Druhý ročník festivalu virtuální a rozšířené reality Czech VR Fest ve dnech 10.-12. května 2018 v Praze

Praha 30.04.2018 – Letošní ročník mezinárodního festivalu Czech VR Fest 2018 ukáže, kam se scéna virtuální a rozšířené reality během uplynulého roku posunula a jedním z hlavních témat bude byznys ve virtuální realitě.

Festival pořádá Asociace virtuální a rozšířené reality a je rozdělen na výstavu pro veřejnost a na odbornou konferenci s workshopy.

Na výstavě si budou moci návštěvníci vyzkoušet VR a AR aplikace a hardware pro byznys, vzdělávání, průmysl, lékařství, umění i zábavu. K vyzkoušení bude například nejmodernější pohyblivý VR simulátor vozu Škoda VisionE nebo nejnovější VR brýle na trhu. V rámci výstavy proběhne také první veřejné představení virtuálního AR modelu Prahy z projektu Smart Prague. Mezi vystavovateli budou Cleverlance, Škoda Auto, PresentiGo, Hyperbolic Magnetism, Pocket Virtuality, Virtual Medicine, Operátor ICT, AdvertVision, Playstation a řada dalších.

Fanoušci zábavy ve VR si přijdou na své během finále 2. ročníku mistrovství České republiky v hraní VR her Czech VR League a budou se moc zúčastnit festivalového turnaje v fenomenální české rytmické VR hře Beat Saber, která v posledních týdnech dobývá svět a už nyní je jasné, že významnou měrou ovlivní trh s virtuální realitou.

Konference, na které vystoupí více než 70 mezinárodních řečníků, bude rovnoměrně rozdělená na byznysovou a na vývojářskou část s workshopy, které proběhnou v nově vybudované laboratoři virtuální reality, kde se budou vyučovat např. základy tvorby vlastních shaderů pro různé vizuální efekty ve VR či pokročilý motion capturing pro 3D modely.  “Budoucnost virtuální a rozšířené reality je v každodenním životě v kombinaci s IoT a s umělou inteligencí a v chytrých městech. O tom všem budeme mluvit v květnu na konferenci Czech VR Fest 2018,” říká Martin Kotek.

Krátký výběr z programu konference:

  • Solution Architect Woody Borraccino z Amazonu představí novou platformu na tvorbu VR prostředí: Amazon Sumerian
  • Christian Glessner, generální ředitel společnosti Hololux, přední agentury pro virtuální a rozšířenou realitu představí Kooperativní MR – novou generaci rozšířené komunikace
  • Oliver Kadel, cenami ověnčený zvukový inženýr a designér z Londýna. Vysvětlí jak na VR a immersivní zvukové efekty
  • Mika Johnson, je cenami oceněný filmař, představí VR adaptaci Kafkovy Proměny
  • Kateřina Klapilová, vedoucí výzkumné laboratoře Evoluční sexuologie a psychopatologie na Národním ústavu duševního zdraví povede besedu o VR, sexualitě a partnerských vztazích
  • Štěpán Kment, vedoucí Motion Capture studia Bohemia Interactive, který spolupracuje i s nejvyspělejším MC týmem světa současnosti, Wetou Digital, kde se podílel na filmech Wanted a Valerian vysvětlí pokročilý motion capturing pro 3D modely
  • Piotr Lój, z největší kliniky na Středním východě “Sheba Medical Center” v Tel Avivu, představí projekt Hledání rovnováhy v umělém světě: Deadalus and Icarus 3.0 – Mezi simulací a záměnou

Czech VR Fest letos reaguje také na vzrůstající objem investic do VR/AR technologií a připravil setkání s investory Czech VR Startups, během kterého budou vybrané VR/AR startupy usilovat o investice. V porotě zasednou předseda správní rady 6D Academy a bývalý guvernér České národní banky Pavel Kysilka, prezident Asociace virtuální a rozšířené reality Martin Kotek, zakladatel a partner klubu investorů Busyman Filip Major a jeho kolega Jan Brody, a Filip Košťál, ředitel společnosti Keiretsu Forum.

Loňský ročník festivalu navštívilo přes 5 000 lidí, letos se očekává stejný zájem. Festival se uskuteční v nových prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky v pražských Dejvicích.

Platinovým partnerem festivalu je technologická firma Cleverlance. “Členství v Asociaci virtuální a rozšířené reality je pro nás velice důležité. V Cleverlance pracujeme na mnoha projektech, které tyto technologie využívají a posouváme je tak z oblasti vizí a konceptů do praktického užití na reálných projektech. Právě popularizace prostřednictvím festivalu nám pomáhá projekty propagovat a setkávat se s dalšími odborníky na virtuální a rozšířenou realitu.” říká k účasti na festivalu vedoucí jednotky Mobile IT a inovační laboratoře pro IoT a VR & AR Milan Mitošinka.

Záštitu nad festivalem převzali Úřad vlády ČR, ČVUT Praha, ČVUT DCGI, ČVUT FEL, ČVUT CIIRC a Hospodářská komora České republiky.

Virtuální a rozšířená realita má svůj význam v každém oboru. Na Czech VR Festu se představí ve všech svých formách. Přijďte 10 -12. května 2018 do budovy ČVUT CIIRC v Praze – Dejvicích a poznáte, že i naše malá země má světu co nabídnout.

Kontakt: 
více o festivalu na www.czechvrfest.com,
Asociace virtuální a rozšířené reality www.avrar.cz,