Mladí řekli, v čem vidí hrozby internetu

Trend Micro v soutěži What’s your story ocenila nejlepší videa a pozvala jejich tvůrce na workshop o internetové bezpečnosti.

PRAHA, 27. dubna, 2018 – Společnost Trend Micro, globální lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti ve čtvrtek 26. dubna vyhlásila vítěze soutěže What’s your story. Video-soutěž s tématem: Kdybyste na internetu mohli změnit jednu věc, která by to byla? má tradici v zemích jako je USA nebo Irsko. V České republice se na první ročník zaregistrovalo 300 zájemců z nichž 12 přihlásilo své video. Šest z nich se pomocí online hlasování dostalo do nejužšího výběru. Vítězové se mohli podívat do kanceláří Trend Micro, dozvědět něco nového o hledání internetových hrozeb, ale také tipy na ochranu svého počítače před hackery.

Mladí v soutěži dostali možnost vyjádřit se k tomu, co na internetu vnímají jako nebezpečí. Cílem soutěže, který přetrvává i do dalších ročníků, je rozvířit diskuzi o užívání internetu a případného nastavení pravidel mezi mladými, protože Trend Micro se domnívá, že současní studenti jsou ta generace, která bude muset začít nastavovat hranice v zacházení s internetem.

„Z velké účasti v soutěži mám radost, ale ještě více mě těší myšlenky, které mladí ve svých videích prezentovali. Je vidět, že se nejen zamýšlí nad negativní stránkou internetu a jeho využívání, ale také vědí, že internet závisí hlavně na lidech. Soutěžní videa tak teď fungují jako pěkné tipy pro ostatní, jak se chovat zodpovědně,“ říká Sophie Riding, koordinátorka What’s your story ze společnosti Trend Micro.

Vyhlášení soutěže předcházela prohlídka kanceláří Trend Micro, ukázka práce white hackerů a přednáška spojená s praktickou ukázkou prolomení hesla WiFi v kavárně a získání přístupových údajů do soukromých profilů, pokud není uživatel opatrný. Po pochopení průběhu útoku se rozvířila diskuze o obraně před podobným útokem v případě, že počítač není chráněn antivirem.

Hodnocení předcházelo představení zástupců poroty. Ti upozornili na to, že všechna videa byla vlastně smutná a abychom špatnému pocitu z internetu předešli, měli bychom jeho obsah méně konzumovat a více se podílet na jeho tvorbě.

Oceněná videa se nad ostatními vyjímala nejen úrovní zpracování, ale i hereckým výkonem a hodnotilo se i poselství. Zvítězila videa V bezpečí za monitorem, Odvrácená strana internetu, Ztráta Soukromí a Neodlítej. Ověřuj. Nejlepší videa z obou věkových kategorií byla oceněna i věcnými cenami. Mobilem Iphone X a sluchátky Beats. Mladí přišli s kamarády i rodiči.

Vyhlášení se účastnili i zástupci poroty z CzechITas, WebExpo, Juniorfestu a Make IT today, kteří kromě hodnocení jednotlivých videí přidali své rady na bezpečnější užívání internetu.

Soutěž What’s your story, s jejíž pomocí chce společnost Trend Micro rozpoutat diskuzi na téma bezpečnosti na internetu i mezi mladými byla k 28. březnu ukončena a dnes, o měsíc později jsme vyhlásili a ocenili vítěze. Pro podporu prvního ročníku soutěže vznikla facebooková stránka Online světem bezpčeně. Jejím cílem bylo rozdmýchat diskuzi o užívání internetu ale také o omezeních, která vstoupí v platnost spolu s nařízením GDPR.

Studenti spolu s porotci: https://www.flickr.com/photos/pramconsulting/27863721938/sizes/l

Více informací a všechna videa naleznete zde:

https://whatsyourstory.trendmicro.cz/entry-list/

https://www.facebook.com/TMosbCZ/

Video k soutěži zde:

https://vimeo.com/251888252/f759a04348

O společnosti Trend Micro

Trend Micro Incorporated je celosvětový lídr v oblasti řešení internetové bezpečnosti, který pomáhá zajišťovat bezpečnou výměnu digitálních informací. Inovativní řešení značky Trend Micro poskytují koncovým uživatelům, podnikům a státním institucím vícevrstvou ochranu data center, cloudového prostředí, sítí a koncových bodů. Všechny produkty spolu bezproblémově kooperují, sdílejí informace o bezpečnostních hrozbách a poskytují komplexní ochranu s jednotným přehledem a správou a zajišťují lepší a rychlejší ochranu. S více než 6000 zaměstnanci ve více než 50 zemích světa a nejmodernější bezpečnostní infrastrukturou poskytuje společnost Trend Micro firmám bezpečí v propojeném světě. Více informací naleznete na www.trendmicro.com