Komentář: Ani pět let od legalizace léčebného konopí nezajistil rezort zdravotnictví jeho dostupnost, říká Pirát Tomáš Vymazal

Praha, 12. dubna 2018 – Pět let po legalizaci léčebného konopí není Ministerstvo zdravotnictví ČR schopné zajistit dostupnost konopí pro pacienty za přijatelnou cenu. Při průměrné spotřebě 60 gramů za měsíc a aktuální ceně 200 až 300 Kč za gram není naprostá většina nemocných schopná takto vysoké náklady, odpovídající prohibiční ceně, hradit. Přestože má Česká republika předpoklady pokrýt tuzemskou i zahraniční poptávku po léčebném konopí a učinit z léčebného konopí významný prvek českého farmaceutického, kosmetického a potravinářského průmyslu, svůj potenciál není schopná využít.

Extrémně nízká poptávka plynoucí z nepřijatelně vysokých cen způsobuje nízký objem výroby. Při fixních nákladech na výrobu se tím uzavírá bludný kruh vysokých cen a nízkého obratu. Mezi lékaři je velký zájem o školení k předepisování konopí, ale možnost konopí předepisovat využívají jen velmi vzácně s ohledem na vysoké ceny a nízké zásoby. Mnoho pacientů proto vstupuje na černý trh. Pan ministr Vojtěch Adam se při svém uvedení do funkce vyjádřil, že se o dostupnost léčebného konopí postará, ale stále se nic nezměnilo. Zajímalo by mě proto, zda má pan ministr své úředníky a další podřízené instituce pod kontrolou. Pakliže ano, kdy můžeme očekávat dostupné léčebné konopí pro všechny indikované pacienty v ČR? Je ministerstvo vůbec schopné tyto požadavky zajistit?