BAUMRUK & BAUMRUK omezil rutinní práci díky kolaborativním robotům Universal Robots

Cílem výrobce komponent pro stavební a výrobní stroje  je maximální automatizace výrobních procesů

PRAHA, 24. dubna 2018 – Společnost Universal Robots, globální dodavatel kolaborativních robotů, uvedla, že BAUMRUK & BAUMRUK, společnost zabývající se sériovou kovovýrobou, dokázala omezit rutinní obsluhu obráběcích strojů a vyřešit situaci s akutním nedostatkem pracovníků na trhu s využitím kolaborativních robotům UR10. Roboty dodala společnost DREAMland PLC, partner Universal Robots v České republice.

Pracovníci firmy nyní nemusejí trvale stát u obráběcího stroje a vykonávat rutinní úkoly, tzn. založení a vyjmutí dílů. Připraví jen díly do zásobníku na několik hodin práce a následně provádí namátkovou kontrolu. Pracovník se může mezitím věnovat nastavení dalších strojů, řešení akutních problémů aj.  Robot nemusí být uzavřený za plotem nebo za světelnými závorami, má nízkou hmotnost a dynamiku a je snadno přenositelný.

Firma má ve výrobě sedm velkých svařovacích pracovišť a v oblasti pro zakládání do CNC strojů disponuje třemi tradičními průmyslovými roboty, které využívá na uzavřeném pracovišti. Potřebovala navíc automatizovat zakládání drobnějších dílů do frézovacích center, ale s ohledem na těsné uspořádání výrobního prostoru nebyla možnost stroje jakkoli ohradit nebo doplnit o světelné závory. Zároveň ale firma chtěla frézovací centra i nadále využívat částečně bez robota, a musel tak být zachován bezpečný přístup pro lidskou obsluhu.

K tomu nyní využívá dva kolaborativní roboty UR10 – ty zakládají drobné díly do obráběcích strojů, které mohou být i nadále zakládány ručně. Kolaborativní robot na pracovišti využívá pneumatický dvouprstový uchopovač a dva upínače. Investice do robota by se při plném vytížení, dvousměnném provozu a započítání 30 % nákladů na pracovníka vrátila během 9 měsíců. Nicméně doba návratnosti nebyla hlavní prioritou společnosti, za hlavní přínos robotů UR považuje omezení rutinní práce a vyřešení situace vyplývající ze současného nedostatku pracovníků na trhu.

“Naším současným cílem je maximální možná automatizace výrobních procesů,“ řekl Martin Baumruk, jednatel společnosti BAUMRUK & BAUMRUK. „Samozřejmě ne vše lze smysluplně a efektivně automatizovat, ale tam kde je možné rutinní práci nahradit, tam se snažíme to provést. Toho hlavního, kvůli čemu jsme robota Universal Robots instalovali, jsme úspěšně dosáhli.”

Video je dostupné na http://video.universal-robots.com/ur10-collaborative-robots-for-machine-tending-cnc

O BAUMRUK & BAUMRUK

Společnost BAUMRUK & BAUMRUK s.r.o. se zabývá sériovou kovovýrobou. Mezi hlavní zákazníky patří velké nadnárodní firmy vyrábějící stavební a výrobní stroje, operační stoly, vratové systémy, trakční motory aj., vyráběné díly jdou většinou přímo na montážní linku zákazníka. Zákazníkovi firma nabízí komplexní řešení – od laserového pálení, přes tváření plechu a trubek, obrábění, svařování až po práškové lakování. V současné době zaměstnává přibližně 100 pracovníků.

O Universal Robots

Universal Robots je výsledkem mnohaletého intenzivního výzkumu v robotice. Produktové portfolio zahrnuje kolaborativní robotická ramena UR3, UR5 a UR10, pojmenovaná podle své nosnosti v kilogramech. Od vstupu prvního robota UR na trh v prosinci 2008 dosahuje společnost výrazného růstu a její robotická ramena se dnes prodávají ve více než 50 zemích po celém světě. V současné době je globálně instalováno přes 18 500 robotů UR, průměrná doba návratnosti nákladů na pořízení robotů UR je nejrychlejší v odvětví a činí pouhých 195 dní. Společnost má sídlo v dánském Odense, kde se odehrává i veškerý vývoj a produkce. Více naleznete na https://www.universal-robots.com/cs/.