EU uvádí pět filmů, které mají lépe zpřístupnit Evropu mileniálům

  • 9. května Evropská unie uvádí pět krátkých filmů, které režírovali špičkoví evropští filmaři. Snímky ukazují, jak práva a výhody, které lidé v EU mají, zlepšují jejich život.
  • Smyslem těchto filmů je zahájit dialog s mladými Evropany
    o dopadu EU na jejich každodenní život.
  • Pro podporu filmů EU otevírá i informační web, který má za cíl ukázat mladým Evropanům, co všechno pro ně EU dělá. (https://europa.eu/euandme/cs/)

V PRAZE 9. KVĚTNA 2018: Mnoho mladých lidí si neuvědomuje plný rozsah práv a výhod, jež jim EU zajišťuje. Přestože chápou, co EU znamená, nemají informace o hmotnějších přínosech, které jim každý den poskytuje. Filmy, jež režírovali špičkoví evropští filmaři, si kladou za cíl zahájit dialog o dopadech EU na každodenní život mladých lidí ve věku 17 až 35 let.

Mezi tyto přínosy patří i podpora při zahájení podnikání, jak ukazuje film Yorgose Zoise Na party jako ryba ve vodě (Party Animal), případně možnost objednávat výrobky online z kteréhokoli místa v EU, což je jedním z témat filmu Tomasze Koneckého Samotář (The Loner). Film Dalibora Mataniće, který nese název Debut, se zabývá základními právy, jež mohou požívat všichni lidé žijící v EU.

„Veškerou mou tvorbou se prolíná téma boje za lidství, za šanci na lepší svět,“ odpovídá Matanić na otázku ohledně jeho účasti v tomto projektu. „Myslím si, že vytváříme příběh, jemuž bude každý rozumět.“

Na uvedení filmu naváže soutěž pro mladé režiséry – Evropská unie jim dá šanci natočit si své vlastní filmy. Cílem je natočit snímek, který ukáže přínosy Evropské unie. Zájemci o účast v soutěži musí předložit napsaný přehled děje a video natočené na chytrý telefon, na němž budou sami vysvětlovat, jaký má jejich film smysl. Porota složená ze zkušených režisérů vybere deset finalistů. O tom, kterých pět z nich vyhraje, pak rozhodne veřejné hlasování. Vítězové obdrží grant na natočení vlastního filmu.

Všech deset filmů – od pěti profesionálních režisérů a pěti mladých režisérů – bude podporovat informační web (https://europa.eu/euandme/cs/), který uvede příklady z reálného života, stejně jako fakta a čísla dokládající, co se již EU v zájmu mladých lidí podařilo udělat. Od přístupu k pomoci na velvyslanectví jakékoli země EU při cestování po celém světě po účast v programech, jako je Erasmus+; přínosy EU jsou ohromné a zahrnují i právo na neodkladnou zdravotní péči v libovolném členském státě, stejně jako možnost používat telefon kdekoli v EU bez nutnosti placení roamingových poplatků.

Další informace o kampani

Kampaň #EUandME poběží po dobu 18 měsíců. Zahájena bude ve všech 28 členských státech Evropské unie v květnu 2018. V jejím rámci budou uvedeny filmy pěti režisérů, proběhnou akce pod širým nebem, součástí budou i příběhy občanů EU a soutěž pro mladé režiséry, stejně jako mnoho akcí a činností organizovaných partnery kampaně. Informace o národních činnostech realizovaných v Česku najdete na informačním webu kampaně, kam budou průběžně přidávány.

#EUandME: