Tisková zpráva – Czech VR Fest zahájen!

Praha 10. 5. 2018 – Dnes ráno proběhlo v pražských Dejvicích slavnostní zahájení druhého ročníku festivalu virtuální a rozšířené reality Czech VR Fest 2018. Návštěvníci sem mohou vyrazit až do soboty.

První den konference zahájil profesor Vladimír Mařík, ředitel ČVUT Českého institutu informatiky robotiky a kybernetiky, na jehož půdě se festival koná. Spolupráci ve virtuální realitě označil za zárodek  budoucího průmyslového odvětví. “Tato akce je významná i proto, abychom  se od vás všech dozvěděli, co považujete za nejlepší za realizovatelný projekt, vyslechli vaše myšlenky a nápady, jak virtuální realitu využít.” vyzval k osobnímu kontaktu Petr Štros, výkonný ředitel firmy Cleverlance Enterprise Solutions, která je platinovým partnerem festivalu a silným hráčem na trhu vývoje VR/AR aplikací. Nad akcí převzal záštitu mimo jiných i rektor ČVUT doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc.

Zároveň byla pro veřejnost otevřena výstavní část festivalu. Na výstavě si návštěvníci mohou vyzkoušet například virtuální atlas lidského těla, jízdu na běžkách, pohyblivý simulátor vozu Škoda Vision E, nejnovější typ virtuálních brýlí nebo si mohou zahrát jednu z nejúspěšnějších VR her současnosti Beat Saber. Dozvědí se také, jak rozšířená realita pomáhá projektu Virtuálního modelu hlavního města Prahy a Smart city a zároveň si prohlédnou hned dva virtuální modely Prahy. Mezi vystavovateli jsou firmy Alza, PresentiGo, Xlab, Virtual Medicine, Hyperbolic Magnetism, Pocket Virtuality, Grey Dot, AdvertVision, PlayStation a řada dalších.

V rámci konference vystoupí více než 70 řečníků. Horkou novinku NeosVR Open Beta, pro tvorbu multiplayer aplikací a světů přímo ve VR představil v úvodní přednášce Karel Hulec, který pro svůj projekt získal investice ze Sillicon Valley.  Vystoupil také světový odborník Woody Borraccino, který představil novou platformu na tvorbu VR prostředí Amazon Sumerian. V bloku medicína se představil člen letošního ročníku Forbes 30pod30 Tomáš Brngál, který v současnosti společně s firmou Cleverlance pracuje na projektu VIRTUAL EVERYTHING.  Pro vývojáře je připravena řada workshopů, kde se budou moci naučit například přípravu 3D modelů pro VR aplikace.

Novinkou letošního ročníku je i startupouvá prezentace Czech VR starups, v rámci které budou mít šanci nejzajímavější VR/AR projekty získat investice na další vývoj. V porotě zasednou předseda správní rady 6D Academy a bývalý guvernér České národní banky Pavel Kysilka, prezident Asociace virtuální a rozšířené reality Martin Kotek, zakladatel a partner klubu investorů Busyman Filip Major s kolegou Janem Brodym a Filip Košťál ředitel společnosti Keiretsu Forum.

Asociace virtuální a rozšířené reality, která akci pořádá, očekává kolem 5000 návštěvníků.


prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc. – prorektor ČVUT, zastoupil při zahájení rektora.


prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr. h. c. – ředitel ČVUT Českého institutu informatiky robotiky a kybernetiky


Ing. Petr Štros – výkonný ředitel Cleverlance Enterprise Solutions a.s

Více o festivalu na www.czechvrfest.com,
Asociace virtuální a rozšířené reality www.avrar.cz,