Nejlepším nováčkem soutěže rádiově řízených modelů na vodíkový pohon se stal tým Neratovic podporovaný Nadací Unipetrol

Praha, 16. dubna 2018 – Na start letošního ročníku Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) – závodu modelů aut na vodíkový pohon se s podporou Nadace Unipetrol o víkendu postavily hned tři týmy středoškoláků z Neratovic, Ostravy a Litvínova. Studenti ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště Neratovice vyhráli v kategorii nováček a v sobotním závodě obsadili čtvrté místo. Studenti se na tuto soutěž, která proběhla v kampusu ČVUT Dejvice,  připravovali ve svém volném čase a pro jejich vedení bylo nezbytné nalézt nadšené pedagogy.

V prvním ročníku soutěže pro studentské týmy středních a vysokých ško lHydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) v roce 2015 stály na startu tři přihlášené týmy. Rok na to se soutěže zúčastnilo již 15 týmů z České republiky a pět týmů ze Slovenska. Do letošního ročníku se přihlásilo již 24 českých týmů, což překročilo propustnost tratě. Soutěž se tedy letos konala jako dvoudenní s tím, že každý den soutěžilo 12 týmů. Nadace Unipetrol podpořila letos tři přihlášené týmy – litvínovský tým Schola Humanitas, Střední odbornou školu a střední odborné učiliště Neratovice a Vysokou školu báňskou – Technické univerzity Ostrava (členy týmu byli i středoškoláci a shodou okolností jedinci s autismem).

A právě z důvodu narůstajícího zájmu a příchodu nových účastníků byla vytvořena také soutěžní kategorie „Nováček“. Studenti SOŠ a SOU Neratovice byli asi největším překvapením, když se v sobotním závodě umístili na čtvrtém místě a zvítězili právě v kategorii nováčků. V nepřetržitém šestihodinovém závodu ujeli skoro 560 kol. „Nabídka Nadace Unipetrol zúčastnit se závodů aut s vodíkovým pohonem byla pro nás velkou výzvou. Alternativní zdroje pohonu nám nejsou cizí, teoreticky se o nich žáci učí v rámci oboru, ale vyzkoušet si vodíkový pohon prakticky byla pro nás novinka. Při sestavování autíčka a při přípravě na závody žáci pracovali samostatně a s velkým nadšením. Až mě to mile překvapilo, jak se dokázali pro věc nadchnout. Auto sestavovali pod odborným dohledem pana učitele Františka Matějky a Rudolfa Swadosche, který s nimi absolvoval přípravu i celý závod. Mám velkou radost, že náš tým při premiéře uspěl a ukázal, že se s námi pro příští ročník musí počítat“, řekla Marcela Hrejsová, ředitelka školy Neratovice.

Také ostravský tým se v letošním ročníku postavil na start jako nováček, a to pod vedením docenta Bohumila Horáka, který vede jako jeden z našich nejvýznamnějších odborníků na palivové články a elektromobilitu středoškolský kroužek. Při přípravách závodního automobilu studenti optimalizovali všechny třecí a valivé odpory, aby dosáhli při daném výkonu co nejmenší spotřeby energie. Docent Bohumil Horák k tomu dodává „Znalost je jenom část porozumění, dokonalé porozumění pochází z praktických zkušeností“. Ostravský tým obsadil nakonec deváté místo.

I litvínovský tým se umístil na devátém místě. Ředitel litvínovské Schola Humanitas, která nabízí studijní obor Ekologie a životní prostředí, pan Ladislav Turbák, vidí účast svých studentů následovně: „Najednou před námi stála nabídka zúčastnit se závodů aut s vodíkovým pohonem. K alternativním zdrojům energie máme blízko, ale na vyloženě technické věci se nezaměřujeme. Nabídli jsme možnost účasti studentům, z nichž 16 jich projevilo zájem a 10 jich vydrželo až do konce. Je až neuvěřitelné s jakým zápalem pracovali a kolik volného času obětovali této výzvě. Nechtěli přijmout pomoc od nikoho, chtěli si na vše přijít sami. Velkou oporou jim byl učitel Pavel Janíček, který se do této výzvy opravdu ponořil a byl žákům nadstandardním mentorem.“

Přestože je příprava i samotná soutěž časově velmi náročná, na studentech i jejich učitelích je vidět, že investované energie a času rozhodně nelitují. Na závod je přišla podpořit i ředitelka Nadace Unipetrol Julie Růžičková. ,,Nadace Unipetrol  podporuje studenty technických a přírodovědných oborů a tak tento projekt zcela splnil naši vizi, propojit vzdělání teoretické s praxí.Jsme na všechny naše studenty a jejich pedagogy pyšní, jak dobře zvládli přípravu na závod, která byla opravdu náročná. Dost možná mnozí ze zúčastněných studentů nastoupí právě díky této zkušenosti svou celoživotní profesní cestu.,“ shrnuje Julie Růžičková. „Na závodech jsme také představili EduBus, mobilní chemickou laboratoř, se kterou plánujeme roadshow po základních školách v ústeckém regionu,“ dodala.

Statistika poptávky po studijních oborech v posledních letech ukazovala nepříznivý trend zájmu o technické a přírodovědní obory. Jako reakce na tento vývoj vznikl program H2AC, který chce vzbudit u studentů zájem právě o tyto obory, vyvolat zájem o alternativní zdroje energie a nabídnout studentům vlastní zkušenost s jejím využitím. Středoškolští studenti se během čtyřměsíčního programu seznamují s obnovitelnými zdroji energie. Teoretické znalosti pak použijí při sestavení RC modelu závodního auta v měřítku 1:10 poháněného vodíkovými palivovými články.

Letošní ročník H2AC v prvním závodním dni vyhrál tým SOŠ Třineckých železáren. Spolu s nedělním vítězem ze Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO se na začátku května zúčastní mezinárodního finále v německém Chemnitzu.

Poznámka:
Ve všech ročnících identická trať umožňuje vést statistiky, které sledují jak rychlostní rekordy na jedno kolo, tak i počet ujetých kol v šestihodinovém vytrvalostním závodě. Tyto statistiky, v nichž samozřejmě ani letos nechyběly rekordní hodnoty, také přirozeně nabízí možnost sledovat technologický vývoj závodu. Přestože všechny týmy dostanou čtyři měsíce před konáním soutěže identický hardware, je potom v samotném závodě vidět rozdílná výkonnost jednotlivých týmů, která je dána nejen technickou vyspělostí závodního automobilu, ale také zkušenostmi všech členů týmu.

Informace o Nadaci Unipetrol

Nadace Unipetrol zahájila činnost 27. prosince 2016. Svůj účel, podporovat studenty přírodních a technických oborů a popularizovat přírodní vědy, nadace naplňuje v oblasti stipendijních programů a placených stáží pro studenty, v oblasti grantových programů určených pro střední školy a v oblasti podpory vědeckých projektů. Ředitelkou nadace je Julie Růžičková. Více informací o poslání Nadace Unipetrol a jednotlivých programech je k dispozici na internetových stránkách www.nadaceunipetrol.cz.