Společnosti Panasonic a GPC přišly s revolucí v léčbě vředů a ran

Specialista na popáleniny uvádí, že nový přístup je výhodný pro pacienty i lékaře

Efektivní léčba pacientů, kteří trpí proleženinami, popáleninami a dalšími ranami nyní prochází revolucí díky novému 3D zobrazovacímu softwaru, který lze spustit na odolných tabletech Panasonic Toughpad. Vyvinula ho společnost GPS, která se specializuje na zdravotnickou informatiku.

Toto nejnovější řešení 3D WoundCare snadno zaznamenává a vytváří přesný 3D obraz jakéhokoli vředu nebo popáleniny s pomocí unikátní fotografie pořízené tabletem Panasonic. Tento rychlý a jednoduchý systém nahrazuje zastaralé postupy měření vředů pravítkem nebo posuvným měřítkem či obkreslováním a kontrolou změn, u kterých nedochází k měření objemu vředu. Tyto metody používala NHS (britská zdravotnická služba) a lékaři po celém světě.

Aplikace umí změřit i hloubku poranění

Zásadní funkcí aplikace WoundCare je, že okamžitě vypočítá hloubku a plochu povrchu zranění. Právě tento výpočet hloubky je pro lékaře nejdůležitější, když vyhodnocují riziko pro pacienta, identifikují trendy a kontrolují průběh léčby.

„Možnost určit velikost a hloubku rány bez toho, abychom se jí museli dotýkat, je pro lékaře i pacienta velmi užitečná,“ uvedl profesor Jeffery, chrirug v nemocnici Queen Elizabeth Hospital v Birminghamu. „Potenciál šetření nákladů včasnější změnou intervencí, snížením množství obvazů i klinických zdrojů bude značný, a stejně tak vysoký je potenciál lepších výsledků pro pacienty. Dalšího šetření nákladů bychom mohli dosáhnout díky vzdálenému monitorování a diagnostice ran v širší komunitě.

„S každoročními náklady na léčbu vředů v NHS ve výši více než 5 miliard liber může toto efektivní a relativně nenákladné použití nové technologie, které změní způsob, jakým lékaři řeší jednu z nejběžnějších a nejsložitějších každodenních výzev,“ uvedl Ian Wiles, vedoucí lékař v GPC.

„Vlastní statistiky NHS ukazují, že se zdravotnická služba potýká s více než 2 000 novými proleženinami* měsíčně. Dalším problémem jsou četné popáleniny, arteriální a venózní vředy a další rány. Řešení WoundCare je rychlejší, přesnější, mobilnější a používat ho může kdokoli – nejen proškolený zdravotnický personál.“

Na lehkém a přesto odolném standardním tabletu Panasonic Toughpad FZ-M1 s integrovanou kamerou Intel RealSense 3D zachycuje software 3D WoundCare obraz vředu s použitím jednoduchého procesu najetí a kliknutí. Software zajišťuje, aby byl obraz ostrý a pořízený ze správné vzdálenosti od vředu pro dosažení přesného měření. Výsledky jsou potom automaticky zaznamenány a lze je graficky zobrazit, aby mohli lékaři lépe vyhodnotit postupu a vnímat trendy. Díky tabletu lze digitální snímky také snadno odesílat lékařským expertům a umožnit tak další vyhodnocení. Řešení disponuje snadnými rozhraními k systémům elektronických zdravotních záznamů a systémům praktických lékařů

Profesor Steven Jeffery, chirurg působící v oboru popálenin a plastické chirurgie v nemocnici Queen Elizabeth Hospital v Birminghamu řešení používá k léčbě pacientů s popáleninami. Jeho přínos byl při vývoji softwaru nedocenitelný.

Kamera, tablet i software se snadno používají a každý lékař se to může naučit, přičemž k tomu postačí i malé zkušenosti s léčbou popálenin nebo ran. Jde o levný a efektivní doplněk ke školení lékařů, sester nebo záchranářů, díky kterému zhodnotí velikost jakékoli rány včetně popálenin. Máme také pocit, že nová technologie má velký dopad na hodnocení na urgentním příjmu, ve vojenské medicíně a přednemocniční péči.“

Řešení 3D Woundcare se používá ve Velké Británii, Skotsku a Walesu a dále v Kanadě, Austrálii a na Taiwanu. Po těchto úspěšných testech bude dostupné ke koupi od února 2018.

