Obuvnická firma Prabos ze Slavičína dodá českým vojákům a policistům boty za 700 milionů

Ministryně obrany Karla Šlechtová včera schválila zakázku na vybavení Armády ČR. Společnost Prabos jí dodá obuv lehkou i zimní, do pouště nebo obuv pro výkonné letce. Prabos vybaví také Policii ČR, která si objednala nízké a vysoké boty s klimamembránou.

“Postupně pokračuji ve schvalování pro armádu důležitých akvizic. Už při nástupu do funkce jsem si jako jednu z hlavních priorit stanovila zajištění výstroje a balistické ochrany pro vojáky. Smlouva na polní obuv je toho konkrétním příkladem,” uvedla Šlechtová.

Obuvnická firma dodá armádě v období tří let několik typů polní obuvi v hodnotě 600 milionů a policii v průběhu dvou let boty za 100 milionů korun. Společnost Prabos se závodem v moravském Slavičíně v minulosti dodávala boty například litevské armádě nebo německému Bundeswehru.

“Velmi si vážíme toho, že se nám zakázku podařilo získat,” říká Jaroslav Palát, předseda představenstva společnosti Prabos. “Doufáme, že se díky našim botám budou čeští vojáci i policisté cítit komfortně. Naše obuv je testována při těch nejpřísnějších podmínkách.”

Firma 15. května vstupuje na nový trh Start založený Burzou cenných papírů Praha. Investory láká především na vysokou dividendu a atraktivní ocenění. Podle ředitele poradenské společnosti STARTEEPO Františka Bostla získání armádní zakázky významně posílí nejen hospodaření firmy, ale také se významně navýší poptávka po jejích akciích.

“Již nyní indikujeme velký zájem o akcie společnosti. Předpokládám, že tato kurzotvorná informace necelé 3 týdny před vstupem na burzu přiláká další investory a poptávka po akciích tak bude o to vyšší. Jedná se totiž o jistou zhruba třetinu tržeb firmy pro následující 4 roky při velice zajímavé marži. Očekáváme proto, že budoucí dividendový výnos může překonat pomyslnou hranici 6 %. IPO aukce akcií Prabos bude zahájena příští týden, a již v prvních dnech očekáváme upsání většiny nabízených akcií společnosti,” dodal Bostl.

O společnosti Prabos

Společnost Prabos plus a.s. je výrobce obuvi s tradicí sahající až do roku 1860. Tehdy vznikla společnost Japis, která zpracovávala usně a po I. světové válce zahájila výrobu obuvi. Po znárodnění v roce 1948 přešla společnost Japis pod správu n.p. Baťa a následně byla v roce 1952 začleněna do n.p. Svit Gottwaldov. Teprve v roce 1991 se závod transformoval jako samostatná divize společnosti a.s. Svit Zlín. 1.1.1993 získala společnost právní subjektivitu pod názvem Prabos a.s. Slavičín, která se postupně transformovala na současnou Prabos plus a.s.

Dnes se společnost řadí v regionu CEE mezi přední výrobce pracovní obuvi pro průmyslové použití, obuvi pro vojenské, hasičské a policejní složky a také obuvi trekové, lovecké a outdoorové. Boty Prabos obouvají zaměstnanci předních českých výrobních společností, Armáda ČR, Makedonská policie či německý Bundeswehr. Firma dodává či dodávala své boty i pro armády Litvy, Švýcarska, Polska, Nizozemska nebo Velké Británie. Oblibu má značka také mezi českými myslivci. Obuv byla úspěšně testována v extrémních podmínkách českými egyptology či polárníky z Mendelovy polární stanice v Antarktidě.

Dle předběžné účetní uzávěrky dosáhla firma v roce 2017 tržeb přesahujících 320 milionů korun a zisku 36,8 milionu korun po zdanění, který meziročně vzrostl o 56 %.

V následujícím období hodlá Prabos rozšířit své výrobní kapacity a produktovou nabídku směrem k segmentu volnočasové outdoorové obuvi. Ještě v tomto roce by měla být představena nová kolekce bot typu Work&Walk. Firma také plánuje expandovat na rychle rostoucí ukrajinský trh a zároveň se chce více soustředit na online marketing a prodej pomocí nejnovějších technologií. Jednou z novinek by měla být mobilní aplikace, která díky 3D měření nohy zaručí zákazníkům přesný a pohodlný online nákup.