Lze ještě podat daňové přiznání bez sankce?

Pokud si daňové přiznání zpracováváte sami, v úterý 3. dubna 2018 byl poslední oficiální termín, do kdy ho bylo třeba podat. Než však finanční úřad začne vyměřovat pokuty, ponechává několikadenní toleranci pro pozdní odevzdání. Nejzazší termín pro podání daňového přiznání bez jakékoliv sankce je tedy letos úterý 10. dubna 2018.

  1. Kdy nejpozději zadat platbu, abyste měli jistotu, že nebudete platit penále?

Pro zadávání běžných plateb je důležitý takzvaný cut-off time, tedy mezní čas, do kterého banka plátce ještě přijme platební příkaz a stihne ho předat bance příjemce. “V případě internetových plateb je naše banka povinna převést peníze do druhého dne, jestliže klient stihne zadat platbu do 24:00. Toto platí u moderních účtů typu eKonto a do 18 hodin u ostatních typů účtů. Papírový příkaz je třeba odevzdat před 15. hodinou,” říká Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisenbank.

  1. Jak funguje expresní platba? Liší se to u fyzických osob a podnikatelů? Do kdy je potřeba ji zadat a kolik stojí?

Mezní časy pro expresní platby se nijak neliší pro fyzické a právnické osoby, důležité jsou prostředky komunikace. “Pokud je potřeba, aby byly peníze na účtu příjemce ještě v den zadávání příkazu, musí klient zadat platbu před 8. hodinou ranní. Druhou možností je označit platbu jako expresní a peníze poslat do 13:30 nebo podat příkaz na pobočce do 13:00,” doplňuje Kopecká. Zde je však nutné dávat pozor na případné poplatky spojené s expresní platbou.

V jednotlivých bankách se mohou mezní časy samozřejmě lišit. Obecně však platí, že je bezpečnější zadávat platbu s alespoň jednodenním předstihem před datem splatnosti.