Obuvnická firma Prabos vstupuje na pražskou burzu

Praha, 30. dubna 2018 – Česká národní banka schválila 27. dubna společnosti Prabos plus a.s. prospekt pro účely veřejné nabídky akcií. Během dneška tak bude spuštěna aukce, ve které společnost nabídne až 150 tisíc kusů akcií za minimální cenu 400 korun za akcii. Investorům Prabos nabízí spojení s tradiční českou značkou a stabilní výplatu dividendy. Ta by mohla být v budoucnu o poznání vyšší oproti původním odhadům společnosti, a to díky nedávno získaným zakázkám pro Armádu ČR a Policii ČR.

Schválený prospekt je od neděle zveřejněn na webových stránkách společnosti. Ta nabídne investorům 150 tisíc kusů akcií na platformě Start veřejná nabídka Burzy cenných papírů Praha, což představuje 15% podíl společnosti. Investoři budou moci podávat pokyny do aukce prostřednictvím členů burzy již od dnešního odpoledne. Samotný sběr objednávek bude ukončen 15. května během StartDay, a to tzv. randomizací v čase mezi 12:40 až 12:50. Výsledky aukce budou zveřejněny zhruba ve 14:00. Podle Františka Bostla, ředitele poradenské firmy STARTEEPO, která je manažerem emise akcií Prabosu, by investoři s objednávkami neměli otálet. „Aukční systém pražské burzy je koncipován tak, že v případě převyšující poptávky nad nabídkou akcií zvýhodňuje investory s dříve podanými pokyny, tj. dle časové priority. Prabos nabídne akcie za pouhých 60–90 milionů korun, což je na poměry burzy vcelku nízký objem. Proto očekáváme, že bude úpis naplněn již během prvních několika dní.“

Prabos nabídne akcie s identifikačním číslem (ISIN) CZ0005131318. Cenové rozpětí IPO bude 400 až 600 korun za akcii. Investoři budou na platformě Start obchodovat v tzv. lotech, které představují minimální obchodní jednotku. Jeden lot Prabosu bude představovat 625 ks akcií. Nominální velikost lotu se tak bude pohybovat mezi 250 až 375 tisíci korun. „Původně jsme uvažovali o vyšší minimální velikosti lotu, a to 500 tisíc korun,“ říká předseda společnosti Prabos Jaroslav Palát. Podle jeho slov se Prabos tímto krokem snaží nabídnout akcie širší investiční veřejnosti. „Věříme, že náš příběh může oslovit velkou část českých investorů. Zmenšením lotu tak chceme dát šanci zúčastnit se aukce většímu počtu investorů,“ uvedl Palát.

Tradiční česká výroba se vrací na pražskou burzu

Poprvé od dob kuponové privatizace se tak na pražské burze objeví titul symbolizující tradici a um českého průmyslu. V případě úspěšného úpisu se Prabos stane burzovním titulem s nejdelší tradicí, a to téměř 160 let. Obuvnictví je navíc odvětvím, které podobně jako pivovarnictví proslavilo Česko po celém světě.

Společnost Prabos plus a.s. je výrobce obuvi s tradicí sahající až do roku 1860. Tehdy vznikla společnost Japis, která zpracovávala usně a po I. světové válce zahájila výrobu obuvi. Po znárodnění v roce 1948 přešla společnost Japis pod správu n.p. Baťa a následně byla v roce 1952 začleněna do n.p. Svit Gottwaldov. Teprve v roce 1991 se závod transformoval jako samostatná divize společnosti a.s. Svit Zlín. 1. 1. 1993 získala společnost právní subjektivitu pod názvem Prabos a.s. Slavičín, která se postupně transformovala na současnou Prabos plus a.s. Samotný název společnosti Prabos je pak spojením slov PRacovní BOty Slavičín.

Zakázky pro Armádu ČR a Policii ČR urychlí plány společnosti

Nedávno úspěšné tendry pro Armádu ČR a Policii ČR jsou pro firmu i její investory velmi pozitivní zprávou. Prabos bude schopen přesměrovat část své výroby z pracovní obuvi více na bezpečnostní obuv, jenž má nespočet výhod pro společnost. Předně se díky tendrům lépe plánuje výroba, která nejde na sklad, ale rovnou zákazníkovi podle potřeby. Firma tak může optimalizovat výrobní kapacity. Díky veřejným zakázkám, které zajistí provozní zisk pro následující 4 roky, se Prabos může zaměřit také na produkci s vyšší marží, a to jak v segmentu pracovní, tak i volnočasové obuvi. Tato strategie měla být původně realizována postupně. Vyhrané tendry však proces významně urychlují a firmě se přechod směrem k vyšší marži podaří již v průběhu příštího roku.

