CleverFarm představuje partnerský modul pro správu majetku

V rámci modulu CleverAssets mohou zemědělci online evidovat všechny svoje smlouvy, vlastníky půdy, na které hospodaří a ohlídat i možná rizika

Brno, 18. duben – CleverFarm prohlubuje a dále rozvíjí spolupráci s CleverAssets, aplikací zaměřující se na správu majetku. Ta je určena především pro takzvané půdaře, kterým pomáhá snadno a přehledně evidovat informace o půdě, na které hospodaří. Aplikace upozorní například na změnu majitele nebo datum vypršení smlouvy.

V České republice si zemědělci většinu půdy pronajímají, jde až o 70 % ploch, na kterých hospodaří. I se správou pozemků jim díky CleverAssets mohou pomoci nové technologie. „Jde o jednoduchou evidenci pachtovních smluv. V rámci aplikace se pozemky zobrazí v chytrém mapovém okně spolu s dalšími potřebnými informacemi,“ popisuje CEO společnosti CleverFarm Adam Zlotý.

Nový modul, kterým lze doplnit aplikaci CleverFarm, především upozorňuje na změny vlastníků půdy nebo identifikuje rizika. To představuje například situace, kdy nový vlastník není dostatečně informovaný o pachtovních smlouvách na svých pozemcích a mohl by propachtovat některé parcely dalšímu subjektu.

Daňové přiznání na pár kliknutí

Aplikace pracuje s daty z katastru nemovitostí i databáze LPIS (veřejný registr půdy), u jehož zrodu členové CleverFarm stáli. Zemědělci tak mají pod kontrolou informace, které jsou potřebné také pro získání dotací.

„Každý uživatel pak pracuje v aplikaci se svými vlastními daty. Nahraje do ní své smlouvy a aplikace za něj například hlídá termíny a blížící se expirace smluv. Pracuje také s koeficienty pro daňové přiznání. To je pak záležitostí několika kliknutí,“ vysvětluje Zlotý. V aplikaci najdou uživatelé také šablony pro generování nových pachtovních smluv nebo propočet výše pachtovného. Přístup do aplikace je umožněn neomezenému počtu uživatelů. V aplikaci lze navíc pracovat z libovolného zařízení bez nutnosti instalace programu.

Projekt se vyvíjí v rámci skupiny CleverMaps už pátým rokem. „Za poslední půlrok prošel redesignem a neustále ho vylepšujeme,“ dodává Zlotý.

O společnosti CleverFarm:

Český start-up CleverFarm byl založen v červnu 2016 jako součást skupiny CleverMaps. Hlavním investorem je technologický a inovační hub MindForge. CleverFarm je jednoduchá on-line aplikace, která zásadním způsobem zjednodušuje a zlepšuje život zemědělcům. Pokročilé moduly on-line senzorů a satelitních snímků pomáhají snižovat náklady, zvyšovat kvalitu produkce, dosahovat vyšších výnosů a ve finále více vydělat.