

Je důležité si uvědomit, že celý eGovernment, nebo chcete-li digitalizace fungování státní správy, není jen nějaké udělátko pro úředníky, ale především služba pro všechny občany ČR, která má šetřit jejich čas a peníze. Historicky se na straně občana odehrálo jen velmi málo klíčových změn, a to skrze datové schránky a službu Czech Point. Na straně úřadů to pak byly centrální registry. To je v porovnání s eGovernmentem jak jej zažívají občané Velké Británie, Estonska, ale i dalších zemí proklatě málo. Zavedení jednotné identity na síti, které proběhne v polovině roku 2018, a čipových občanek sice může procesu napomoci, problém jako takový ale neřeší. Je důležité, aby se spolu s legislativou a technologiemi změnily také služby, které i na internetu často kopírují papírovou cestu na úřadu spolu s razítkovou mánií, kterou musí občan procházet. Toto je třeba uchopit především. A právě to je cílem Pirátů v oblasti digitalizace. Věřím, že i skrze mou činnost ve výboru, pod který primárně digitalizace státní správy patří, k tomu výrazně svou expertízou přispěji,” říká předseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, poslanec a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

O tématu identitního systému v ČR na odborném semináři hovořil ředitel Správy základních registrů Michal Pešek. Souvislosti mezi eIDAS (směrnice EU pro elektronickou identifikaci na evropském trhu) a GDPR (nařízení na ochranu osobních údajů General Data Protection Regulation) prezentoval poté poradce náměstka ministra vnitra Robert Piffl. Aktuální témata v oblasti eIDAS v praxi pak představil Petr Budiš, předseda představenstva a ředitel společnosti První certifikační autorita. Multifunkční čipovou kartu úředníka představil Libor Šmíd z Monet+. O elektronické identitě v bankovnictví hovořil Jan Blažek z ČSOB a Tomáš Hládek z ČBA.

Pokud se podíváme na mezinárodní hodnocení ČR v oblasti eGovernmentu, nejsme na tom skutečně dobře. Bohužel i přesto, že ČR investuje do vývoje v oblasti IT obrovské peníze. Předražené zakázky a nesmyslné nevypověditelné smlouvy mezi institucemi a dodavateli s Piráty řešíme denně nejen v rámci fungování agendy jednotlivých ministerstev, ale i v komunální politice. Proto musíme naprosto pravdivě a otevřeně hovořit o nutné revoluci v digitalizaci státu. To musí být prioritou nejen v následujícím volebním období. Britové i Estonci to poznali. Kopírujme tedy dobré příklady,” uzavírá Bartoš.