Pesimističtí Češi: více než polovina očekává úrokovou sazbu hypotéky nad 3 %

Praha, 13. dubna 2018 – Lidé vnímají postupný růst úrokových sazeb, ke kterému dochází po období jejich dlouhodobého poklesu. Přesto jsou jejich očekávání překvapivě vysoko nad únorovým průměrem.

Pokud byste si teď šli vyřizovat hypotéku, úroková sazba kolem pěti procent by vás nepřekvapila. Alespoň tak to vidí tisícovka respondentů oslovených v průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Z výsledků průzkumu vyplývá, že 64 % Čechů, kteří by si nyní šli žádat o hypotéku s pětiletou fixací, by očekávalo úrok ve výši přesahující 3 %. To je více než průměrná únorová sazba, která se pohybovala okolo 2,3 %.

Téměř 40 % oslovených by dokonce očekávalo úrokovou sazbu hypotéky přesahující 5 %. Optimističtější výhled přibližuje předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny Jan Jeníček: „Můžeme předpokládat, že koncem tohoto roku se bude úročení úvěrů na bydlení pohybovat okolo 3 %. Domnívám se však, že tuto hranici se poskytovatelé budou snažit nepřekračovat.“

Předpokládané navyšování úrokových sazeb lidi motivuje k tomu neotálet a vyřizovat si financování co nejdříve. To se projevuje i v aktuálních číslech poskytovatelů úvěrů. Například Raiffeisen stavební spořitelna uzavřela za první kvartál tohoto roku o téměř 24 % úvěrových smluv více než v předchozím roce. V lednu pak spořitelna poprvé v historii překonala hranici 1 milionu korun u průměrné výše úvěru.

„RSTS je i přes postupný růst úrokových sazeb na trhu stále jedním z nejvýhodnějších poskytovatelů hypotečních úvěrů, vždyť náš úvěr se zajištěním nemovitosti HYPOsplátka nabízíme už od 1,98 % ročně. V prvním čtvrtletí tohoto roku jsme v úvěrové oblasti dosáhli mimořádných obchodních výsledků, a to jak v hypotečních, tak v menších úvěrech na rekonstrukce a modernizace. Skvělé výsledky jsme zaznamenali i v oblasti stavebního spoření, kde za první čtvrtletí pozorujeme meziroční nárůst o více než 25 %,“ doplňuje Jan Jeníček.

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.

Zdroj dat: NMS Market Research, reprezentativní vzorek internetové populace ve věku 18 až 65 let, 1 000 respondentů