Počet změn dodavatelů energií rekordně roste i v roce 2018

V prvním čtvrtletí 2018 pokračoval rychlý růst počtu změn dodavatelů elektřiny i plynu u domácností. Pokud se trend potvrdí, může být počet změn dodavatelů elektřiny nejvyšší za 5 let. Důvodem je zdražování elektřiny u dominantních dodavatelů a zároveň možnost změnit dodavatele ve zkrácené výpovědní lhůtě.

Praha, 26. dubna 2017 – Podle údajů internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz a statistik operátora trhu OTE vzrostl v prvním čtvrtletí roku 2018 počet změn dodavatelů plynu u domácností o 6,4 % oproti stejnému období předchozího roku a počet změn dodavatelů elektřiny u domácností o 2,4 %. Pokračuje tak trend z loňského roku, kdy byl počet změn dodavatelů energií nejvyšší za poslední 4 roky. U elektřiny letos pravděpodobně padne pětiletý rekord. Klíčovou roli sehraje zdražování elektřiny pro domácnosti u dominantních dodavatelů na trhu spolu s možností přejít k levnějšímu dodavateli ve zkrácené výpovědní lhůtě při změně obchodních podmínek.

„Minulý rok hrála klíčovou roli ve zvýšeném zájmu o změnu dodavatele energií tuhá zima s extrémními výkyvy počasí. Letošní nárůst lze přičíst zejména zvyšování cen elektřiny ze strany dominantních dodavatelů, kteří nyní nakupují elektřinu na burze o více než 20 % dráž než před rokem. Současný několika procentní nárůst cen pro domácnosti tedy nemusí být zdaleka konečný. Z dlouhodobého hlediska proto doporučujeme najít levnějšího dodavatele a uzavřít smlouvu s fixní cenou na dobu určitou a tím se pojistit proti dalšímu zdražování,“ říká Markéta Witoszová, analytička trhu energií internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

„Důvodem pro ještě rychlejší nárůst zájmu o změnu dodavatele plynu je fakt, že změnou dodavatele plynu může běžná domácnost ušetřit v průměru okolo 5 000 korun ročně, zatímco u elektřiny se jedná o částku průměrně okolo 2 000 korun,“ dodává Markéta Witoszová z internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

Dodavatele plynu změnilo za první tři měsíce 68 000 domácností, za celý rok 2017 to bylo zhruba 200 000 domácností. Dodavatele elektřiny změnilo v prvním čtvrtletí 2018 již více než 92 000 domácností.  Loni to bylo za celý rok přibližně 270 000 domácností.

Podle analytiků Ušetřeno.cz významnou roli ve zvyšujícím se zájmu o změnu dodavatele energií sehraje i rozhodnutí společnosti ČEZ zvýšit od 1. června 2018 ceny elektřiny o 4 % pro ty zákazníky, kteří nemají uzavřenou smlouvu s fixní cenou. Podobný krok zvažuje i další gigant na trhu, Pražská energetika.

„Bude to další impuls pro zákazníky, aby se poohlédli po levnějším dodavateli energií. Navíc to budou mít nyní snazší, protože se změnou obchodních podmínek ze strany dodavatele mohou domácnosti přejít k jinému dodavateli ve zkrácené výpovědní lhůtě a nemusí čekat na konec platnosti smlouvy,” říká Markéta Witoszová z internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

O společnosti:

Ušetřeno.cz (www.usetreno.cz) je největší nezávislý online srovnávač poskytovatelů služeb pro domácnosti v ČR. Nabízí bezplatné porovnání produktů více než 100 společností z oblasti energetiky, telekomunikací, financí a pojištění. Pomáhá také zákazníkům se sjednáváním smluv od začátku až do konce a pravidelně přináší nejčerstvější informace o změnách na trhu a užitečné tipy, jak jednoduše snížit výdaje. Ušetřeno.cz působí na trhu od roku 2010. V současnosti má 160 zaměstnanců. Služeb Ušetřeno.cz dosud již využilo přes milion klientů.