Sdružení CZ.NIC vyvinulo PoE napájení pro svůj nový modulární router Turris MOX, který na Indiegogo dosáhl již 50 % požadované částky

Kromě průchozího 8portového switche nabídne Turris MOX nově i PoE napájení umožňující jeho využití v místech bez přístupu k elektrické síti.

Praha, 30. dubna 2018 – Unikátní síťové řešení, bezpečný modulární open source router Turris MOX, získal na Indiegogo již více než 50 % částky potřebné pro zahájení výroby. O nový router projevili zájem také zákazníci z průmyslového odvětví, kde by se mohl stát užitečnou součástí jejich řešení. Základní modul je v rámci kampaně možné získat již za 29 USD.

Sdružení CZ.NIC také pokročilo v dalším vývoji routeru a po nedávno představeném modulu Turris MOX: E s 8portovým průchozím switchem uvedlo rozšíření PoE Upgrade. To umožňuje napájení prostřednictvím ethernetového portu. Podporovatelé jistě ocení i zjednodušení nabídky kampaně. Nyní si budou moci vybrat ze tří konfigurací. Turris MOX: Classic, Power Wi-Fi a Turris MOX: Start za 55 USD, který bude základním kamenem pro uživatelské sestavy.

Nové sestavy pro snazší výběr

Sdružení CZ.NIC představilo přehlednější podobu Indiegogo kampaně, jež má usnadnit orientaci v nabídce. Díky nové prezentaci modelových příkladů využití umožní podporovatelům snadno vybrat stavební bloky sestavy plně reflektující jejich potřeby v konkrétních životních situacích. Základem nové nabídky budou tři konfigurace, které bude následně možné rozšířit o libovolné boxované moduly:

  • Turris MOX: Classic – Plnohodnotný bezpečný open source router s jedním portem WAN, čtyřmi LAN porty a duální Wi-Fi standardu 802.11ac.  Ocení jej každý, kdo dává přednost nenáročnému předpřipravenému řešení s nekompromisním zabezpečením.
  • Turris MOX: Power Wi-Fi – Sestava s jedním portem LAN a duální Wi-Fi standardu 802.11ac, která poslouží především jako plnohodnotné rozšíření dosahu stávajícího bezdrátového směrovače, nebo může sloužit jako minimalistický router pro moderní domácnost s kompletně bezdrátovou sítí.
  • Turris MOX: Start – Boxovaný CPU modul MOX A s napájecím zdrojem.  Může sloužit jako síťový server nebo základ sestav složených z jednotlivých modulů, které si podporovatelé budou moci objednat separátně, stejně jako další příslušenství.

Flexibilita s PoE

Nová možnost napájení pomocí technologie Power over Ethernet (PoE) umožňuje instalovat Turris MOX i v lokalitách s omezeným přístupem k elektrické síti. Díky tomu je možné toto síťové řešení umístit téměř kamkoliv, ať již bude sloužit v režimu přístupového bodu Wi-Fi AP nebo síťového switche. PoE rozšíření otevírá dveře mnoha praktickým využitím, například možnosti zapojit úložiště jako server pro bezpečnostní kamery ukrytý mimo dosah nevítaného návštěvníka.

Modularita jako příprava pro budoucnost

Kromě unikátní možnosti sestavit router přesně podle svých potřeb, dává Turris MOX uživatelům i možnost reagovat na jejich změny. Jeho modularita umožňuje kdykoliv doplnit ethernetové porty pomocí modulu MOX E nebo například přikoupit po zavedení optického připojení SFP modul Turris MOX D. Rozšiřující modul Turris MOX B pak usnadní přechod na očekávaný Wi-Fi standard 802.11ax prostou výměnou mPCIe karty. Síťové řešení tak poskytuje uživateli jistotu, že jeho bezpečí nebude v budoucnosti omezovat rozrůstání počítačové sítě a nové technologie bude moci snadno implementovat pomocí nových modulů.

Bezpečná brána do Internetu

Běžné routery spoléhají na instalaci aktualizací ze strany uživatelů, kteří však zpravidla nechávají tento proces bez povšimnutí, protože se o nových verzích často ani nedozví. Přitom se dnešní síťová zařízení i IoT přístroje potýkají s novou hrozbou – útočníky, kteří je bez vědomí uživatele využívají třeba k těžbě kryptoměn. Naproti tomu Turris MOX se o bezpečnostní aktualizace postará zcela sám. Výrazně tak zvyšuje bezpečnost uživatele, což je s postupným rozšiřováním Internetu věcí stále naléhavější.