Park Mirakulum: Tankový den

Na vojáky si kluci – malí i ti poněkud odrostlejší – hrají snad od nepaměti. Ti, co jsou dnes v dědečkovském věku, nosili na ramenou dřevěné flintičky. Tatínkové si adrenalin vybíjeli airsoftovými zbraněmi a současní kluci „válčí“ hlavně ve virtuálním světě. Ať už patříte ke kterékoli věkové skupině, máme pro vás dobrou zprávu – pokud se poslední dubnovou sobotu vypravíte do milovického Parku Mirakulum, budete moci své vojenské tužby naplnit měrou vrchovatou. Koná se tu totiž tradiční Tankový den.

„Tankový den pořádáme ve spolupráci s milovickým Tankodromem už poosmé a je to jedna z našich nejnavštěvovanějších akcí,“ říká Jiří Antoš, majitel a tvůrce Parku Mirakulum. Ostatně – k vojenským akcím jsou Milovice tak nějak předurčeny. Vždyť jde o lokalitu, která sloužila jako výcvikový areál už rakousko-uherské armádě. Na ni tu bohužel žádnou vzpomínku v podobě staré vojenské techniky nenajdete, ale jinak tu bude vozítek a zbraní dost a dost.

Na Tankodromu na vás čekají vyhlídkové lety vrtulníkem, jízdy v bojovém vozidle pěchoty neboli BVP či Tatrou 813, což byl československý speciální těžký terénní nákladní automobil, vyráběný v letech 1967 až 1982. Od 13 hodin jsou na programu bojové ukázky a od 14 a 15 hodin komentované prohlídky vojenské techniky včetně letounu MIG-21, vrtulníku MI2 nebo tanku T55. Samozřejmě bude možné navštívit opravený podzemní kryt, který tu zbyl po sovětské armádě, i kopii americké vojenské základny z Vietnamu a vietnamskou vesnici. „Zájemci si budou moci vyzkoušet také paintball a airsoftové zbraně,“ připomíná Jiří Antoš.

Mezi Mirakulem a Tankodromem bude návštěvníky po asi dva kilometry dlouhé úzkokolejce přepravovat vláček tažený parní lokomotivou z roku 1947. První souprava vyjede v 10.30 a další budou následovat každou půl hodinu. „Poslední vlak z Tankodromu do Mirakula odjíždí v půl páté a opačným směrem, tedy z Mirakula na Tankodrom, v 17 hodin. Cena zpáteční jízdenky je 100 korun,“ upozorňuje Jiří Antoš.

Pokud někdo nechce jen vláčkem a raději dá přednost příjemné procházce, může cestu mezi Parkem a Tankodromem absolvovat po svých. Cesta vede pěknou přírodou a měří zhruba 2,5 kilometru.

Pro holčičky, maminky a pacifisty

Zdroj: archiv Mirakulum Zdroj: archiv Mirakulum

Pokud vám armádní technika nic neříká anebo se řadíte k zarytým pacifistům, rozhodně byste neměli na Mirakulum 28. dubna zanevřít. V samotném Parku totiž bude spousta zábavy i pro vás. „Budou k dispozici všechny naše atrakce s výjimkou Vodního světa, na který je přece jen ještě poněkud chladno. V provozu budou i výtvarné dílničky a v amfiteátru bude probíhat zábavný program. Představí se třeba kouzelník Roberto a k vidění bude také ukázka výcviku služebních psů,“ zve Jiří Antoš a připomíná, že pracovníci parku se před letošní sezonou soustředili hlavně na detaily: „U občerstvení Rychlovky přibyla nová terasa s kapacitou 200 míst a všechny stánky s jídlem dostaly barevné dřevěné obložení a stínicí stříšky, aby svým designem lépe zapadaly do celkové výtvarné koncepce parku.“ Pobyt v parku by mělo zpříjemnit také zhruba 60 čerstvě vysazených stromů a nový prostor pro maminky s miminky s veškerým zázemím pro kojení a přebalování. „A protože v Parku i nadále přijímáme pouze hotovost, nechali jsme před vchod instalovat bankomat,“ uzavírá Jiří Antoš.

Program v amfiteátru Mirakula
13:00 kouzelník Roberto

14:00 ukázka výcviku psů

15:30 kouzelník Roberto

Program na Tankodromu
Aktivity probíhající celý den od 10 do 17 hodin

13:00 vojenská ukázka
14:00 a 15:00 komentované exhibice vojenské techniky

Jízdy v BVP – 200 Kč /osoba

Jízdy Tatrou 813 – 50 Kč/osoba

Čtyřkolky pro děti zdarma  

Vyhlídkové lety vrtulníkem – 600 Kč/osoba

Paintball, střelba na terče – 10 kuliček/20 Kč

Praktické informace:

Park Mirakulum je otevřen od 10:00 do 18:00 hodin. V dubnu a říjnu pouze o víkendech, v květnu a září od úterý do neděle a v červnu, červenci a srpnu každý den. Areál se nachází ve středočeském městě Milovice, v okrese Nymburk, autem je dobře dostupný z dálnice D10, železnicí pak zajíždí linka S20 z Prahy do Milovic každou půlhodinu.

Vstupné zůstává beze změny

O Parku Mirakulum:

Park Mirakulum se rozkládá na více než deseti hektarech. Areál není určen pouze dětem, jeho předností je, že nabízí zábavu celé rodině. Loni se rozrostl například o monumentální Lesní město – předloni – loni se otevřela vesnička a osmá věž, které svým pojetím nemá jinde v Evropě obdobu.   

Více na www.mirakulum.cz nebo na www.facebook.com/ParkMirakulum