„Standardní tablet Panasonic Toughpad FZ-M1 se svým ergonomickým a zároveň odolným designem je jedním z prvních zařízení, která integrují kameru Intel 3D RealSense, a do tohoto typu inovativní zdravotnické aplikace se ideálně hodí,“ uvedl Daniel Creasey, obchodní manažer Panasonic Toughbook pro oblast zdravotnictví. „Tablety Panasonic Toughpad prokazatelně zvládnou každodenní nárazy, upuštění a jiné nároky na použití ve zdravotnictví jak v nemocnicích, na klinikách a v ordinacích mimo tato zařízení.“

Více informací o 3D Woundcare od GPC naleznete zde: www.gpcsl.com

Více informací o Panasonic Toughpad zjistíte zde: www.toughbook.eu

* Veřejné zdravotnictví v Anglii: https://www.gov.uk/government/publications/pressure-ulcers-applying-all-our-health/pressure-ulcers-applying-all-our-health

O GPC

GPC je oceňovaná softwarová společnost disponující více než 25 lety zkušeností ze spolupráce se zdravotnickými a policejními organizacemi po celém světě. Máme jedinečnou schopnost vzít nejmodernější spotřebitelskou technologii a díky inovativnímu softwaru ji aplikovat na zdravotnictví a policii.

Díky zakladatelům, kteří jsou odborníky v těchto oblastech, se naši klienti mohou spolehnout na to, že budou s našimi službami opravdu spokojeni. Naším motorem jsou potřeby našich zákazníků. Ve zdravotnictví jde o to zlepšit péči co nejefektivnějším využíváním zdrojů a v policejní oblasti pak umožnit zaměstnancům dosáhnout větších výsledků s menšími náklady. Spolupracujeme s pečlivě vybranými partnery, kteří nám umožňují podpořit naše podnikání nejlepší infrastrukturou a zajistit, aby se zákazníkům dostalo místní podpory od lidí, kteří jejich organizacím rozumí.

O skupině Panasonic System Communications Company Europe (PSCEU)

PSCEU je evropskou pobočkou Panasonic System Communications Company, globální B2B divize společnosti Panasonic. Cílem PSCEU je ulehčit práci profesionálům a pomáhat firmám zvyšovat jejich efektivitu a výkonnost. Pomáhá společnostem získávat, zpracovávat a přenášet všechny druhy informací, jako jsou hlasová, textová a obrazová data. S přibližně 350 zaměstnanci, se zkušenými experty, se schopnostmi řízení globálních projektů a s rozsáhlou evropskou partnerskou sítí nabízí PSCEU bezkonkurenční výhody na daném trhu.


Společnost PSCEU se zabývá šesti kategoriemi produktů:

Broadcast & ProAV nabízí v oblastech dálkově ovládané kamery, přepínačů, studiové kamery a ENG P2 vysoce kvalitní produkty a řešení pro zajištění hladkého provozu a vynikající poměr cena-výkon pro koncové uživatele. Řada profesionálních digitálních videokamer VariCam zvládá nahrávání ve 4K a HDR (High Dynamic Range). Díky tomu jsou ideálním řešením pro kino, televizi, dokumenty a živou produkci.

  • Communication solutions nabízí nejlepší komunikační řešení včetně profesionálních skenerů, telefonických systémů a terminálových zařízení SIP.
  • Computer Product Solutions pomáhá mobilním pracovníkům zvýšit produktivitu se svou řadou plně odolných notebooků Toughbook, firemních tabletů Toughpad a elektronických prodejních systémů (EPOS). Panasonic Toughbook byl v roce 2016 evropským lídrem trhu odolných notebooků s tržním podílem 67 % a Panasonic Toughpad na trhu odolných tabletů s podílem 56 % (VDC Research, březen 2017).
  • Industrial Medical Vision poskytuje aplikace v různých segmentech, například zdravotnictví, biologických vědách, ProAV nebo průmyslu. Produktové portfolio zahrnuje ucelená a OEM řešení mikrokamer. Koncoví uživatelé, systémoví integrátoři nebo distributoři si mohou vybrat ze široké škály řešení ucelených produktů a komponentů zobrazovací technologie.
  • Security Solutions včetně kamer a rekordérů pro sledování, video interkomů a alarmů.
  • Visual System Solutions zahrnuje projektory a profesionální displeje. Panasonic nabízí nejširší řadu vizuálních produktů a s tržním podílem 37,20 % je lídrem na evropském trhu projektorů s vysokým jasem (Futuresource >5klm (FR16, duben 2015 – březen 2016, mimo 4K & digitálního kina).

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je světovým lídrem ve vývoji a výrobě elektronických produktů a řešení pro zákazníky v oblasti spotřební elektroniky, technologií pro domácnost, automobilového průmyslu a B2B. V roce 2018 společnost oslaví 100 let od svého založení, nyní provozuje 495 dceřiných společností a 91 přidružených společností po celém světě a generuje konsolidované čisté tržby ve výši 61,711 miliardy EUR za rok končící 31. března 2017. Se snahou vytvářet nové hodnoty prostřednictvím inovací napříč všemi divizemi, chce společnost vytvořit lepší život a lepší svět pro své zákazníky. Další informace o společnosti Panasonic najdete na adrese: http://www.panasonic.com/global