Česká republika a kybernetické hrozby v prvním čtvrtletí 2018

10. května 2018 – Spamové e-maily, phishing, trojské koně i ransomware každý den útočí na uživatele po celém světě, české nevyjímaje. Na první pohled by se mohlo zdát, že se naše země neobjevuje v hledáčcích kyberzločinců velmi často. Opak je ale pravdou. Velké ransomwarové kampaně, jako byl přesně před rokem WannaCry, si na našem území našly naštěstí jen několik stovek obětí. Menší permanentní kampaně jsou ale zacíleny na uživatele bez ohledu na jejich státní příslušnost a dokáží páchat stejně rozsáhlé škody. Společnost Kaspersky Lab veškeré hrozby online prostředí monitoruje a chrání před nimi jak jednotlivé uživatele, tak i firmy a velké korporace.

Právě díky tomuto monitoringu máme k dispozici nejnovější statistické údaje týkající se kybernetických hrozeb, které buď byly zacíleny na Českou republiku, nebo z naší republiky pocházely. Souhrn nejzajímavějších statistik za první tři měsíce tohoto roku jsou uvedeny níže.

Statistické údaje vycházejí z dat získaných ze služby Kaspersky Security Network (KSN) za první čtvrtletí tohoto roku. Zmíněná bezpečnostní síť je důležitou součástí všech produktů Kaspersky Lab pro domácí i firemní produkty. KSN pomáhá bezpečnostním odborníkům společnosti detekovat nové malwarové hrozby v reálném čase a to i přesto, že nejsou doposud známé podobné nákazy nebo heuristické detekce. Síť pomáhá identifikovat zdroje šíření malwaru na internetu, přičemž uživatelům blokuje vstup na infikované stránky.

Statistiky uvedené v této zprávě jsou založené na zcela anonymních datech získaných z produktů Kaspersky Lab nainstalovaných na počítačích uživatelů v České republice, a byly získány s plným souhlasem uživatelů.

  • 1 717 003 internetových malwarových incidentů detekovaly bezpečnostní produkty na počítačích českých uživatelů. Celkově tak bylo v prvním čtvrtletí tohoto roku napadeno webovými hrozbami 16,1 % uživatelů. Česká republika se tímto podílem řadí na 127. místo v celosvětovém žebříčku rizik spojených s prohlížením webu.
    • Na prvním místě se umístilo Alžírsko (46,2 %), následované Běloruskem (45,8 %), Ukrajinou (44,4 %), Moldavou (43 %) a Arménií (41,8 %).

Tyto útoky nejčastěji využívají techniku sociálního inženýrství, která vyžaduje aktivní zapojení uživatele. Kyberzločinci ho za použití různých technik přimějí ke stažení zákeřného souboru, o kterém si myslí, že je legálním programem. Ochrana před touto hrozbou vyžaduje speciální antivirové řešení, které je schopné detekovat hrozbu již v průběhu jejího stahování z internetu.

  • 3 375 445 malwarových incidentů způsobených offline metodami. Celkově tak bylo napadeno 26,5 % českých uživatelů.
    • Nejvyšší procento napadených uživatelů offline malwarovými metodami zaznamenal Afghánistán (73,7 %), Nepál (73,7 %), Mongolsko (73,6 %), Alžírsko (73,2 %) a Rwanda (71,7 %). Česká republika obsadila až 142. místo.

Největší měrou se na této statistice bezpečnostních incidentů podílejí viry a červy, které se do uživatelských počítačů dostávají prostřednictvím přenosných zařízení – USB disků, CD, DVD a dalších „offline“ metod. Aby uživatelé ochránili svá zařízení a data před těmito hrozbami, měli by využívat firewall, anti-rootkit funkcionality a správu přenosných zařízení.

  • 1 296 044 zaznamenaných škodlivých malwarových incidentů způsobených zdroji z České republiky. Toto číslo představuje ve světovém žebříčku 0,16 % podíl a řadí Česko na 25. příčku.
    • Těmto statistikám vévodí Spojené státy (39,14 %), Nizozemí (19,23 %), Německo (13,17 %), Francie (4,86 %) a Velká Británie (3,05%).

V případě, že je uživatel používající produkty Kaspersky Lab napaden internetovou hrozbou, řešení zaznamená její zdroj. Takto jsou pro následující analýzu zaevidovány zdroje hrozeb.

  • 0,3 % celosvětového spamu pocházelo z České republiky. Naše země se tak umístila na 45. místě mezi státy, které šířily spam.
    • Mezi státy, na které nejvíce cílil spam pocházející z ČR patřily USA (2,11 %), Polsko (1,65 %), Brazílie (1,12 %), Rusko (0,69 %) a Uzbekistán (0,5 %).
    • Česká republika podle dat z KSN obsadila 48. příčku mezi zeměmi, na které byl od ledna do března 2018 zacílen spam – na počítače českých uživatelů cílilo 0,34 % celosvětového spamu.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 20 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.