Mzdy porostou pomaleji, požadavky na uchazeče se snižují

Personální agentura Grafton Recruitment zveřejnila výsledky rozsáhlého průzkumu mezd pro rok 2018. Materiál poskytuje přehledné porovnání finančního ohodnocení u 8 segmentů ve 14 regionech České republiky. Z průzkumu vyplývá jednoznačný závěr – trh práce se v ČR ocitl na svém dnu. Firmy, které ještě nepřistoupily k plošnému navýšení mezd, tak budou muset učinit a dorovnat mzdy svých lidí na úroveň regionálních konkurentů, jinak neobstojí. Nepomůže ani nábor pracovníků ze zahraničí, který se rozmáhá v celé řadě oborů.

„Rok 2017 proběhl ve znamení dynamického růstu mezd. I když podle ČSÚ mzdy meziročně rostly zhruba o 7 %, v některých sektorech jsme zaznamenali nárůsty podstatně vyšší,“ říká Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment, s tím, že asi nejvýrazněji si polepšili zaměstnanci z výroby, IT, obchodu a marketingu. U některých pozic v oboru informačních technologií došlo dokonce v porovnání s rokem 2016 k nárůstu mzdy až o 25 %.

„Rok 2018 nepřinese z pohledu vývoje mezd a investic do nefinančních benefitů žádnou velkou změnu. Trvale vysoká poptávka po kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovnících povede k růstu vzájemné konkurence mezi zaměstnavateli, kteří budou nuceni zvýšit investice do loajality svých zaměstnanců.
I z tohoto důvodu se budou snažit srovnat úroveň mezd s ostatními firmami v regionu,“ vysvětluje Martin Ježek. V podnikatelském sektoru tak dá očekávat zvyšování mezd v průměru v jednotkách procent. Změny se u mnoha profesí projeví i ve struktuře odměňování, kdy se řada prémiových složek mzdy stane součástí základu.

V kontextu často až kritického nedostatku lidí jsou patrné snižující se nároky na kvalifikaci, a to až na samou hranici možností. „Pokud má zájemce o pozici správné pracovní návyky, motivaci a zájem učit se nové věci, jsou firmy připraveny takového pracovníka zaučit či pomoci mu získat příslušnou kvalifikaci,“ říká Martin Ježek a dodává, že výrazně poroste i zájem zaměstnavatelů o nábor pracovníků ze zahraničí. Výhodu přitom budou mít ty společnosti, které budou připraveny na zaměstnávání i nečesky hovořících kandidátů.

IT a telekomunikace: nové technologie, nové pozice
Asi největší propast mezi nabídkou a poptávkou panuje v oblasti vývoje softwaru. Firmy také hojně hledají IT specialisty zaměřené na data, jejich analýzu či administraci a IT bezpečnost. Dynamický rozvoj technologií dává vzniknout i zcela novým rolím. Novinkou jsou například specialisté na ochranu dat v souladu s GDPR, v souvislosti s rozmachem robotické automatizace a technologií umělé inteligence jsou to i odborníci, kteří umí robotický software naprogramovat a vytrénovat.

Výbornou startovní pozici mají v IT odvětví i absolventi technických univerzit a IT oborů ekonomických škol. Studenti jsou obvykle kontaktováni společnostmi ještě před dokončením studia.

V oblasti benefitů mají IT zaměstnanci jasno – vítězí jednoznačně flexibilita. Dávno už přitom nejde jen o flexibilní pracovní dobu anebo možnost pracovat z domu. Prosazuje se i trend digitálního nomádství, kdy IT pracovníci můžou dělat v podstatě odkudkoli. Nabídka takto pružné formy spolupráce dokáže dokonce vyvážit i horší finanční podmínky.

