Studentský projekt Hatalom míří vysoko

 

  • Tým studentů z Gymnázia Opatov se s projektem Hatalom dostal do celostátního finále v prestižní soutěži CanSat, organizované Evropskou kanceláří pro vzdělávání o vesmíru.
  • Tento čtvrtek a pátek (19. 4 a 20. 4.) bude probíhat celostátní finále soutěže, které se stejně jako loňský ročník uskuteční v Plzni

 


19. dubna 2018: Projekt CanSat je studentská soutěž, ve které mají týmy za úkol vytvořit satelit o rozměrech plechovky od limonády. Cílem soutěže je sestrojit, naprogramovat a prezentovat napodobeninu sondy či satelitu, který je následně vynesen 500 až 1500 metrů nad zem. Model musí splňovat přísná kritéria, jako například pád, který musí být regulován pomocí padáku, vrtule či jiným způsobem na předem stanovenou rychlost a zároveň s frekvencí nejméně 1 Hz měřit a odesílat data o teplotě a tlaku. CanSat satelity mají za cíl získat určitá data, která pak musí soutěžící analyzovat, případně zasadit do širšího kontextu celé mise a prezentovat odborné porotě.

Soutěž má v každé členské zemi ESA (Evropská Vesmírná Agentura) své národní kolo, jehož vítěz postupuje do evropského finále.

Jedním z finalistů národního kola soutěže CanSat je i osmnáctiletý Jakub Suchánek, student gymnázia Opatov, který se do soutěže přihlásil společně s týmem studentů Opatovského gymnázia s projektem pojmenovaným Hatalom. „Výzvou pro studenty je, aby do tohoto minimálního objemu zapadly všechny hlavní subsystémy nalezené v družici, jako je napájení, senzory a komunikační systém. Náš projekt je simulací mise, která začíná atmosférickým vstupem vybrané exoplanety. Začíná ve výšce až dva kilometry, CanSat sestoupí na předem určené přistávací místo, kde shromáždí vzorek půdy, který umístí do misky s výživnou pastou. V průběhu několika hodin naroste bakteriální kolonie, která bude detekována palubní kamerou. Pro experiment je rozhodující ovládané přistání, protože zajišťuje, že CanSat přistane na místě, kde je půda. Sonda také shromáždí údaje o vhodnosti pro existenci života,“ přibližuje za tým studentů Gymnázia Opatov, Jakub Suchánek.

„Vývoj naší společnosti byl vždy poháněn touhou po inovacích a po posunování hranic. A stejný přístup, jakým jsme se řídili uplynulých 50 let, uplatňujeme i dnes. Proto se nám velmi zalíbila možnost, stát se jedním z partnerů tak netradičního projektu, kterým projekt Hatalom od opatovských gymnazistů, bezpochyby je,“ říká Kateřina Vymazalová, Marketing & PR Manager společnosti Epson CZ & SK.

„Jako tým jsme se shodli, že stavba CanSatu nám dala šanci realizovat se v oblasti mikroelektroniky, programování, propagace, vyjednávání se sponzory a organizace času a zdrojů. Tento projekt se stal naší prioritou číslo 1, ale i skvěle stráveným časem v rámci týmu. Mnoho problémů jsme vyřešili již v zárodku, avšak mnohem větší počet jsme jich

vyřešili až po rozboru daného problému. Naučili jsme se řadu nových věcí, pracovali jsme v přátelské atmosféře a jsme hrdí na to, co se stalo naším výstupem – náš satelit/dron Hatalom“ doplňuje Jakub.

Tým si název Hatalom nevybral náhodou, slovo pochází z maďarštiny a znamená energie. Tento název si školní týmy v přírodovědeckých soutěžích propůjčují již řadu let a na počest předchozím tymům ho přejal i tým opatovského gymnázia.

Výsledkem projektu bude let ve vnitrostátním finále, které proběhne dnes 19. dubna 2018, případně let na Azorských ostrovech během evropského kola v červenci. Z obou kol vznikne video o letu a finální zpráva.

O společnosti Epson

Společnost Epson je globální technologický lídr, který poskytuje inovativní řešení pro kanceláře, domácnosti, obchodní podniky i průmyslové provozy. Epson nabízí široký sortiment produktů od inkoustových tiskáren, tiskových systémů a projektorů 3LCD až po průmyslové roboty, chytré brýle a snímací systémy a využívá originální kompaktní, úsporné a vysoce přesné technologie.

Skupina Epson vedená společností Seiko Epson Corporation se sídlem v Japonsku zaměstnává více než 80 000 lidí v 86 společnostech po celém světě a je hrdá na svůj přínos komunitám, ve kterých působí, a na své trvalé snahy o snížení dopadu na životní prostředí.

www.global.epson.com

http://global.epson.com/

O společnosti Epson Europe

Společnost Epson Europe B.V. sídlí v Amsterdamu a je řídicím centrem skupiny Epson pro Evropu, Střední východ, Rusko a Afriku. Společnost Epson Europe zaměstnává 1750 lidí a ve fiskálním roce 2016 zaznamenala obrat 1,7 miliard eur. http://www.epson.cz

Environmentální vize 2050   

http://eco.epson.com/