V poměru vůči mzdě se nejdráže naobědvají Jihočeši

Průměrné mzdy v České republice kontinuálně rostou, nicméně zvyšují se také ceny některých komodit, například v gastronomii. Podle takzvaného TRC Indexu, který mapuje útraty Čechů za obědy v jednotlivých krajských městech, jsou na tom v republikovém srovnání pořadí průměrné mzdy a ceny obědů nejhůře Jihočeši. Nejlépe je na tom ve srovnání výdělku a ceny poledního menu Vysočina.

Srovnáme-li pořadí českých krajů podle průměrných mezd* a dle průměrné ceny obědů v krajských městech, nejhorším výsledkem disponují Jihočeši. Ti mají čtvrtou nejnižší průměrnou mzdu v republice (28 780 Kč), avšak v ceně obědů jsou jižní Čechy mezi 3 nejdražšími kraji společně s Prahou a jižní Moravou. Za oběd tam obyvatelé dají podle Ticket Restaurant® Card indexu v průměru 111,60 Kč.** Naopak lidé na Vysočině jsou na tom ve srovnání mezd a obědových cen nejlépe. Zatímco v žebříčku mezd v krajích jsou v polovině (29 140 Kč), obědy mají skoro nejlevnější v republice, hned po Olomouci. Zaplatí v průměru 101,70 Kč za jedno polední menu.  

Horší bilanci v porovnání žebříčku mezd a cen obědů mají po Jihočeském regionu ještě kraje Zlínský a Karlovarský. V pořadí mezd jsou totiž na chvostu, ale ceny obědů se zde podle TRC indexu pohybují kolem 106 Kč za pokrm (Zlínský 106,40 Kč, Karlovarský 105,80 Kč). To je přibližně o 5 kč více než v krajích s nejlevnějšími „meníčky“. Oba žebříčky vede Praha, za ní následuje jižní Morava.   

Ticket Restaurant® Card Index je sestavený z plateb více než 100 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. „V restauracích sledujeme poměrně dynamický růst plateb za obědy už déle než rok. Například za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst hned o 2 koruny a 30 haléřů. Souvislost to má právě s nízkou nezaměstnaností a s ní spojeným zvyšováním mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Restaurace pak také promítají do ceny jídel zvýšené náklady zdražených surovin,“ vysvětluje Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred.

„Aktuální celorepublikový průměr ceny jednoho oběda je 111,90 Kč, tolik jsme v průměru zaplatili za oběd v prosinci 2017. Hodnotu stravenky vyšší než 100 Kč přitom poskytuje svým zaměstnancům jen 27 % firem, myslíme tu papírovou. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ dodává Brych.

*průměrná hrubá mzda v krajích ČR podle ČSÚ za 4Q2017

**průměrná cena oběda v kraji  dle TRC indexu za 4Q2017

▬▬

Edenred je celosvětovou jedničkou v oblasti transakčních řešení pro firmy, zaměstnance i obchodníky. V roce 2017 převýšil objem obchodů 26 miliard eur, přičemž 78 % připadalo na digitální formáty. Všechna tato řešení, ať už využívají mobilní telefony, online platformy, karty nebo papírové poukázky, dávají zaměstnancům větší kupní sílu, firmám pomáhají s optimalizací nákladů a smluvním partnerům zase přinášejí další byznys.

Portfolio je založeno na třech hlavních oblastech činnosti:

  • zaměstnanecké výhody (Ticket Restaurant®, Ticket Alimentación, Ticket Plus, Nutrisavings a další),
  • řízení firemních nákladů (Ticket Log, Ticket Car, UTA, Empreserial atd.),
  • doplňková řešení, jako jsou korporátní platby (Edenred Corporate Payment), incentivy a odměny (Ticket Compliments, Ticket Kadéos) a veřejné sociální služby.

Skupina spojuje jedinečnou síť 44 milionů zaměstnanců, 770 000 firem a veřejných institucí a 1,5 milionu smluvních partnerů.

Akcie společnosti jsou kótovány na burze Euronext Paris a jsou součástí indexu CAC Next 20. Edenred působí ve 45 zemích světa s téměř 8 000 zaměstnanci.