Výroba: firmy automatizují provozy, protože nemají lidi
Výrobní segment představuje oblast, kde je nedostatek pracovníků asi nejkritičtější. Česká republika přilákala celou řadu nových investorů, kteří zde otevírají své provozy a aktivně do nich hledají lidi, a podnikání dynamicky rozvíjí i ostatní výrobní firmy. Nedostatek lidí a růst nákladů může vést až k situaci, kdy místní firmy nebudou mít dostatek sil na realizaci svých zakázek, což může přispět i ke zpomalení ekonomického růstu. Aby tento scénář nenastal, začaly firmy investovat do automatizace, robotizace a strojního a technického vybavení, neboť to jim pomáhá část pracovní síly ušetřit. K nejžádanějším pozicím patří konstruktéři, technologové a výrobní inženýři, elektro konstruktéři nebo pracovníci s elektrotechnickým vzděláním, poptávka roste i po specialistech technického nákupu, kvality a lean managementu. Masivní nedostatek lidí hlásí firmy i v samotné výrobě. Chybějí svářeči, obráběči, lakýrníci, elektro údržbáři, operátoři výroby.  

Uchazeči se zbavili strachu informovat se o pracovních nabídkách u jiného zaměstnavatele a zjišťují, jak by byli finančně ohodnoceni v jiných společnostech. Pro firmy tato situace znamená, že musí o zaměstnance více pečovat, nabízet jim konkurenční mzdy a zajímavé benefity, přičemž k nejoblíbenějším patří 13. a 14. plat, flexibilní pracovní doba a jazykové kurzy.

Bankovnictví a finanční služby: nové role, nižší nároky zaměstnavatelů
I ve finanční sféře se snížil počet uchazečů, kteří nabízí prokazatelnou praxi a specializaci v oblasti financí anebo bankovnictví a zároveň aktivně hledají zaměstnání nebo ho jsou ochotni změnit. Trendem je proto časté přehodnocování požadavků a snižování nároků na pozici ze strany zaměstnavatelů. V oboru se s rozvojem technologií objevuje celá řada nových pozic, které vyžadují zkušenosti s implementací konkrétního účetního nebo reportingového systému a zároveň mnoholetou praxi v účetnictví, reportingu anebo controllingu.

Typické pro obor finančních služeb jsou i zvýšené mzdové požadavky absolventů a kandidátů do tří let, způsobené růstem mezd v posledních letech. Absolventi škol s ekonomickým zaměřením požadují nástupní mzdy začínající na 30 000 korun měsíčně, což je o 3 000 – 5 000 korun měsíčně více než v předchozím roce.

Nákup a logistika: největší hlad po lidech hlásí střední Čechy
Odvětví nákupu a logistiky zažívá v České republice velký rozmach. Je to dáno nejen silnou a stabilní ekonomikou a rozvojem internetového obchodování, ale i strategickou polohou země v rámci Evropy. Asi největší hlad je v současnosti po skladnících a koordinátorech přepravy, velký zájem je také o specialisty zákaznického servisu. Největší nedostatek lidí hlásí Středočeský kraj. Logistická centra jej řeší jednak náborem ze zahraničí, jednak navyšováním mezd a přehodnocováním nabídky benefitů. Vzhledem k poloze center patří k důležitým benefitům příspěvek na dopravu, zaměstnanci z oboru dále preferují flexibilní pracovní dobu, kvartální odměny a jazykové kurzy.

Obchod a marketing: technologie hýbou světem
Obchod a marketing jsou nejen specifická, ale také velmi dynamická odvětví, která neustále produkují velké množství pracovních příležitostí. Příznačné pro tyto obory je nutná znalost cizích jazyků a klesající důraz na vysokoškolské vzdělání. Obor také silně ovlivňují technologie. Marketing dnes totiž není již jen o kreativitě, kandidáti by měli mít i analytické schopnosti a dovednosti na poli technologií. Obecně je aktuálně v marketingu velká poptávka po Brand a Trade specialistech, zájem roste také o uchazeče, kteří umí pojmout marketing komplexně, což zahrnuje správu sociálních médií, organizaci interních a externích akcí i celkové nastavení marketingové komunikace.

Ze strany kandidátů přetrvává pasivní přístup k hledání nových pracovních příležitostí, avšak v případě atraktivních nabídek jsou připraveni o nich diskutovat. Zaujme je jak zajímavý projekt, tak i oblíbené benefity, k nimž patří vše, co umožní dobré vyvážení osobního a pracovního života, tedy 5 týdnů dovolené, alespoň částečný home office a flexibilní pracovní doba.