Dividenda bude ještě vyšší

Krom příběhu tradiční české výroby se budou investoři podílet i na zisku Prabosu v podobě dividendy. Společnost dlouhodobě plánuje vyplácet formou dividendy zhruba 60 % čistého zisku. Ta by mohla být v budoucnu ještě vyšší, než firma původně odhadovala. Firma se díky tendrům dostane na vyšší tržby, které by měly růst rychlejším tempem. Oproti tomu náklady tak rychle neporostou a Prabos tak bude hospodařit s výrazně vyšším ziskem. Rok 2018 tímto efektem ještě ovlivněn nebude. V roce 2019 však firma očekává zisk vyšší o zhruba 7,5 milionu korun, tj. o 10 % více oproti původním odhadům.

Podle Františka Bostla by se tak mělo dostat na vyšší dividendu. „Za rok 2018 očekáváme u Prabosu dividendu 23,3 koruny na akcii. V roce 2019 by to mělo být 31 korun a v roce 2020 dokonce 32,5 koruny na akcii. Pokud by se akcie společnosti měly pohybovat v čase na valuaci minimální ceny úpisu, tj. na 6,9násobku ukazatele EBITDA, dividendový výnos by činil pro rok 2018 zhruba 5,83 % při ceně 400 korun za akcii. Za rok 2019 by to mohlo být 5,93 % při ceně 522 korun za akcii, a v roce 2020 zhruba 6,04 % při ceně 538 korun za akcii,“ kalkuluje Bostl. „Sami však vidíme současnou hodnotu firmy na 8,51násobku EBITDA roku 2017, tj. na hodnotě 503 milionů korun. Valuace při spodní ceně úpisu je ale pouhých 400 milionů korun. Firma tak nabízí investorům akcie s významným diskontem,“ dodal.

„Dostat se s firmou na burzu byl dlouho můj podnikatelský cíl. Trh Start pražské burzy vnímám jako pro nás šitý na míru. Proto jsem se rozhodl při prodeji svých akcií o stanovení ceny úpisu pod našimi poradci doporučovanou cenu. Chceme nejen úspěšné IPO, ale především dlouhodobé úspěchy na burze. Proto jdeme investorům naproti,“ komentuje Palát své rozhodnutí vstoupit na burzu. František Bostl vnímá Prabos jako ideálního premianta pro nový trh Start: „Nedovedu si představit ideálnějšího emitenta, který by se v době drahých akcií rozhodl dobrovolně nabízet akcie s diskontem. Věřím, že to bude zásadní pro úspěch emise. Naposledy se takto rozhodla Moneta Money Bank, a investoři se nyní těší nejen vysoké dividendě, ale také mohli participovat na značném růstu ceny akcií. U Prabosu čekám podobný scénář.“

Na burzu za větší svobodou a pro finance na expanzi

Dosavadními akcionáři společnosti jsou s 50 % Juraj Vozár, CEO a výrobní ředitel společnosti, a s dalšími 50 % Jaroslav Palát, který zastává funkci předsedy představenstva a má na starosti rozvoj společnosti. Právě Jaroslav Palát nabízí svých 150 tisíc kusů akcií skrze IPO. „Původně jsme uvažovali o navýšení kapitálu. Kolega Vozár je však konzervativnější a chce si svých 50 % zatím ponechat . Navýšení kapitálu by toto nedovolilo, a proto jsme s poradci vymysleli částečný exit, při kterém vložím dvě třetiny z výtěžku jako podřízený dluh zpět do firmy. Zbavíme se tak banky a získáme další finance na rozvoj,“ uvádí Palát. „Juraj bude o částečném prodeji svého podílu pravděpodobně také uvažovat. Není to však na pořadu dne, a rozhodně nebude prodávat více akcií než já. Chceme si ve firmě držet minimálně 70% podíl. Já sám už žádné další akcie prodávat nehodlám,“ doplnil.

V následujícím období hodlá Prabos rozšířit své výrobní kapacity a produktovou nabídku směrem k segmentu volnočasové obuvi do přírody. Ještě v tomto roce bude představena nová kolekce bot typu Work&Walk. Firma také plánuje expandovat na rychle rostoucí ukrajinský trh a zároveň se chce více soustředit na online marketing a prodej pomocí nejnovějších technologií. Jednou z novinek by měla být mobilní aplikace, která díky 3D měření nohy zaručí zákazníkům přesný a pohodlný online nákup.