Nové externí moduly Axis snižují náklady na videodohled. Stávající kamery flexibilně doplní o audio nebo vstupy a výstupy

Dnes společnost Axis Communications oznamuje uvedení série AXIS T61, která přináší rozhraní pro audio komunikaci a řízení vstupů a výstupů (I/O) a která je určena pro síťové kamery Axis, jež tyto funkce ve své výbavě nemají. Umožňuje vybrat optimální umístění pro kamery a snímání zvuku nebo zpětné ozvučení. Zařízení v této sérii představují flexibilní a cenově výhodné řešení pro zákazníky, kteří chtějí přínosy audio komunikace a řízení I/O využít, a současně snižují celkové náklady na vlastnictví (TCO, total cost of ownership) kamer Axis a umožňují prodloužit dobu, po kterou mohou plnohodnotně sloužit.

Zařízení nové řady AXIS T61 se připojují mezi kameru a switch a využívají jedinečnou technologii „portcast“, která umožňuje digitálně přenášet mezi kamerou a rozhraním zvuk a ovládat vstupy a výstupy (I/O) přes síťový kabel. Do řady AXIS T61 patří modely AXIS T6101 a AXIS T6112, které bez problémů obohatí celou řadu kamer Axis o audio komunikaci a řízení vstupů a výstupů, přestože tyto funkce nebyly v jejich výbavě.

Díky tomu, že je kamera oddělena od audio zařízení a I/O rozhraní, mohou zákazníci pro jednotlivé funkční části vybrat ideální rozmístění: například diskrétní místo pro miniaturní kameru a účelnou polohu pro snímání zvuku. Kromě podpory obousměrné komunikace, budou zákazníci moci využít zvukového sledování transakcí nebo incidentů, kdy například budou moci slyšet dění a případně odstrašit vetřelce. Dalším krokem může být analýza snímaného zvuku, která například rozpozná násilné chování – tato podpora se rovněž připravuje.

Rozšíření o řízení I/O má mnoho přínosů. Na vstupní porty je možné připojit externí čidla a detektory a spouštět jejich prostřednictvím alarmy nebo definované činnosti, přičemž alarm lze poslat příslušnému příjemci i v případě, že dojde k narušení připojení monitorovacích zařízení. Na výstupy je možné připojit externí zařízení, například různá relé, která mohou rozsvěcet světla, zamykat nebo odemykat dveře a podobně. Model AXIS T6112, který se dodává v diskrétním provedení a je určen pro montáž na stěnu nebo strop, má navíc vestavěný mikrofon.

Jerom Lemke, globální produktový manager ve společnosti Axis Communications, podotýká: „Možnosti audio komunikace a řízení I/O rozhraní významně obohacují video dohledové systémy o další funkce a díky řadě AXIS T61 je přinášíme i kamerám, které je neměly. Naše jedinečná technologie ‚portcast‘ umožňuje audio komunikaci a řízení vstupů a výstupů v elegantním a cenově výhodném provedení a předpokládáme, že kromě kamer, které jsou s ní již dnes kompatibilní, ji bude během několika nadcházejících měsíců podporovat stále širší okruh kamer Axis.“

Zařízení řady AXIS T61 umožňují nasadit funkce zahrnující audio komunikaci a řízení I/O rozhraní pouze tam, kde je to potřeba, aniž by bylo nutné nárokovat další IP adresy nebo licence pro software pro zpracování videa (VMS, video management software), přičemž video i audio se přenáší v jednom streamu. Instalace je jednoduchá a bezproblémová stejně jako integrace do stávajících VMS systémů. Zákazníci si musejí jen zkontrolovat, zda firmware kamer podporuje technologii „portcast“ – a následně se bude kamera chovat stejně, jako by funkce audio a I/O rozhraní byly její vestavěnou součástí.

Hlavní vlastnosti a funkce řady AXIS T61:

  • Přidání audio komunikace a řízení I/O rozhraní pro kamery Axis, které tyto funkce nemají
  • Technologie „portcast“ nevyžaduje přiřazení dalších IP adres nebo licencí pro VMS
  • Napájení přes datový kabel (Power over Ethernet) jak pro zařízení AXIS T61, tak kameru

Specifické vlastnosti pro model AXIS T6101:

  • I/O porty: dva konfigurovatelné a monitorované vstupy nebo digitální výstupy
  • Audio vstup a výstup, konektory jack 3,5 mm

Specifické vlastnosti pro model AXIS T6112:

  • I/O porty: dva konfigurovatelné a monitorované vstupy nebo digitální výstupy
  • Vestavěný mikrofon
  • Audio výstup, konektor jack 3,5 mm
  • Diskrétní provedení

Zařízení pro audio komunikaci a řízení I/O rozhraní v řadě AXIS T61 budou k dostání prostřednictvím distribučních kanálů společnosti Axis ve 2. čtvrtletí za doporučené maloobchodní ceny 2050 Kč pro model AXIS T6101 a 2990 Kč pro model AXIS T6112.

 

O společnosti Axis Communications

Společnost Axis nabízí inteligentní bezpečnostní řešení, která vedou k chytřejšímu a lépe chráněnému světu. Axis je největší světový dodavatel na trhu IP kamer a působí jako hybná síla v tomto odvětví tím, že průběžně uvádí inovativní síťové produkty založené na otevřené platformě. S pomocí globální sítě partnerů tak přináší svým zákazníkům vysokou hodnotu.

Axis si zakládá na dlouhodobých vztazích se svými partnery, kterým poskytuje na stávajících i na nových trzích jak průlomové síťové produkty, tak i své znalosti.

Axis má více než 2.700 vlastních zaměstnanců ve více než 50 zemích na celém světě a spolupracuje s globální sítí více než 90.000 partnerů. Axis je společnost založená v roce 1984 se sídlem ve Švédsku. Je zalistována na burze NASDAQ Stockholm pod značkou AXIS. Více informací o společnosti Axis najdete na naší webové stránce www.axis.com.