Lidské zdroje a právo: pověst zaměstnavatele rozhoduje
V souvislosti s dynamickým růstem pracovního trhu roste logicky i poptávka po lidech z oborů, jako je personalistika a právo, a hlad je i po administrativních pracovnících. Na rozdíl od výrobního segmentu anebo IT jde o oblasti, kde ještě nezavládl tak velký boj o pracovníky a kandidáty lze relativně dobře najít. Zároveň jde o obory, ve kterých je dost podstatná znalost českého jazyka, legislativy a poměrů, a proto zde prakticky neprobíhá nábor ze zahraničí, který je v jiných oborech již zcela běžný. V personalistice se zvýšila poptávka po zkušených recruiterech, firmy věří, že s jejich pomocí vyřeší své problémy s nedostatkem pracovníků. Kandidáti obvykle při změně práce neřeší název pozice, protože ta se obvykle různí podle velikosti firmy či kompetencí, největší motivací pro ně jsou pravomoci a podíl na rozhodovacích procesech v oblasti náboru nebo v interních HR procesech. Velmi důležitá je pro ně i pověst společnosti a její postavení na trhu.

U právníků je patrný nový fenomén: nadpoloviční většina koncipientů vyhledává menší advokátní kanceláře, jelikož ty umožňují lepší skloubení soukromého a pracovního života. Nevadí přitom ani mzda o něco nižší, než jaká je obvyklá u velkých mezinárodních kanceláří.

Stavebnictví a reality: kandidáti zvyšují své požadavky
Aktuálně je ve stavebnictví vysoká poptávka po přípravářích, kalkulantech a projektových manažerech. S příchodem jara roste také zájem o stavbyvedoucí. Vedle odborných dovedností zůstává u těchto pozic hlavním požadavkem dobrá angličtina, což bývá často kamenem úrazu –  ačkoli stále více lidí tento jazyk ovládá, jen málo uchazečů s technickými zkušenostmi jej dokáže aktivně používat. Asi největší nedostatek lidí vládne v Praze, kde mimo jiné chybí i elektro projektanti a odborníci na vodohospodářské stavby. I přes značný růst mezd v uplynulém roce kandidáti z tohoto oboru zvyšují své finanční požadavky a více si vybírají mezi pracovními nabídkami. Za nejdůležitější aspekt při zvažování nabídky zaměstnání platí ve stavebnictví výše mzdy. Pokud je příliš nízká, nevyváží ji ani nadstandardní benefity. I v oblasti benefitů přitom zaměstnanci nejvíce ocení finance, ať už jde o bonusy, odměny anebo 13. plat.

Zdravotnictví a farmacie: mzdy zdravotních sester stále nižší než ve výrobě
Farmaceutické společnosti začaly kvůli nedostatku volných uchazečů o práci postupně ustupovat ze svých požadavků na vzdělání, délku praxe a zkušenosti z oboru a otevírají se i kandidátům mimo obor či čerstvým absolventům škol. Zdravotnictví oproti tomu hledá chybějící lidi mezi zájemci ze zahraničí. Zdravotnický personál, zejména zdravotní sestry, do ČR nejčastěji přichází z Ukrajiny a dalších zemí východní Evropy. Nabídky českých zdravotnických zařízení jsou pro ně velmi atraktivní, a to i přesto, že nabízená mzda je nižší než ve výrobě. I za tuto cenu však preferují práci ve svém oboru.  

O Mzdovém průzkumu Grafton Recruitment
Průzkum Grafton Recruitment byl realizován v České republice v průběhu 1. čtvrtletí roku 2018 ve všech 14 pobočkách společnosti. Prezentovaná data vycházejí zejména z nástupních mezd uchazečů, kterým Grafton Recruitment zprostředkoval zaměstnání, a dále z poptávek firem o vyhledání zaměstnanců. Celkem personální agentura Grafton Recruitment pomohla v roce 2017 získat zaměstnání na hlavní pracovní poměr (HPP) 2.607 lidem. Jejich počet meziročně vzrostl téměř o 10 %. Vedle toho agentura zprostředkovala práci 8.803 pracovníkům formou agenturního zaměstnávání.

O Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel.
Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů.

Více informací na www.grafton.cz.