Bisnode: Faktury v ČR nejpozději platí firmy s litevskými a rumunskými vlastníky

V České republice existují významné rozdíly v platební morálce firem v závislosti na jejich majiteli. Nejhorší přístup k placení svých závazků mají firmy s litevskými, rumunskými, ázerbájdžánskými, indickými a seychelskými vlastníky. Tyto firmy faktury průměrně splatí více než 10 dnů po splatnosti. Poradenská společnosti Bisnode, na základě platebních informací, analyzovala téměř 180 tisíc českých společností a více než pět a půl milionu faktur.

„Každá firma by měla umět ocenit riziko svého obchodního partnera, a proto je důležité mít k dispozici informace
o jeho byznyse. Platební morálka je důležitou informací o stavu firmy, a napovídá nejen o její finanční kondici. Informace o platební morálce mohou velmi dobře sloužit jako efektivní nástroj proti vzniku nedobytných pohledávek,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že zorientovat se v platební morálce firmem mohou pomoci například nedoplatky na sociálním a zdravotním pojištění, daňové nedoplatky na Finanční správě nebo informace o konkurzu či exekuci firmy.

Podle analýzy Bisnode v ČR nejhůř, průměrně 20 dní po splatnosti, faktury proplácí společnosti, které jsou kontrolovány litevskými majiteli. S mírným odstupem následují firmy s rumunskými vlastníky s 19 dny po splatnosti, ázerbájdžánské společnosti jsou s platbou faktur průměrně 15 dnů v prodlení, indické 13 a seychelské 11 dnů. Naopak mírně v předstihu průměrně proplácí faktury firmy s lichtenštejnskými a tchajwanskými (shodně 2 dny před splatností) vlastníky a dále, těsně před splatností také například estonské, japonské, slovinské a korejské společnosti.

Platební morálka firem podle domicilu majitele

TOP 5 nejpozději platících TOP 5 nejdříve platících
Země vlastníka firmy Průměrný počet dnů po splatnosti Země vlastníka firmy Průměrný počet dnů před splatností
Litva 19,50 Lichtenštejnsko 2,22
Rumunsko 18,71 Tchaj-wan 1,58
Ázerbájdžán 14,82 Estonsko 0,54
Indie 12,83 Japonsko 0,48
Seychely 11,00 Slovinsko 0,43

Zdroj: Bisnode