ABB v České republice buduje síť rychlonabíjecích stanic

Síť rychlonabíjecích stanic pro elektrická vozidla se v České republice díky technologiím ABB rychle rozrůstá. ABB již řadě provozovatelů elektrické rozvodné sítě a maloobchodních prodejců dodala celkem 80 nabíjecích stanic. Všechny nabíjecí stanice jsou vybavené aplikací ABB Connected Services, která využívá schopností nového digitálního portfolia ABB Ability™. Aplikace umožňuje provozovatelům nabíjecí síť monitorovat a řídit dálkově.

Česká e-mobilita se má k světu: počet zaregistrovaných elektrických vozidel v České republice v loňském roce významně vzrostl. Energetická skupina ČEZ, lídr trhu, přišla s plánem v rámci projektu Elektromobilita ČEZ vybudovat celostátní nabíjecí síť. ABB v roce 2016 uspěla ve výběrovém řízení a stala se dodavatelem rychlonabíjecích stanic společnosti ČEZ do roku 2020.

O sílícím významu e-mobility svědčí i záměr největšího domácího výrobce automobilů, společnosti Škoda Auto, během příštích pěti let postupně uvést na trh pět modelů vozidel na elektrický pohon.

„Tržní podíl elektrických vozidel na celém automobilovém trhu v České republice dále roste. Doposud byl růst jen pomalý. Zásadním faktorem budoucího vývoje v této oblasti je nepochybně výstavba spolehlivé sítě rychlonabíjecích stanic,“ uvedla Tanja Vainio, generální ředitelka ABB Česká republika, a dodala: „Tempo růstu bude vyšší i díky tomu, že Škoda a další výrobci v následujících letech uvedou mnoho zajímavých modelů aut. E-mobilita zde má budoucnost!“

Do osmi let pokryjí celé území České republiky stovky rychlonabíjecích stanic a ABB se na tom chce podílet. V současnosti je možné nabíjet elektrická vozidla v rámci projektu Elektromobilita ČEZ na více než 40 rychlonabíjecích stanicích ABB v celé zemi. „Možnost rychle si dobít akumulátor při jízdě po České republice se postupně stává pro řidiče elektrických vozidel skutečností. Nedávno jsme instalovali rychlonabíjecí stanice například v Pardubicích a na dálnicích u Brna a Liberce. Další rychlonabíjecí stanice by měly brzo začít sloužit veřejnosti například na dálničním obchvatu Olomouce, ve Valašském Meziříčí a ve Frýdku-Místku,“ uvedl Frank Mühlon, globální ředitel ABB pro nabíjení elektrických vozidel.

Ve Vestci u Prahy byly instalovány tři stanice, které budou připojené k systému pro ukládání elektrické energie. „Všechny tyto stanice jsou součástí projektu evropské páteřní sítě rychlonabíjecích stanic pro elektrická vozidla, který finančně podporuje rozšiřování těchto inovativních technologií. Během zkoušek rychlonabíjecích stanic prováděných v rámci podpůrné studie se zároveň sbírají i cenná data. Cílem této studie je přispět k optimální standardizaci infrastruktury pro alternativní paliva,“ vysvětluje Tanja Vainio, generální ředitelka ABB Česká republika.

ABB si v České republice vybrala za partnera pro dodávku nabíjecích stanic nejen skupina ČEZ, ale také energetická společnost E.ON. Podobně jako ČEZ i E.ON Česká republika má rozsáhlé plány pro e-mobilitu v rámci programu rozvoje zákaznických řešení v oblasti inteligentních budov a e-mobility. A rychlonabíjecí stanice se rozhodl umístit u několika prodejen v České republice také velký mezinárodní potravinářský řetězec Lidl. ABB již pro řetězec Lidl dodala tři rychlonabíjecí stanice.

Martin Molnár, jednatel společnosti Lidl k tomu uvádí: “Instalaci rychlonabíjecích stanic pro elektromobily od společnosti ABB vnímáme jako další krok pro zdravější životní prostředí. Jejich nízký počet v Česku je z našeho pohledu hlavním hendikepem rozvoje elektromobility. Našim zákazníkům tímto také dáváme možnost efektivně využít čas strávený nákupem.”

Podle Tanji Vainio bude vybudování celostátní sítě rychlonabíjecích stanic významný milník v rozvoji e-mobility v České republice. „ČEZ, E.ON i Lidl patří k lídrům ve svých oborech a jejich investice do nabíjecí infrastruktury významně přispějí k rychlému rozvoji ekologické mobility v zemi.“

Portfolio ABB Ability™ obsahuje připojení s webovým rozhraním s řadou funkcí pro provozovatele nabíjecích sítí. Mezi tyto funkce patří dálkové monitorování a konfigurace nabíjecích míst, řešení problémů řidičů, servis zařízení s minimální dobou odstávky a možnost připojit se k libovolné nabíjecí síti, zázemí, platby nebo energetické řízení.

Pro ještě vyšší spolehlivost je pro nabíjecí výrobky ABB e-mobility k dispozici také služba ABB Charger Care. Jejím úkolem je minimalizovat dobu odstávky. Služba obsahuje řadu modulů, včetně proaktivního monitoringu, preventivní a korektivní údržby, vzdělávacích programů a aktualizace softwaru.

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oborech elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 130 let tradice inovací dnes společnost ABB tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. Jako titulární partner Formule E, mezinárodní kategorie závodů FIA pro vozidla s výhradně elektrickým pohonem, ABB posouvá hranice e-mobility a přispívá k udržitelné budoucnosti. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 135 000 zaměstnanců. www.abb.com